Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στουρνάρας στο Bloomberg: Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Στουρνάρας στο Bloomberg: Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στουρνάρας στο Bloomberg: Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύξησαν την πίεση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την προώθηση του κοινού δημοσιονομικού τους προγράμματος, χρησιμοποιώντας πιο σκληρή γλώσσα για να προειδοποιήσουν για οικονομικό χάος στην περιοχή εάν οι πολιτικοί κινηθούν με μεγάλη καθυστέρηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco τόνισε σε συνέντευξη στο Bloomberg TV ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι κρίσιμο, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Isabel Schnabel, σε ξεχωριστές δηλώσεις, ανέφερε ότι μια μεγάλη καθυστέρηση θα ήταν "καταστροφή".

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis De Guindos δήλωσε ότι "είναι κρίσιμο να μην υπάρξουν περιττές καθυστερήσεις"

Στουρνάρας: Κρίσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη το Ταμείο

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας είπε στο Bloomberg TV ότι συμφωνεί "απόλυτα" με την Schnabel.

"Είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις φοβάμαι ότι οι προβλέψεις μας δεν θα είναι σωστές. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ιδίως οι χώρες του νότου που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία, χρειάζονται πολύ το Ταμείο".

Προειδοποιησε εξάλλου ότι "εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερησει η ανάπτυξη και η ανάκαμψη ενδεχομένως να μην είναι εδώ φέτος".

Για την Ελλάδα σημείωσε ότι με βάση τους υπολογισμούς της τράπεζας, το Ταμείο προσθέτει περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο στην ανάπτυξη. "Το ταμείο έχει να παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη", τόνισε.

Επισήμανε εξάλλου ότι η Ευρώπη ακολουθεί με καθυστέρηση τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς, ενώ και σε δημοσιονομικό επίπεδο η τόνωση στην Ευρώπη είναι μικρότερη απ' ό,τι στις ΗΠΑ.

"Οι προβλέψεις πάντως είναι ελαφρως καλύτερες, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα αλλά σε μικρότερο βαθμό από πριν. Συνολικά βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση αν και διατηρούνται οι καθοδικοί  κίνδυνοι", ανέφερε.

Το μπαράζ των δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ δείχνει ότι κλιμακώνονται οι ανησυχίες, δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της Γερμανίας να μπλοκάρει προσωρινά την επικύρωση των εκδόσεων ομολόγων από το ταμείο των 750 δισ. ευρώ. Όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν στο συγκεκριμένο βήμα για να ξεκινήσει το ταμείο.

Το αργό χρονοδιάγραμμα για την έγκριση των σχεδίων μέχρι το τέλος αυτού του μήνα και την έναρξη της εκταμίευσης των κεφαλαίων περίπου στα μισά του έτους ήδη δημιουργεί κινδύνους, αναφέρει το Bloomberg. Με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη έχοντας περάσει το δικό τους δημοσιονομικό πακέτο των 1,9 τρισ. δολ. οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.

Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να επιταχύνει τις αγορές των ομολόγων για να αποτρέψει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη να αυξηθεί πολύ γρήγορα την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν καθηλωμένες από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε εξάλλου τις δηλώσεις του Ολλανδού συναδέλφου του Klaas Knot αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

"Είναι απολύτως αναγκαίο να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα νομισματικής τόνωσης", υπογράμμισε.

Τόσο ο Στουρνάρας όσο και ο Visco δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να αφήσουν τα μέτρα τόνωσης να διαρκέσουν περισσότερο, από το να ρισκάρουν να τερματιστούν πολύ νωρίς.

"Βλέπουμε το φως το τέλος του τούνελ αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιταχύνουμε την έξοδο από το τούνελ", ανέφερε ο Visco, ενώ πρόσθεσε ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι επίσης "κρίσιμη".

Τα νομικά εμπόδια στη Γερμανία θα ήταν μια οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη εάν η εκταμίευση των κεφαλαίων καθυστερήσει επ αόριστον, δήλωσε η Schnabel σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. "Εάν συμβεί αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο".

Στα τέλη του Μαρτίου μια πολιτική ομάδα υπέβαλε διαμαρτυρία, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στην Ε.Ε. να εκδίδει κοινό χρέος. Αντιδρώντας, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να αξιολογήσει αν θα χρειαστεί μια προκαταρκτική απόφαση.

Η Schnabel, η οποία είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες της ΕΚΤ στις αγορές, προειδοποίησε ότι με τις τιμές στις μετοχές και την αγορά κατοικίας να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα "ο κίνδυνος μιας διόρθρωσης αυξάνεται, ιδίως εάν η οικονομική ανάκαμψη δεν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες".

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text