Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Γέλεν (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Λειτουργούμε με παρωχημένη λογική 2010, πρέπει να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες

Γέλεν (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Λειτουργούμε με παρωχημένη λογική 2010, πρέπει να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen κάλεσε τους ηγέτες στο Κογκρέσο να εγκρίνουν την αύξηση των ομοσπονδιακών κρατικών δαπανών, σημειώνοντας ότι το ομοσπονδιακό κράτος λειτουργεί στη βάση ενός προϋπολογισμού που βρίσκεται περί τα 10 χρόνια πίσω από τις εξελίξεις.

Σε σχόλιά της σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του Κογκρέσου, η κ. Γέλεν σημειώσε ότι οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό κρατικές δαπάνες σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα εδώ και 11 χρόνια.

Κάνοντας αναφορά στα "επιθετικά" προγράμματα που ήδη έχει εφαρμόσει το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ για να καταφέρει να διατηρήσει την οικονομία στα πόδια της εν μέσω της κρίσης της Covid-19, η κ. Γέλεν ζήτησε την έγκριση μιας ακόμη πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής σε σειρά τομέων.

"Θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα αύξηση του πληθωρισμού"

"Η ομάδα μας έχει κάνει πολύτιμη δουλειά στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, με τους πόρους τους οποίους έχουμε στη διάθεσή μας", σημείωσε η υπουργός, κατά την ομιλία της στην υποεπιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων. "Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να είμαστε οι καλοί Σαμαρείτες της ανάκαμψης - και να εκτελέσουμε τις εργασίες που μας αναθέτει το Κογκρέσο για τα χρόνια που έρχονται - με έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι σχεδιασμένος για συνθήκες 2010".

Τα σχόλιά της έρχονται μία ημέρα προτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δημοσιοποιήσει το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του, όπου αναμένεται να περιλαμβάνεται σχέδιο δαπανών 6 τρισ. δολ. το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από αύξηση φόρων και διεύρυνση του ελλείμματος σε επίπεδο 1,3 τρισ. δολ. ετησίως.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι οι δημόσιες επενδύσεις στον κλάδο των υποδομών, που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ.

Η Γέλεν ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για υπηρεσίες του υπουργείου της, προκειμένου να μπορούν να πατάξουν ευκολότερα το οικονομικό έγκλημα, να ενισχύσουν τα project ανάπτυξης κοινοτήτων και να πλήξουν την φοροδιαφυγή.

Πιο ειδικά, ζήτησε χρηματοδότηση 13,2 δισ. δολ. για την ομοσπονδιακή αρχή δημοσίων εσόδων (IRS) και 417 εκατ. για το Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες.

Οι σχετικοί προϋπολιγισμοί, όπως είπε, έχουν περικοπεί κατά 20% από το 2016.

"Η ταχύτητα και η δυναμική της ανάκαμψής μας - και της οικονομίας μας μακροπρόθεσμα - συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με ένα Υπουργείο Οικονομικών με επαρκείς πόρους", τόνισε.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text