Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Goldman Sachs: "Έκρηξη" της κερδοφορίας των εισηγμένων στην Ευρώπη το 2021

Goldman Sachs: "Έκρηξη" της κερδοφορίας των εισηγμένων στην Ευρώπη το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εκτόξευση των κερδών ανά μετοχή (EPS) των εισηγμένων στον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600 "βλέπει" η Goldman Sachs για το 2021, με την αύξηση να κινείται στο 45%, ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται το 2022, κατά 11%. Στη συνέχεια ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών εκτιμάται να κινηθεί στο 4% ετησίως το διάστημα 2023-2024. Αυτό σημαίνει ότι το 2022 τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών θα είναι 14% πάνω από το επίπεδο προ-πανδημίας, κάτι που υποδηλώνει ταχύτατη ανάκαμψη. Στον κύκλο που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως αναφέρει, χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ανακάμψουν τα ευρωπαϊκά κέρδη στην κορυφή τους πριν το 2007.

Πέρα από την ανάκαμψη του Covid-19, η G.S αναμένει ότι ο ευρωπαϊκός κύκλος κερδοφορίας θα είναι σημαντικά ισχυρότερος από τον προηγούμενο, ο οποίος ήταν ασυνήθιστα αδύναμος καθώς η κερδοφορία αυξήθηκε με ρυθμούς της τάξης του 2% πάνω από τα επίπεδα του 2007, αλλά όχι τόσο ισχυρός όσο οι κύκλοι που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα EPS θα αναπτυχθούν με ετήσιο ρυθμό 4%, που συγκρίνεται με 0,1% στον προηγούμενο κύκλο και 12% στους κύκλους πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας είναι περίπου σύμφωνες με τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς (consensus) για το 2021 και το 2022, αλλά χαμηλότερες για το 2023. Όπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τα καθαρά περιθώρια κέρδους (αναμένεται αύξηση εσόδων 3% το 2023). Αναμένει ότι τα περιθώρια θα ανακάμψουν πάνω από τα επίπεδα προ Covid-19 το 2021, θα κορυφωθούν το 2022 και στη συνέχεια θα συρρικνωθούν κατά 10 μονάδες βάσης το 2023, ενώ το consensus αναμένει ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 50 μ.β κάθε χρόνο μετά το 2021. Πάντως, όπως αναφέρει, από το 2011, οι εκτιμήσεις για τα καθαρά περιθώρια κέρδους πάντα αναθεωρούνται προς τα κάτω, εκτός από το 2017.

Τα σενάρια

Σε ένα αρκετά πιο αισιόδοξο σενάριο από το βασικό της Goldman Sachs, τα EPS των ευρωπαϊκών εταιρειών θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 16% το 2022, αντί για 11%. Για να συμβεί αυτό, το ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί κατά 5,3%, αντί του 4,9% που αναμένουν οι οικονομολόγοι της G.S, κάτι που θα προσθέσει έως και 4% στην αύξηση των EPS. Αυτή η αύξηση του ΑΕΠ σταθμίζεται από τη γεωγραφική έκθεση των πωλήσεων των εταιρειών του δείκτη Stoxx 600. Εάν για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου Brent κινηθούν κατά μέσο όρο στα 85 δολ. το βαρέλι αντί για 80 δολ., τα EPS θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1,5-2 μονάδες βάσης περαιτέρω. Αυτό πιθανότατα θα συμβαδίζει με ένα ισχυρότερο ευρώ έναντι του δολαρίου το οποίο θα αφαιρέσει περίπου 0,6% από την αύξηση του EPS.

Σε ένα σημαντικά ασθενέστερο μακροοικονομικό σενάριο, τα EPS ενδέχεται να αυξηθούν κατά μόνο 3% το 2022, αντί για 11%. Εάν το μέτρο των σταθμισμένων με το ΑΕΠ πωλήσεων των εταιρειών, αυξηθεί κατά 50 μ.β λιγότερο από ό,τι υποθέτει η G.S, αυτό θα αφαιρέσει σχεδόν 5 μ.β. από την αύξηση του EPS. Εάν η τιμή του Brent κινηθεί σε μέσο όρο στα 65 δολ. το βαρέλι, η  αύξηση του EPS θα είναι χαμηλότερη κατά 5 μ.β. Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρώ πιθανότατα θα εξασθενίσει έναντι του δολαρίου και εάν κινηθεί η ισοτιμία στο 1,20 θα ενισχύσει την αύξηση των EPS κατά σχεδόν 2 μ.β.

Όπως καταλήγει η Goldman Sachs, αν και είναι αισιόδοξη για την πορεία της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών, προς το παρόν ωστόσο, δεν βλέπει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά κέρδη με την ταχύτητα που αυξήθηκαν στους κύκλους που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με βάση τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης των EPS, τα κέρδη αυξήθηκαν με ρυθμό 9% κατά τη διάρκεια του κύκλου που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κατά 10% στον κύκλο που προηγήθηκε της τεχνολογικής φούσκας του 2000 και κατά 18% πριν από την ύφεση του 1990. Αυτό είναι 3-4 φορές περισσότερο από την αύξηση του 4% που περιμένει η αμερικάνικη τράπεζα για την κερδοφορία το 2023 και το 2024.

 

Πηγή: capital.gr

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text