Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Αδιανόητα υψηλή η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς

Αδιανόητα υψηλή η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αδιανόητα υψηλή η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς

Καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ) που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (οι οποίες έχουν κόστος κτήσης για τους κατόχους τους, μόλις € 1,15 ευρώ) και με διαπραγματευόμενες μόνο τις “παλαιές” μετοχές, οι οποίες αποτελούν μόλις το 4,8% των συνολικών κυκλοφορούντων μετοχών της εταιρίας, η τιμή της μετοχής έκλεισε σήμερα στα € 2,5860, δηλαδή στο “limit up” (+29,95%). Η τιμή αυτή βρίσκεται κατά 124,9% πάνω από την τιμή της έκδοσης.

 

Αυτό είναι παράλογο. Είναι δυνατό να πιστεύει κάποιος ότι, κατά την προσεχή εβδομάδα θα εμφανιστούν 1,2 δισεκατομμύρια νέες μετοχές οι οποίες, “από χέρι” θα κερδίζουν 124% και ότι δε θα μπουν στον πειρασμό να ρευστοποιήσουν άμεσα τα κέρδη τους;

 

Επηρεασμένοι από τα όσα γράφονταν πριν από την αύξηση, για “εύκολα” κέρδη για όσους αγοράσουν αμέσως μετά το τέλος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, πολλοί έσπευσαν να αγοράσουν. Όμως, στη χρηματιστηριακή αγορά δεν υπάρχουν εύκολα κέρδη. Υπάρχουν βλακώδεις ζημιές.

 

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 (εδώ). Θα είναι αδιανόητο εάν η μετοχή, στο προηγούμενο κλείσιμο, βρίσκεται πάνω από το € 1,50. Ακόμη και σ’ αυτή την τιμή, θα υπάρχει ένα κέρδος 30,4% για όσους συμμετείχαν στην αύξηση. Σ’ αυτό το χώρο, οι περισσότεροι απ’ όσους γνωρίζω, θα πουλούσαν ακόμη και τη μάνα τους, ακόμη και για μικρότερο κέρδος, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι παρέες μου και τα άτομα που γνωρίζω είναι όλα “καθώς πρέπει”. Όμως, το κέρδος είναι μεγάλο. Και τόσο μεγάλα κέρδη, συνήθως δε διατηρούνται στην αγορά. Άλλωστε, το ότι το παράγωγο της μετοχής διαπραγματεύεται μόλις στο € 1,55, δεν είναι τυχαίο.

 

Αντιλαμβανόμαστε το ότι κάποιος μπορεί να βρέθηκε να κατέχει μετοχές όταν ξετυλίχτηκε αυτό το απαίσιο και ζημιογόνο σενάριο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και του reverse split. Κάποιος μπορεί να δίστασε να πουλήσει, ακόμη και όταν φάνηκε ότι ήταν καταδικασμένος να εγγράψει μεγάλες ζημιές. Αυτό είναι λάθος που προκύπτει από μία απόφαση να μην πουλήσει κάποιος. Συμβαίνει σε πολλούς.
Όμως, το να γνωρίζει τα δεδομένα και να σπεύδει κάποιος να αγοράσει μετοχές της ΠΕΙΡ, σε μία αφύσικα υψηλή τιμή, που ξεφεύγει από την τιμή των παραγώγων και τη λογική, είναι κάτι μη αποδεκτό.

 

Συμπερασματικά, η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, δείχνει να ξεφεύγει σε τέτοιο βαθμό που, αναπόφευκτα θα προκαλέσει μεγάλη προσφορά των νέων τίτλων, όταν αυτοί, από τις 7/5/2021, καταστούν διαθέσιμοι για πώληση. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα (και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό που το γνωρίζουν “λίγοι”), το αντίθετο θα μας εξέπληττε.


Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text