Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Fitch: Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και το Ταμείο Ανάκαμψης εκτοξεύουν τις προοπτικές της Ελλάδας

Fitch: Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και το Ταμείο Ανάκαμψης εκτοξεύουν τις προοπτικές της Ελλάδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

"Βροχή" θετικών σχολίων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φέρνει η πρόοδος του εμβολιασμού και της διαδικασίας ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Fitch να ακολουθεί τις Moody’s και S&P σε αυτό το μπαράζ ισχυρών μηνυμάτων για την Ελλάδα.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά το ριμπάουντ των ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως σημειώνει η Fitch σε νέο της report για τις προοπτικές των αξιολογήσεων των χωρών της περιοχής, ενώ τονίζει πως η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί το 2022. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η υγειονομική κρίση θα υποχωρήσει αισθητά στα μέσα του έτους, επιτρέποντας στην κοινωνική επαφή να αρχίσει να ανακάμπτει. Ο οίκος δίνει παράλληλα "σήμα" για το τι είναι αυτό που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας προσεχώς, με την επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή του για τη χώρα μας να είναι στις 16 Ιουλίου, όταν θα έχουν φανεί και τα πρώτα αποτελέσματα της ενισχυμένης εκστρατείας εμβολιασμού καθώς και του ανοίγματος της οικονομίας.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας, στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές, αντικατοπτρίζει το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και τις υψηλές "βαθμολογίες" διακυβέρνησης στη σχετική λίστα της Fitch. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με το αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα και το πολύ υψηλό απόθεμα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, ωστόσο η Fitch τονίζει πως αναμένει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, υποθέτοντας μια σημαντική χαλάρωση της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας μετά την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού και εκταμίευση και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. Μεσοπρόθεσμα, οι αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η συνεχής υψηλότερη χρηματοδότηση της ΕΕ θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζει, ενώ οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις από την πανδημία σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων και τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας σε σχέση με αυτές που αναμένει. Οι πολύ μειωμένες αφίξεις τουριστών είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον λογαριασμό τρεχούμενων συναλλαγών με το έλλειμμα να διευρύνεται στο 6,7% του ΑΕΠ το 2020 από 1,5% το 2019. Πάντως ο οίκος, όπως αναφέρει, αναμένει σταδιακή μείωση του ελλείματος τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως τονίζει η Fitch, η πολιτική στήριξη και η χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης μετατράπηκε από πλεόνασμα το 2019 σε έλλειμμα 9,7% το 2020. Η ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειωθεί στο 4,0% το 2022. Επίσης εκτιμά ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 192,5% έως το τέλος του 2022 μετά από αύξηση στο 206,3% του ΑΕΠ το 2021. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, διατηρεί την εκτίμηση της για εκτόξευση της ελληνικής οικονομία κατά 7,6% το 2022 από ανάπτυξη 3% φέτος.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά για την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch τοποθετεί την επιστροφή του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά μετά το σοκ της πανδημίας, τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής και των οικονομικών επιδόσεων μετά την Covid-19, καθώς και την περαιτέρω πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Αντίθετα, πιέσεις στο rating της Ελλάδας θα ασκήσουν η πιθανή αποτυχία να μειωθεί το χρέος/ΑΕΠ, οι αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που θα αυξήσουν των κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία καθώς και ενδείξεις ότι η πανδημία έχει τελικά μεγάλης διάρκειας αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της.

 

Πηγή: capital.gr

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text