Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 227 | Χ&Α - 226 | Η πανδημία τελειώνει μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας

Η πανδημία τελειώνει μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πανδημία τελειώνει μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας

Κατά τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις (διάστημα από 24/2/2021 έως και 12/3/2021), ο Γενικός Δείκτης σημείωσε 11 φορές άνοδο και μόλις 2 φορές πτώση. Στην περίοδο αυτή, υπήρξε ένα ανοδικό “σερί” 5 συνεδριάσεων και ένα 7 συνεδριάσεων. Στις δύο πτωτικές μέρες, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μόλις κατά 0,24% (3/3/2021) και 0,03% (12/3/2021). Αυτό συνέβη μόλις τρεις μήνες μετά από το πρωτοφανές ανοδικό “σερί” των 14 συνεχών ανοδικών συνεδριάσεων, από την 20/11/2020 έως την 10/12/2020. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι “συμπτώσεις”. Είναι χαρακτηριστικά στοιχεία ανοδικών φάσεων.

Ουδείς μπορεί σήμερα να επιχειρηματολογήσει για μία ενδεχόμενη πτώση. Αντίθετα, κάποιος μπορεί να αναφέρει πολλά επιχειρήματα για το σενάριο ανόδου της αγοράς.

Στα δύο προηγούμενα τεύχη εκφράζαμε επιφυλάξεις για τις αντιδράσεις των αγορών απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ και κυρίως στις ΗΠΑ. Κατά το τελευταίο διάστημα, οι ανησυχίες αυτές διατυπώθηκαν και από τους περισσότερους αναλυτές, αλλά και από τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ.
Από την κυκλοφορία του προηγούμενου τεύχους, το επιτόκιο των αμερικανικών ομολόγων, το οποίο βρισκόταν στο 0,51% τον περασμένο Αύγουστο (ιστορικό χαμηλό)  αυξήθηκε από το 1,16%, στο 1,62% (την Παρασκευή 12/3/2021). Στο  ίδιο διάστημα, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones βρέθηκε στις 32.778,64 μονάδες, αφού -από την ημέρα της κυκλοφορίας του προηγούμενου τεύχους μας- πέτυχε επτά (7) νέα ανώτατα ιστορικά ρεκόρ.

Το κλίμα, διεθνώς, παραμένει θετικότατο. Κατά το προηγούμενο διάστημα, έχουμε αναφερθεί στους λόγους που συμβαίνει αυτό: Απαλλαγμένη από την πανδημία, η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε μία νέα ιστορική φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι οι αλλαγές σε πολλούς τομείς της οικονομίας: ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, ιατρική και βιοτεχνολογία, αυτοματισμός, τεχνολογία. Οι αλλαγές αυτές θα δώσουν μία μεγάλη αύξηση στην παραγωγικότητα, θα αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα σημειωθεί μία μεγάλη ανατροπή στην αξιολόγηση, την κατάταξη και την αποτίμηση των επιχειρήσεων.

Το οξύμωρο δε είναι ότι, ενδεχομένως αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, οι εξελίξεις είτε δε θα είχαν τη μορφή που έχουν σήμερα, είτε θα είχαν καθυστερήσει σημαντικά.

Η ελληνική οικονομία, παρά το ότι υστερεί τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και κεφαλαίων και είναι επιβαρυμένη με μία βραδυκίνητη δημόσια διοίκηση και ένα πολιτικό σύστημα που απλά ενδιαφέρεται μόνο για την αναπαραγωγή του, θα ωφεληθεί από τις εξελίξεις, αφού θα έχει τη ευκαιρία να πετύχει μία ιστορική φάση ανάπτυξης, αντίστοιχης με τις φάσεις της δεκαετίας του 1920 ή του 1960. Το οξύμωρο στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας είναι ότι, η δεκαετής κρίση που προηγήθηκε, μπορεί να αποδειχθεί ως πλεονέκτημα σήμερα, τόσο λόγω των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης που μπορεί να πετύχει η χώρα (αφού ξεκινά από σχετικά χαμηλό επίπεδο), ενώ στην προσπάθεια κάλυψης του “κενού επενδύσεων” που δημιουργήθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο, τα νέα κεφάλαια (του ιδιωτικού, κρατικού ή ευρωπαϊκού τομέα) θα κατευθυνθούν προς “σύγχρονες” επενδύσεις που θα οδηγήσουν ταχύτερα τη χώρα προς το “σύγχρονο” περιβάλλον.

Στις εξελίξεις αυτές, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο ζήτημα της σύγκλισης και της ενοποίησης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία εξέλιξη που ήδη ξεκίνησε να “ξεδιπλώνεται”, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Αυτή, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να είναι η μακροπρόθεσμη οπτική μας κατά το διάστημα των επομένων ετών. Στην πορεία των ετών αυτών, θα υπάρξουν περιπτώσεις έντασης, ανησυχιών, ανατροπών και απογοητεύσεων. Όμως, εκτιμούμε ότι δύσκολα θα μπορέσουν να εκτροχιάσουν τη χώρα και τη χρηματιστηριακή αγορά από την πορεία τους.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, το βασικό στοιχείο θα είναι το “άνοιγμα” της οικονομίας και η επιστροφή στην ομαλότητα, ενώ, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στις επιχειρήσεις, εκτιμούμε ότι κατά τις Γενικές Συνελεύσεις των εταιριών θα κυριαρχήσει ένα αισιόδοξο κλίμα, κάτι που έχουν ανάγκη και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων, αφού μία τέτοια κατάσταση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών τους.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text