Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κ. Σκρέκας: Οι πυλώνες του πράσινου ενεργειακού σχεδιασμού

Κ. Σκρέκας: Οι πυλώνες του πράσινου ενεργειακού σχεδιασμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η προώθηση των ΑΠΕ και καινοτόμων τεχνολογιών όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, βρίσκονται στο επίκεντρο του πράσινου ενεργειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, όπως τόνισε χθες ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η Διανέοσις για τον τομέα ενέργειας κι την κλιματική κρίση στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας αυτήν την περίοδο και μέσα στο επόμενο 12μηνο στο ΥΠΕΝ σχεδιάζονται οι βάσεις και το θεσμικό πλαίσιο για τον ενεργειακό κλάδο της επόμενης 10ετίας, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως προκύπτει και από την έρευνα της Διανέοσις η Ενέργεια συμμετέχει στο 4% του ΑΕΠ ενώ μετά τις επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ στην επόμενη 10ετία, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει 35 χιλιάδες επιπλέον θέσεις απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά στους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού, στους οποίους αναφέρθηκε ο ΥΠΕΝ αυτοί αφορούν:

Στην προώθηση των ΑΠΕ και των συστημάτων αποθήκευσης

Στην ενίσχυση ενεργοβόρων κλάδων, όπως η βιομηχανία μέσω πράσινων διμερών συμβολαίων με προβλεψιμότητα

Στην προώθηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων για τα οποία προχωρά η χωροθέτηση

Στην προώθηση των επενδύσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων όπου θα επενδυθούν 4 με 4,5 δις ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια

Στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, όπου δίνονται σημαντικά κίνητρα και εντός του 2021 το 10% των νέων ταξινομήσεων αφορά σε ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα

Στην απολιγνιτοποίηση όπου αναμένεται να διοχετευθούν πόροι ύψους 5 δισ. ευρώ.

Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου τόνισε ότι ο κλάδος της ενέργειας δίνει 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας οι οποίες θα αυξηθούν κατά 35 χιλιάδες, προσθέτοντας ότι οι ΑΠΕ δημιουργούν νέες μόνιμες ποιοτικές θέσεις εργασίας καθώς για κάθε 10MW δημιουργούνται 10 νέες θέσεις εργασίας. Αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας, για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται δημιουργούνται 15 νέες θέσεις εργασίας.

Καθώς αναμένεται να επενδυθεί 1 δις ευρώ ετησίως στην ενεργειακή αποδοτικότητα, αναμένεται να δημιουργηθούν 15 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text