Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στο 1,3% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάρτιο

Στο 1,3% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάρτιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 1,3% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάρτιο

Σημαντική άνοδο στο 1,3% σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, από το 0,9% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, κάνοντας ένα βήμα προς το στόχο που έχει θέσει ΕΚΤ για επίπεδα κοντά αλλά λίγο κάτω από το 2%.

H αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας, που ενισχυθήκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση έναντι της μείωσης κατά 1,7% που είχαν καταγράψει τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, οι τιμές των υπηρεσιών ενισχύθηκαν επίσης κατά 1,3% τον Μάρτιο, έναντι του 1,2% τον μήνα που είχε προηγηθεί. Ωστόσο, οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν μόνο κατά 0,3% έναντι αύξησής τους 1% τον Φεβρουάριο.

Η ΕΚΤ είχε προβλέψει την άνοδο, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο της στο τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί την αύξηση αυτή προσωρινή και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο τα επόμενα χρόνια.

Κάτι που επιβεβαιώνεται όντως από το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός, ένα πιο περιορισμένο μέτρο που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, και το οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, υποχώρησε στο 1% από το 1,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι κυρίως τεχνικής φύσης και οφείλεται σε παράγοντες όπως η αντιστροφή της περυσινής μείωσης των τιμών του πετρελαίου και της αύξησης του ΦΠΑ στη Γερμανία.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text