Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Με ''αντισώματα'' τα μερίσματα από τις εισηγμένες για το 2020

Με ''αντισώματα'' τα μερίσματα από τις εισηγμένες για το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με ''αντισώματα'' τα μερίσματα από τις εισηγμένες για το 2020

Στο επίπεδο του 1,1 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα συνολικά μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίων των εισηγμένων το 2020, έναντι 1,8 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα περίπου 51 εταιρείες και απομένουν ακόμη 100 εισηγμένες.

Η παραπάνω εξέλιξη κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν τη χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική τους πολιτική, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους. Αν και μέχρι στιγμής οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και μέρισμα δεν είναι πολλές, ωστόσο οι αποδόσεις που προσφέρουν δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Επιπλέον αποτελούν και μια πρώτη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένει η αγορά από τις εισηγμένες, οι οποίες είχαν στο εννεάμηνο καλή πορεία και έχουν... ιστορικό διανομής μετρητών.

Από πλευράς μερισματικής απόδοσης ξεχωρίζει ο ΟΤΕ με 5%, καθώς έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή, με τους αναλυτές να περιμένουν άλλα 0,35-0,40 ευρώ περίπου από την πώληση της ρουμανικής δραστηριότητας. Άρα το συνολικό μέρισμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 ευρώ και η μερισματική (μικτή) απόδοση να προσεγγίσει το 10%.

Άνω του 4% είναι και η μερισματική απόδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,6720 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται πως από τις εισηγμένες τράπεζες είναι η μόνη που δίνει μέρισμα κάθε χρόνο.

Μια μικρή εταιρεία, η ΓΕΒΚΑ, έχει επίσης καλή μερισματική απόδοση (4%) σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της χρήσης 2020.

Η πρώτη που θα κόψει το μέρισμα θα είναι η Autohellas και αντιστοιχεί περίπου στο 3,5%. Είναι ύψους 0,23 ευρώ ανά μετοχή και η αποκοπή του θα γίνει στις 4 Απριλίου.

Η Τιτάν ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου, η οποία είναι αφορολόγητη και το 0,40 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε 2,69%, ενώ έχει επίσης ανακοινωθεί και η διαγραφή ιδίων μετοχών που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου.

Πάνω από 2% είναι η μερισματική απόδοση για τις Μυτιληναίο, Coca Cola και Παπουτσάνη. Ο ΟΛΠ θα δώσει μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 1,86%.

Ανάλογη και η απόδοση για το μέρισμα των ΕΛΠΕ ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Η εισηγμένη θα δώσει το μικρό αυτό μέρισμα παρά τις μεγάλες δημοσιευμένες ζημιές που είχε στη χρήση.

Η Viohalco θα δώσει ένα μικρό μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση κάτω από 0,5%, αλλά το ενδιαφέρον είναι στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία θα δώσει μέρισμα σε μετρητά και μετοχές της Cenergy. Ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λεπτομέρειες.

Η Cenergy δεν θα δώσει μέρισμα. Μέρισμα έχουν ανακοινώσει επίσης πως θα δώσουν οι εισηγμένες Epsilonet, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ και Alpha Trust Ανδρομέδα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος του.

Από την AS Company, η οποία έχει δημοσιεύσει οικονομικό ημερολόγιο, αναμένεται επιστροφή κεφαλαίου.

Ήδη από τις 20 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει το ύψος των μερισμάτων τους το 2021, οι εννέα (Coca-Cola HBC, Viohalco, ΟΤΕ, Τιτάν, Trastor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Sarantis) θα μοιράσουν υψηλότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι, οι πέντε τα ίδια (Μυτιληναίος, Τράπεζα της Ελλάδος, Autohellas, Παπουτσάνης και Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας) και οι έξι χαμηλότερα. Επιπρόσθετα, δύο εισηγμένες που πέρυσι προχώρησαν σε χρηματικές διανομές (Βoγιατζόγλου Systems και CNL Capital) δήλωσαν πως φέτος δεν θα πράξουν αναλόγως.

Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα (π.χ. διυλιστήρια).

Αρκετές εταιρείες προχώρησαν πέρυσι σε διανομές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ’ εξαίρεση- οι μέτοχοί τους δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης.

Υψηλότερη απόδοση από επιτόκια και ομόλογα

Όλα δείχνουν πως όταν ολοκληρωθεί η χρονιά θα έχουμε φτάσει σε μια μέση μερισματική απόδοση κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα τραπεζικά επιτόκια (χαμηλότερα του 0,1%), με τα yields των δεκαετών κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) και με τις αποδόσεις των επταετών εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν στο Χ.Α. κατά το τελευταίο εξάμηνο (π.χ. ΟΠΑΠ, Motor Oil, κάτω από 2%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κέρδη ορισμένων εταιρειών (π.χ. ΕΥΔΑΠ, Τιτάν) έχουν επηρεαστεί αρνητικά από έκτακτες απομειώσεις, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους τους, παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμα που εμφάνισαν το 2020. Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι στις 7 εισηγμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), οι 5 εξ αυτών έκλεισαν το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο (net cash, διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων), ενώ ο ΟΤΕ διακρίνεται για την πολύ ισχυρή ρευστότητα, και στο συγκεκριμένο μέτωπο τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται σημαντικά στην περίπτωση της ΔEΗ, καθώς υπήρχαν σοβαρά ζητήματα ρευστότητας έως και το 2019. Ειδικότερα, το 2020 έκλεισε με θετικό καθαρό ταμείο 462,5 εκατ. για την ΕΥΔΑΠ, -81,9 εκατ. για την ΕΥΑΘ, 60,8 εκατ. για τον ΟΛΠ και 105,1 εκατ. για τον ΟΛΘ. Παράλληλα, ο ΟΤΕ είχε δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA μόλις στο 0,89 και η ΔΕΗ 3,71.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text