Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 227 | Θεσμική Ανεπάρκεια: Η νέα καταστροφή των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς

Θεσμική Ανεπάρκεια: Η νέα καταστροφή των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θεσμική Ανεπάρκεια: Η νέα καταστροφή των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς

Ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι, στο έτος 2021, θα επαναλαμβάνονταν η περίπτωση της αιφνίδιας απαξίωσης των μετοχών μιας συστημικής τράπεζας, όταν μάλιστα, η διοίκησή της, επί μήνες, δεν είχε κουραστεί να επαναλαμβάνει πόσο θετική είναι η πορεία της και πόσο θωρακίζεται (λέξη ιδιαίτερα “ταλαιπωρημένη” στην Ελλάδα των ψευτών και των απατεώνων) και εξυγιαίνεται ο ισολογισμός της και βελτιώνονται οι προοπτικές της. Ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε, τόσο εύκολα και με τόσο αστείες δικαιολογίες, να καταπατηθεί το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων στην προσεχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ή να πραγματοποιηθεί το “απόλυτο μαγείρεμα” των λογαριασμών της τράπεζας, για να αποσβεσθεί το αποτυχημένο παρελθόν της.

Και το “κερασάκι” πάνω στην καταστροφή των μετόχων, είναι η ψήφιση από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του προγράμματος ...επιβράβευσης (!) των στελεχών της τράπεζας, μέσω ενός πλούσιου προγράμματος “stock option”, εξέλιξη που συνιστά προσβολή προς τους χιλιάδες μετόχους που, για μία ακόμη φορά, καταστρέφονται.

Και όλα αυτά, συμβαίνουν με την κυβερνητική ανοχή και κάλυψη, με τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών, χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς μία αγωγή ή κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς μία προσπάθεια να μπει, επιτέλους, μία τάξη και ένα τέλος στο μπάχαλο, που η τραγική θεσμική ανεπάρκεια συνεχίζει να προκαλεί στο χώρο και υποθέτουμε και στη χώρα μας ως σύνολο.

Αφού όμως, παρά την τόσο μεγάλη κρίση που πέρασε ο χώρος, δεν επιχειρήθηκε αλλαγή της νοοτροπίας και δε μπήκε “το μαχαίρι στο κόκκαλο”, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως, όπως συνέβη και στο παρελθόν, όλα αυτά, κάποια στιγμή, θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας.

Μπορούσε ένας επιμελής επενδυτής να προφυλαχθεί από την καταστροφή στην Τράπεζα Πειραιώς; Και αν ναι, πώς θα μπορούσε να το είχε πετύχει; Μπορεί κάποιος από την Τράπεζα να μας εξηγήσει; Μπορεί να μας εξηγήσει η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Τί έκανε λάθος, ο επιμελής επενδυτής, ο οποίος μελετούσε τα οικονομικά στοιχεία της Τράπεζας, διάβαζε τις Εκθέσεις Νομισματικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τις καθησυχαστικές και αισιόδοξες δηλώσεις του Πρόεδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας; Μπορεί κάποιος να εξηγήσει;

Σήμερα, η Τράπεζα λέει στον επενδυτή και μέτοχό της ότι, αιφνιδίως σχηματίζεται ένα έκτακτο αποθεματικό, το οποίο σχεδόν μηδενίζει την αξία των μετοχών του. Και του λέει παράλληλα την αστειότητα ότι, η Τράπεζα, καταργεί το δικαίωμα προτίμησης, για να κερδίσει μερικές μέρες στο χρόνο των διαδικασιών, ή για να ...διευρύνει τη μετοχική της βάση!

Από αυτά κυρίως κινδυνεύει η “εύρυθμη λειτουργία του χώρου” κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όχι από το εάν κάποια μικρή εταιρία του χώρου παρέλειψε να υποβάλει μία τυπική αναφορά για την “Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας” για τους πελάτες που έχει στην Άνω Γουλινίτσα. Αυτά είναι τα εγκλήματα στο χώρο και αυτά είναι που τον καταστρέφουν.

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει τρόπος για να έχει κάποιος άποψη για το τί γίνεται στα λογιστικά των τραπεζών. Τα πάντα κρίνονται και αποφασίζονται με βάση τη βούληση (και την κοντόφθαλμη θεώρηση) των διοικήσεων, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής διοίκησης, τις πλάτες της Τράπεζας της Ελλάδος και την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ουδείς μπορεί να εκφράσει μία τεκμηριωμένα ορθή άποψη για τη χρηματοοικονομική τους θέση. Πόσο δε μάλλον για τις προοπτικές τους. Οι οποίες, λέμε -ακόμη και μεις- ότι είναι θετικές, όχι επειδή μπορούμε να αποδείξουμε κάτι, αλλά επειδή, έχοντας καταλήξει και εμείς να σκεφτόμαστε “πονηρά”, εκτιμούμε ότι, θα συμφέρει το “σύστημα” να είναι θετικές και να εμφανίσουν ωραιοποιημένα στοιχεία στο μέλλον, ώστε, με “κουκουλωμένα και ξεπλυμμένα τα προβλήματα των κόκκινων δανείων”, να μπορέσει ο τραπεζικός κλάδος να λειτουργήσει, ώστε να λειτουργήσει και το σύνολο της οικονομίας. Οι δε “σκελετοί στη ντουλάπα”, κάποια στιγμή θα ξεχαστούν. Έτσι συμβαίνει πάντα.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text