Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Fed: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια - "Βλέπει" ταχύτερη ανάπτυξη αλλά και άνοδο του πληθωρισμού

Fed: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια - "Βλέπει" ταχύτερη ανάπτυξη αλλά και άνοδο του πληθωρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σταθερή διατήρησε τη νομισματική πολιτική της η Federal Reserve, κρατώντας αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και συνεχίζοντας τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, παρότι εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας.

Στη δήλωση πολιτικής που ακολούθησε τη συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, η Fed αναφέρει ότι "εν μέσω προόδου στο μέτωπο των εμβολιασμών και της ισχυρής πολιτικής στήριξης, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχουν βελτιωθεί" τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ακόμη και οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού εμφανίζουν βελτίωση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που στη σημερινή της ανακοίνωση έχει απαλείψει την αναφορά που υπήρχε στην προηγούμενη δήλωση πολιτικής της ότι η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση αποτελεί "σημαντικό κίνδυνο" για την οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα, για τη στήριξη της οικονομίας.

Η απόφαση αυτή φαίνεται να καθησυχάζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη στροφή πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, δεδομένου ότι η ίδια η Fed έχει επισημάνει ότι το πρώτο βήμα που θα κάνει όταν αποφασίσει να αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της θα είναι ο περιορισμός των αγορών περιουσιακών στοιχεία.

Η Fed έχει διαμηνύει ότι η σύσφιξη θα ξεκινήσει μόνο όταν δει "σημαντική περαιτέρω πρόοδο" τόσο στον τομέα της απασχόλησης όσο και στο μέτωπο του πληθωρισμού, για τον οποίο ο στόχος είναι να διαμορφωθεί κοντά στο 2%, αν και έχει εκφράσει την πρόθεσή της να επιτρέψει για ένα διάστημα να ξεπεράσει το 2% καθώς επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον πληθωρισμό, η Fed αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε "παροδικούς παράγοντες" και ότι θα υποχωρήσουν μόλις αποκατασταθούν οι αναταράξεις που προκάλεσε στις εφοδιαστικές αλυσίδες η πανδημία.

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text