Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέες επενδύσεις 1,9 δισ δολ. και δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας με τη νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός

Νέες επενδύσεις 1,9 δισ δολ. και δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας με τη νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέες επενδύσεις 1,9 δισ δολ. και δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας με τη νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός

Τον δρόμο για την πλήρη και βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική και την υλοποίηση μίας εκ των μεγαλύτερων άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ανοίγει η κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η νέα Επενδυτική Συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία τροποποιεί την από του 2003 Σύμβαση Μεταβίβασης μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου, εκσυγχρονίζοντας το νομικό και οικονομικό πλαίσιο της επένδυσης και εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη για όλες τις πλευρές. Μεταξύ άλλων, το Δημόσιο θα επωφεληθεί από υψηλότερα κρατικά έσοδα, ενώ η τοπική κοινωνία από ενισχυμένες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, μεγάλες επενδύσεις κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, και αυξημένες θέσεις εργασίας.

Από την πρώτη μέρα που δραστηριοποιήθηκε στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρική της Eldorado Gold) άσκησε μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για τον τόπο μας. Σήμερα, ήρθε η στιγμή για την πλήρη ανάπτυξη μιας από τις ιστορικά μεγαλύτερες απευθείας ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα την καταστήσει κορυφαία χώρα-παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη.

Η αναγκαιότητα της νέας σύμβασης

Η αρχική σύμβαση και το προηγούμενο επενδυτικό σχέδιο είχαν εγκριθεί τα έτη 2004 και 2006 αντίστοιχα και πλέον είναι ανεπίκαιρα αφού οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της χώρας και των διεθνών αγορών σε επίπεδο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και διαχειριστικό, καθώς και οι διαθέσιμες νέες τεχνολογίες, καθιστούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του επενδυτικού σχεδίου για την ανάπτυξη και λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Επιπλέον, μια νέα σύμβαση, με όρους επενδυτικού δικαίου και εναρμονισμένη με τις υπόλοιπες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, παρέχει ένα σταθερό λειτουργικό περιβάλλον για την ομαλή υλοποίηση της επένδυσης, με το οποίο θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητά της. Ακόμη, η επανεκκίνηση μιας υψηλού επίπεδου επένδυσης με αυξημένα οφέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία, αλλά και ασφάλεια για τον επενδυτή, θα αναδείξει τη δυναμική της χώρας στην προσέλκυση επενδύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Τα οφέλη της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας

Τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο είναι τα εξής:

* 1,9 δισ. δολ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας

* 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας· 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.

* 2 δισ. ευρώ .έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).

* 191+ εκατ. ευρώ έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία – 10% αύξηση των τελών από τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο και υπολογισμός των στην συνολική ποσότητα των περιεχομένων μετάλλων.

* 3,5 δισ. ευρώ εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.

* 70 εκατ ευρώ για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Νέες επενδύσεις 1,9 δισ δολ. και δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας με τη νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός

Οφέλη για το περιβάλλον

* Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με την τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, που μειώνει τον όγκο τους (2 χώροι απόθεσης γίνονται 1) και καθιστά πιο ασφαλή την αποθήκευσή τους.

* Πλήρης επαναπλήρωση του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος στις Σκουριές μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου.

* Εφαρμογή νέας τεχνολογίας με επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων για την επαναπλήρωση των στοών.

* Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, αξίας 130εκ., με κατασκευή χώρου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και νέας μονάδας κατεργασίας νερού.

* Αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκ. κ.μ.μεταλλευτικών καταλοίπων σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο.

* Προστασία των υδάτινων πόρων μέσω αντιπλημμυρικής οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων.

* Ειδικές προβλέψεις για την διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης μέσω εξειδικευμένων συστημάτων.

* 24/7 επίβλεψη με το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης.

Οι επενδύσεις που σχεδιάζονται

Σημαντικές είναι οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα Μεταλλεία στις Σκουριές με το ύψος της συνολικής επένδυσης να φτάνει τα 1,28 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών προβλέπεται: εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλεύματος για την παραγωγή συμπυκνωμάτων χαλκού-χρυσού προς εξαγωγή σε εργοστάσια κατεργασίας, καθώς και για την επιτόπια παραγωγή σε ποσοστό έως 20% προϊόντων χρυσού (ράβδοι doré) διαθέσιμου προς πώληση σε εργοστάσια.

Στην Ολυμπιάδα προβλέπεται 304 εκατ ευρώ πρόσθετη επένδυση για την αναβάθμιση και συντήρηση του μεταλλείου. Τέλος για το Στρατώνι - Μαύρες Πέτρες προβλέπεται 57 εκατ ευρώ συνολική κεφαλαιουχική επένδυση για την αναβάθμιση των υποδομών, εκ των οποίων τα 19 εκατ ευρώ αφορούν την δημιουργία σύγχρονου λιμένα στο Στρατώνι.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text