Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 μέσω… Ρώμης

Παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 μέσω… Ρώμης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πολλές πιθανότητες να γίνουν αποδεκτές, έχουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνέχιση και των μέτρων στήριξης σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και η παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022.

Ο Ευρωπαϊκός Νότος, δηλαδή η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Γαλλία είναι εκ των προτέρων υπέρ της δημοσιονομικής ευελιξίας και της συνέχισης των μέτρων στήριξης, αφού το χτύπημα της πανδημίας στις οικονομίες τους ήταν μεγάλο αφού προκάλεσε τεράστια ύφεση και αύξηση του χρέους. Περισσότερο από όλους, την ανάγκη για συνέχιση των χαλαρών δημοσιονομικών κανόνων έχει η Ιταλία η οποία εκτιμάται ότι στο τέλος του 2020 είχε ύφεση 8,8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, δεν θα επανέλθει στο επίπεδο του 2019, ούτε μέχρι και το τέλος του 2020 ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, αναμένεται να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ.

Η κατάσταση στην Ιταλία αναμένεται να είναι η αιτία για την οποία, ο Ευρωπαϊκός Νότος θα ομονοήσει με τον Ευρωπαϊκό Βορρά στις προτάσεις της Επιτροπής Οι "σφικτοί" του Βορρά δεν βλέπουν με καλό μάτι την διατήρηση της ρήτρας συνολικής διαφυγής που ενεργοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 για τρία συνεχόμενα χρόνια μέχρι και το τέλος του 2022. Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία και Σλοβακία αλλά και οι "δορυφόροι" τους από τις χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει την επάνοδο κάποιων δημοσιονομικών κανόνων από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Την ίδια ώρα όμως κανείς δεν θέλει την Ιταλία η οποία εκτός από το ότι είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι και μέλος του G7 να μπαίνει σε κρίση.

Ωστόσο δεν αναμένεται να καταθέσουν τα όπλα εύκολα. Μπορεί μεν να συμφωνήσουν στο να μην υπάρξουν δημοσιονομικοί κανόνες όπως τους γνωρίζουμε αλλά θα κάνουν την προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ένα είδους έλεγχο μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Να υπάρξουν δηλαδή κάποιοι δημοσιονομικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν τα κράτη μέλη αν θέλουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Μάιο οι αποφάσεις

Δεν είναι τυχαίο, ότι η συζήτηση για την τελική απόφαση της παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας τοποθετείται χρονικά για τον Μάιο ώστε να συμπέσει και με τις εαρινές προβλέψεις της ΕΕ για όλα τα κράτη μέλη. Μέχρι τότε αναμένεται να έχουν εγκριθεί και τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η στιγμή θα είναι κομβική καθώς οι εκτιμήσεις που θα γίνουν από την ΕΕ θα περιλαμβάνουν και την συμμετοχή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ΑΕΠ των κρατών μελών τουλάχιστον για την διετία 2021 -2022.

Στην φάση που διανύουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει να πάρει τις προτάσεις των κρατών μελών για να ξεκινήσει και το τελικό στάδιο της διαβούλευσης. Ωστόσο, ακόμη 10 κράτη μέλη δεν έχουν καταθέσει καν προσχέδιο, τα σχέδια της Ιταλίας και της Ισπανίας συνεχίζουν να έχουν προβλήματα και μόνο η Πορτογαλία η Ελλάδα και η Γαλλία ετοιμάζονται να καταθέσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η υλοποίηση κάποιων από τα εθνικά σχέδια θα καθυστερήσει να ξεκινήσει η ΕΕ ένωσε την φωνή της με την ΕΚΤ για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης όσο χρειαστεί.

 

Του Τάσου Δασόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text