Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Standard & Poor’s στο BN: Πιθανή νέα αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους μήνες - Η κυβέρνηση επιλύει αδικαιολόγητα προβλήματα

Standard & Poor’s στο BN: Πιθανή νέα αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους μήνες - Η κυβέρνηση επιλύει αδικαιολόγητα προβλήματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Standard & Poor’s στο BN: Πιθανή νέα αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους μήνες - Η κυβέρνηση επιλύει αδικαιολόγητα προβλήματα

Λίγο μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ, αλλά και του εγχώριου τραπεζικού τομέα, ο Marko Mrsnik, Senior Credit Analyst στον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poor’s Global Ratings, εξηγεί, κατ’ αποκλειστικότητα στο Bankingnews.gr, ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις είδους προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και πώς θα κερδηθεί το «στοίχημα» των επενδύσεων.

Το ζητούμενο;

Μια νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες για να φθάσει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

 

H συνέντευξη του Marko Mrsnik της Standard&Poor’s Global Ratings στον Νίκο Μπαρτζελιώτη

 

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα αξιολογούσατε την ελληνική οικονομία με την επενδυτική βαθμίδα;

Η τρέχουσα θετική προοπτική (outlook) της Ελλάδας υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει νέα αναβάθμιση κατά τους επόμενους 12 με 18 μήνες, εάν η οικονομική ανάκαμψη αποδειχθεί ταχύτερη και ισχυρότερη.

Ωστόσο, πιθανή αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από την επίτευξη ουσιαστικής βελτίωσης σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, σε συνδυασμό με τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Νon Performing Exposures - NPEs) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – κάτι που, κατά την άποψή μας, θα ωφελήσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Για περαιτέρω αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας σημαντικό ρόλο θα παίξουν τυχόν διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς επίσης και η περιστολή του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

 

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν σε εύθετο χρόνο τον δείκτη NPEs στα επίπεδα του 5% με 10%.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δημοσίους χρέους προς ΑΕΠ ξεπερνά το 200%.

Κατά τη γνώμη σας, ποιος από τους δύο παράγοντες επηρεάζει περισσότερο τις αξιολογήσεις σας;

Και τα δύο προαναφερόμενα στοιχεία είναι ενσωματωμένα στην ανάλυσή μας.

Και τα δύο επηρεάζουν την τρέχουσα περίοδο την αξιολόγησή μας.

Η ύφεση του 2020 περιέπλεξε τις προσπάθειες που γίνονται για τη μείωση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δεδομένου ότι η πανδημία είχε ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς τόσο των τραπεζών όσο και των επιχειρήσεων, γενικότερα.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των NPEs αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής μέσα στο 2021.

Ταυτόχρονα, η χρονική επέκταση του σχεδίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans - NPLs) «Ηρακλής II» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, με σκοπό την ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, κινείται επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η δε άντληση δανείων ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η διοχέτευσή τους στον ιδιωτικό τομέα, με χαμηλό κόστος, μέσω του τραπεζικού συστήματος, θα προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια.

Χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στο καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2021 στο ύψος του 184% επί του ΑΕΠ, από 188% το 2020.

Όσον αφορά τη λήξη και το μέσο κόστος των τόκων, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πλεονεκτικά προφίλ χρέους, σε σύγκριση με άλλες χώρες τις οποίες αξιολογούμε.

Το διαπραγματεύσιμο κομμάτι χρέους της Ελλάδας αντιστοιχούσε περίπου στο 22% του συνολικού χρέους ή λιγότερο από το 40% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020.

Έπειτα από μια εύλογη άνοδο το 2020, προβλέπουμε ότι οι δείκτες ακαθάριστου και καθαρού χρέους της γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν, υποβοηθούμενοι από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, αλλά από την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

 

Το 2021 θα είναι έτος επιστροφής στην κανονικότητα.

Ποιες προκλήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται;

Προφανώς, το πρώτο ζήτημα το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αρχές είναι η πανδημία και οι επιπτώσεις της.

Την ίδια στιγμή, εν όψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεγάλο επενδυτικό κενό, το οποίο είναι απότοκο της προκυκλικής δημοσιονομικής σύσφιξης που επιβλήθηκε στην Ελλάδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα σας πρόκειται να λάβει επιχορηγήσεις 19,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026, ενώ είναι επιλέξιμη για δάνεια 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κονδύλια του προγράμματος SURE, για την υποστήριξη της απασχόλησης, ή η πανδημική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM).

Πιστεύουμε, λοιπόν, πως, αν τα κεφάλαια αυτά αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, θα υπάρξουν θεαματικές διαρθρωτικές βελτιώσεις, καθώς θα συμβάλουν στην επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης.

 

Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ΑΕΠ, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις;

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα λιγότερο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον από άλλες χώρες με ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση.

Αυτό οφείλεται σε εμπόδια που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχονται, στην αδυναμία προάσπισης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, στην αναποτελεσματική δικαστική εξουσία και στη χαμηλή προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά την εκτέλεση συμβάσεων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τα αδικαιολόγητα διοικητικά βάρη (για να επιταχύνει τις επενδύσεις) και την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, προωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Αυτό προϋποθέτει την ενσωμάτωση ψηφιακών δεξιοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στην επαγγελματική κατάρτιση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

Πιστεύουμε ότι, εάν αποβούν επιτυχημένες, θα αποφέρουν κέρδη σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν τα μακροοικονομικά μεγέθη και θα επιτρέψουν την καλύτερη εξυπηρέτηση του χρέους σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Θεωρούμε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν καταλύτη για την περαίωση των προαναφερόμενων μεταρρυθμίσεων.

 

Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να προσελκύσει επενδύσεις;

Κατά την άποψή μας, η μείωση των NPLs θα επιτρέψει στον τραπεζικό τομέα να αυξήσει την παροχή δανείων ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα.

Πιστεύουμε ότι η επενδυτική δραστηριότητα θα βελτιωθεί το 2021, με τις καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις (foreign direct investment - FDI) να σημειώνουν αύξηση.

Οι ιδιωτικοποιήσεις επιβραδύνθηκαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες εφέτος, διευκολύνοντας την πραγματοποίηση προγραμματισμένων έργων του ιδιωτικού τομέα, όπως η ανάπλαση της περιοχής όπου βρισκόταν στο παρελθόν το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Τα περιουσιακά στοιχεία που θα ιδιωτικοποιηθούν το 2021 σίγουρα θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές.

Η μεγάλη εισροή κονδυλίων της ΕΕ -επιχορηγήσεις και δάνεια- αναμένεται να ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα, η οποία θα επωφεληθεί από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text