Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το τέλος των αρνητικών αποδόσεων στα ομόλογα και οι αδιόρατες μετακινήσεις στην αγορά μετοχών.

Το τέλος των αρνητικών αποδόσεων στα ομόλογα και οι αδιόρατες μετακινήσεις στην αγορά μετοχών.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στάση αναμονής και σήμερα από τις αγορές, καθώς συνεδριάζει η ΕΚΤ και λίγες ώρες μετά περιμένουμε τις ανακοινώσεις περί πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας από την πρώτη να τονίσουμε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται στη σημερινή συνεδρίασή της να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της, παρά το γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο Klaas Knot από την Ολλανδία και ο Martins Kazaks από τη Λετονία έχουν σύμφωνα με το Reuters, τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της έναρξης του μετριασμού των αγορών στο πλαίσιο του PEPP, καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.

Για όσους όμως έχουν καλή μνήμη, η Lagarde το έχει πει καθαρά: «Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, αλλά και η αργή επαναφορά από την πανδημία στην κανονικότητα, δεν έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή της στήριξης της Ευρωζώνης».

Βλέπετε, αυτό που αναμένεται να αλλάξει στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι μόνο η εκτίμηση για τον πληθωρισμό.

Αυτή η αλλαγή όμως δύσκολα θα συνοδευτεί και από την αλλαγή στην εκτίμηση για το ΑΕΠ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η ΕΚΤ δεν αναμένεται ν’ αλλάξει το μείγμα της πολιτικής, όσο και αν πιέζουν στελέχη στο εκτελεστικό συμβούλιο για άμεση ανάγκη σύσφιξης.

Πόσο μάλλον μετά τα χτεσινά μακροοικονομικά στοιχεία:

- Το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ το α' τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τη Eurostat.

Η εν λόγω υποχώρηση ακολούθησε τις μειώσεις το δ' 3μηνου του 2020 (-0,6% στην Ευρωζώνη και -0,4% στην ΕΕ) έπειτα από μια ισχυρή ανάκαμψη στο γ' τρίμηνο του 2020 (+12,6% στην Ευρωζώνη και +11,7% στην ΕΕ), η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν κατέληγε στα προ πανδημίας επίπεδα.

- Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς και γενικά τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων έχουν αρχίσει να αφήνουν έντονο αποτύπωμα στην βιομηχανική παραγωγή . Στη Γερμανία σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1% τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου.

Μπορεί οι αισιόδοξοι να ρίχνουν το βάρος στο γεγονός ότι σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άλμα 26,4%, εντούτοις θα είναι στρουθοκαμηλισμός να αγνοούμε επιδεικτικά το γεγονός ότι η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει 5,6% χαμηλότερα, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Εν τω μεταξύ τα στοιχεία από την Κίνα που ανακοινώθηκαν χτες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τα νούμερα που θα ανακοινωθούν σε ένα μήνα από τώρα, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. Κατέδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στην Κίνα αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 12 χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των εμπορευμάτων.

Γνωρίζουμε όμως μια αύξηση τιμών στην Κίνα πόσο γρήγορα μεταγγίζεται σε κάθε γωνιά της μεταποίησης σε όλον τον πλανήτη... Και αυτό είναι μια παραδοχή που αν και αργά και ήπια, έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει την αγορά των ομολόγων σε διεθνές επίπεδο.

Τα σημάδια ότι η ανησυχία για τον πληθωρισμό ήδη εκδηλώνεται στην αγορά ομολόγων

Τι γίνεται στην αγορά των ομολόγων όταν αναμένεται αύξηση των τιμών καταναλωτή; Οι αγοραστές επειδή ακριβώς ανησυχούν για την διάβρωση των κερδών τους απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό ακριβώς έχουν αρχίσει να κάνουν, αν και ο ρυθμός αλλαγής της συμπεριφοράς τους είναι τόσο μικρός, όσο χρειάζεται για να «αποκοιμίζει» την αγορά.

Τα σημάδια όμως είναι εδώ:

- Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε επισημάνει στο black box ότι η πώληση γερμανικών εντόκων γραμματίων διετούς διάρκειας στα μέσα Μαίου κατέγραψε την ασθενέστερη ζήτηση από τον Ιούλιο του 2019. Την επόμενη μέρα μάλιστα η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων κατέδειξε το χαμηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον των τελευταίων ετών!

- Τι αντιπροσωπεύει όμως το 10ετές γερμανικό κρατικό ομόλογο; Το απόλυτο σημείο αναφοράς των ασφαλών επενδύσεων. Από τον Μάιο του 2019 οι επενδυτές «πληρώνουν» προκειμένου να παρκάρουν τα χρήματα τους σε αυτό, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σταθερά αρνητική απόδοση, η οποία όμως έχει αρχίσει να ροκανίζεται. Από το -0,67% πριν έναν χρόνο, κινείται πλέον πέριξ του -0,20% και -0,24%

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Μαίρη Βενέτη

Πηγή: Liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text