Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 227 | Πότε θα νιώσουμε άβολα από τη διαρκή άνοδο των αγορών;

Πότε θα νιώσουμε άβολα από τη διαρκή άνοδο των αγορών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πότε θα νιώσουμε άβολα από τη διαρκή άνοδο των αγορών;

Η μοναδική συγκυρία αυτής της περιόδου, όπου μία τεράστια ρευστότητα στο οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, συνδυάζεται με τις εξαιρετικές προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, με το κύμα επενδύσεων που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν και με την άγνοια κινδύνου που προκαλείται μέσα από την αδιάκοπη -πλην μερικών μηνών κατά το 2020- άνοδο των αμερικανικών δεικτών, δημιουργεί ένα περιβάλλον εξαιρετικά θετικό για τις χρηματιστηριακές αγορές, τις οποίες και οδηγεί σε αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

 

Και βέβαια, ο ενθουσιασμός αυτός, διαχέεται στο σύνολο των αγορών όλου του κόσμου, με αποτέλεσμα τη συνεχή άνοδο των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, τη δημιουργία νέων προσδοκιών και την καλλιέργεια ενός “φαύλου κύκλου” ανόδου, που ουδείς γνωρίζει πώς θα μπορούσε να “χαλιναγωγηθεί”, ή να τερματιστεί.

 

Δεν προσπαθούμε να προβλέψουμε κάτι αρνητικό -όσοι το επιχείρησαν, τόσα χρόνια τώρα, διαψεύστηκαν. Άλλωστε, από τις σελίδες αυτές, υποστηρίξαμε τα θετικά σενάρια και τις θετικές προοπτικές των αγορών, ακόμη και στις πολύ δύσκολες στιγμές του περασμένου χρόνου.

Όμως, παράλληλα θέλουμε να αναφερόμαστε στους κινδύνους που πάντα ελλοχεύουν και οι οποίοι πάντα εκδηλώνονται ξαφνικά, ιδίως σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανεβαίνουν κάθε τόσο σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, και η άνοδος αυτή, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται σε προσδοκίες οι οποίες ίσως δεν είναι ρεαλιστικές και προκαλείται από δανειακά κεφάλαια (μόχλευση) που αφειδώς δίνονται σε μεγάλο ποσοστό όσων συμμετέχουν στις αγορές.

 

Η ανοδική εξέλιξη των κερδών, όπως πάντα τονίζουμε, είναι κομβικό στοιχείο αυτής της ανόδου. Στις ΗΠΑ, σημειώθηκε το φαινόμενο μίας τύπου “V” ανάκαμψης της κερδοφορίας (εδώ). Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν διψήφια ποσοστά ανόδου των κερδών των εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη S&P-500 και για τα τέσσερα τρίμηνα του 2021: +20,4% για το α’ τρίμηνο, +50,2% για το β’ τρίμηνο, 18,0% για το γ’ τρίμηνο και 13,1% για το δ’ τρίμηνο (η σύγκριση γίνεται με τα κέρδη των αντίστοιχων τριμήνων του 2020). Για το σύνολο του 2021 αναμένουν αύξηση κερδών κατά 27,2% και για το 15,0% για το 2022.

 

Μπορούν τα κέρδη να συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτούς τους ρυθμούς για αρκετά ακόμη χρόνια; Ή, ποιά είναι η ποιότητα αυτών των κερδών (πόσα προέρχονται από χρηματοοικονομικές πηγές, ή από άλλους τεχνητούς τρόπους); Και ακόμη περισσότερο, ποιά θα είναι η επίδραση της αύξησης της φορολογίας που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος Μπάιντεν; Και ποιά θα είναι η αντίδραση των αγορών όταν, όλη αυτή η ρευστότητα και όλη αυτή η κερδοφορία, προκαλέσει -κάποια στιγμή θα γίνει- την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων; Και τελικά, για πόσο μπορούμε να δικαιολογούμε τα όσα γίνονται γύρω μας, με κάποιες αναμενόμενες σημαντικές τεχνολογικές ή ενεργειακές μεταβολές, χωρίς να νιώσουμε άβολα;

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text