Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 226 | Σε τί “βάθος χρόνου” θα πρέπει να εξετάζουμε τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών;

Σε τί “βάθος χρόνου” θα πρέπει να εξετάζουμε τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε τί “βάθος χρόνου” θα πρέπει να εξετάζουμε τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών;

Για την ορθή αξιολόγηση της σημερινής πορείας των εισηγμένων εταιριών, θα πρέπει να εξετάσουμε την πορεία τους σε ένα βάθος αρκετών ετών.

Σε μία εταιρία που απλά ακολουθεί μία κανονική εξέλιξη, χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις των οικονομικών της στοιχείων, η εξέταση των οικονομικών της στοιχείων για ένα διάστημα πέντε (5) ετών, συνήθως είναι ικανοποιητική και επαρκής για να μας δώσει μία εικόνα για τη χρηματοοικονομική κατάσταση και εξέλιξη της εταιρίας.

Η πενταετής εξέταση όμως, δεν επαρκεί σε εταιρίες στις οποίες έχουν υπάρξει σημαντικές διακυμάνσεις των οικονομικών τους επιδόσεων, οι οποίες οφείλονταν σε κυκλικές φάσεις της οικονομίας και -κυρίως- σε εσωτερικά τους προβλήματα και αδυναμίες. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι ορθότερο να εξετάζουμε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να φτάνει μέχρι και τα δέκα (10) έτη. Στο διάστημα αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνεται και η χρονική φάση της πτώσης των μεγεθών, επειδή έτσι θα εμφανιστούν και οι “οικονομικές αδυναμίες” που προκάλεσαν την πτώση, αλλά και το χρονικό σημείο της διακοπής της πτώσης, εφ’ όσον έχει υπάρξει τέτοιο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία βίωσε μία κρίση που διήρκεσε επί 7 ή 8 έτη, εκτιμούμε ότι η εξέταση των οικονομικών στοιχείων μιας εταιρίας, αναγκαστικά θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού θα πρέπει να εμφανίζεται η οικονομική συμπεριφορά της εταιρίας πριν από την κρίση, η περίοδος της κρίσης, το χαμηλότερο σημείο της πτώσης, αλλά και η χρονική στιγμή του “γυρίσματος” (της έναρξης της βελτίωσης) εφ’ όσον υπάρχει τέτοιο. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να επισημάνουμε την εξέλιξη των βασικών μεγεθών, αλλά και τα (οικονομικά) αίτια που προκάλεσαν τη γενικότερη πτώση της εταιρίας. Κυρίως όμως, μπορούμε να επισημάνουμε, με ακρίβεια, το χρονικό σημείο της “στροφής” προς τη βελτίωση, αλλά και το εάν η βελτίωση είναι βάσιμη και βιώσιμη.

Χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο εξέτασης, για να εξετάσουμε μία σειρά εταιριών που αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πτώση της δραστηριότητας κατά το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, προσπαθώντας να εντοπίσουμε αυτές που όντως έχουν πετύχει, ή βρίσκονται στη φάση να πετύχουν μία “αναστροφή”. Εφ’ όσον υπάρχει αναστροφή στα οικονομικά μεγέθη, αυτή θα εκδηλωθεί και στη χρηματιστηριακή αγορά, ιδίως σ’ αυτή τη φάση που δείχνει να είναι ανοδική και που -ενδεχομένως- θα επιταχυνθεί στα επόμενα χρόνια.

Αλλαγή πρακτικής

Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, κατά το προηγούμενο διάστημα, το κύριο μέλημά μας ήταν η επιτυχής αναγνώριση της τάσης της ευρύτερης αγοράς. Το στοιχείο αυτό συσχετιζόταν με τις εξελίξεις στην ελληνική, την ευρωπαϊκή και -βεβαίως- τη διεθνή οικονομία. Εκτιμούμε ότι, ήδη -και με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, λόγω της πανδημίας- βρισκόμαστε στην ευθεία της “κανονικότητας”, μία κατάσταση που είχε εκλείψει από την ελληνική οικονομία και το ελληνικό Χρηματιστήριο, για περισσότερα από ένδεκα χρόνια.

Εκτιμούμε ότι, μέχρι σήμερα, λειτουργήσαμε με επιτυχία στην αναγνώριση των τάσεων της αγοράς. Ήρθε όμως η στιγμή να αλλάξουμε πρακτική: Στο εξής, θα παρακολουθούμε βεβαίως τις εξελίξεις στην οικονομία (η οικονομία πάντα αποτελεί το βασικό παράγοντα για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς), όμως, το κύριο βάρος μας θα πέφτει στην παρακολούθηση της πορείας των επιχειρήσεων και στην επιτυχή αναγνώριση της τάσης της εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών, στις περισσότερες απ’ αυτές.
Το ζητούμενο είναι η έγκαιρη πρόβλεψη της κερδοφορίας της κάθε εταιρίας, αλλά και η επιτυχής αναγνώριση της φάσης που η κάθε μία βρίσκεται στον δικό της “επιχειρηματικό κύκλο”.

Σε μόνιμη θέση, στην ύλη μας -και σ’ αυτή του περιοδικού, αλλά και σ’ αυτή των συνδρομητικών σελίδων του eurocapital.gr- θα περιλαμβάνονται μόνιμες σελίδες προβλέψεων αποτελεσμάτων. Οι προβλέψεις θα αναφέρονται στη χρονιά που διανύουμε (επί του παρόντος, για το 2021). Η πρώτη πρόβλεψη θα ανακοινώνεται λίγες μέρες μετά από την έκδοση των αποτελεσμάτων της κάθε εταιρίας για το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια, η πρόβλεψη θα προσαρμόζεται όταν εκδίδονται νέα αποτελέσματα, ή όταν μαθαίνουμε κάποιο νέο στοιχείο ή κάνουμε κάποια καινούργια εκτίμηση.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text