Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Ακούστηκε ότι... (24/6/2021)

Ακούστηκε ότι... (24/6/2021)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακούστηκε ότι... (24/6/2021)

Άτονη παραμένει και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με χαμηλή αξία συναλλαγών. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί. Ανησυχούμε όταν η αγορά πέφτει, ή όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πέσει. Προς το παρόν, η αγορά της Αθήνας εξακολουθεί να βρίσκεται σε “ήρεμο” και ανοδικό δρόμο.

Σημειώνουμε ότι από τις 22 συνεδριάσεις σε διάστημα ενός μηνός (από την 24/5/2021), μόλις σε 7, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε (αρνητική ή θετική) διακύμανση μεγαλύτερη του +/- 1,00%. Κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

 

* * *

 

Βέβαια, πολλοί στο εξωτερικό, με σοβαρά και εμπεριστατωμένα άρθρα, παρουσιάζουν ομοιότητες της σημερινής περιόδου στις αμερικανικές αγορές, με περιόδους του παρελθόντος, πριν από μεγάλες πτώσεις. Η εμπειρία και η λογική, μας λένε ότι, σ’ αυτά που διαβάζουμε υπάρχουν σημεία που θα πρέπει αν προσέξουμε. Θα τα εξετάσουμε αναλυτικά στο προσεχές τεύχος του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

 

* * *

 

Όλο και “πυκνώνουν” οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, από τις ήδη εισηγμένες εταιρίες. Οι συνδρομητές μας -ή και οι αναγνώστες του eurocapital.gr- θα θυμούνται πριν από 2-3 χρόνια όταν, αναφερόμενοι στη νέα μακροχρόνια περίοδο που εισερχόταν τότε το Χρηματιστήριο, ότι αναφέραμε τα “σημάδια” που θα βλέπαμε και θα αναγνωρίζαμε τις “φάσεις” που θα διανύαμε κάθε φορά. Ένα από τα “σημάδια” του ξεκινήματος της ανοδικής φάσης, θα ήταν και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ήδη εισηγμένων (συμβαίνει τώρα). Ένα επόμενο “σημάδι” που θα σημαίνει ότι μπαίνουμε για τα καλά στην ευθεία ανόδου και της πραγματοποίησης θεμελιωδών αλλαγών στη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, θα είναι οι νέες εισαγωγές. Έχουμε λίγο καιρό ακόμη, έως τότε.

 

* * *

 

Από συζητήσεις μας με συνδρομητές, διαπιστώνουμε ότι, όταν πριν ένα περίπου μήνα είχε συμβεί εκείνη η τρομερή διακύμανση της τιμής της μετοχής της Alpha Bank, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να ρευστοποιήσουν στο -30%, φοβούμενοι μία επανάληψη της (ατυχούς) περίπτωσης της Τράπεζας Πειραιώς.

Αυτό ήταν κάτι που μας προκάλεσε προβληματισμό. Θυμόμαστε ότι, εκείνη την ημέρα, είχαμε γράψει “έκτακτο” σχόλιο για το ζήτημα της ΑΛΦΑ, το οποίο μάλιστα -όπως κάνουμε σε περιπτώσεις που θεωρούμε ως “έκτακτες”- είχαμε στείλει και με email προς τους συνδρομητές μας. Στη συνέχεια, είχαμε εκδώσει και δεύτερο σχόλιο, το οποίο ήταν αρκετά “καθησυχαστικό”, όσον αφορά στις εκτιμήσεις μας για το τί θα μπορούσε να συμβεί.

Επαναλαμβάνουμε κάτι που είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν: Άσχετα του εάν, πέραν των στατιστικών στοιχείων στις σελίδες του “απόλυτου συστήματος” δημοσιεύουμε συγκεκριμένο καθημερινό σχολιασμό (έχουμε πει ότι, πολλές φορές δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο να γράψει κάποιος), παρακολουθούμε “στενά” την αγορά και έχουμε άποψη για τις σημαντικότερες εξελίξεις.

Προτρέπουμε τους συνδρομητές μας να επικοινωνούν μαζί μας -προτιμούμε την επικοινωνία μέσω email- όταν έχουν κάτι να ρωτήσουν. Πέραν της σταθερής μας θέσης ότι, οποιοδήποτε ερώτημα θα απαντηθεί εντός δύο εργάσιμων ημερών, σε κρίσιμες φάσεις, απαντούμε αμέσως, είτε με κατ’ ιδίαν μήνυμα, είτε -εάν κρίνουμε ότι το θέμα αφορά περισσότερους- με άμεση δημοσίευση.

Πάντα μας στεναχωρεί όταν κάποιος καταγράφει απώλειες. Ιδίως σε μία ανοδική φάση.

 

* * *

 

Σήμερα αποκόπηκε το μέρισμα της ΜΥΤΙΛ, για τη χρήση του 2020. Το μέρισμα φτάνει στα € 0,342 (καθαρό, μετά τη φορολόγηση). Η πληρωμή του θα γίνει στις 1 Ιουλίου 2021. Με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής (€ 15,50), η (καθαρή) μερισματική απόδοση είναι 2,21%.

(Ο χειρισμός της αποκοπής στο χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”, θα γίνει όπως συνήθως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές: Σήμερα θα υπολογιστεί το ποσό που δικαιούμαστε και θα διακρατηθεί σε μετρητά έως την 1/7/2021, οπότε και θα αγοραστούν μετοχές της ΜΥΤΙΛ, στην τιμή κλεισίματος εκείνης της ημέρας).

 

* * *

 

Γνωστοποίηση συναλλαγών συνδεδεμένων προσώπων (εδώ):

ΕΠΣΙΛ: Ο Ιωάννης Μίχος (Πρόεδρος ΔΣ) πούλησε 175.000 μετοχές, προς € 8,00 τη μία, με σύνολο πράξης € 1.400.000. Οι παραπάνω μετοχές αποτελούν το 1,31% των μετοχών της εταιρίας. Στις 16/3/2021, ο Ιωάννης Μίχος κατείχε το 65,67% των μετοχών της εταιρίας (εδώ).

Πήρε και η ΕΠΣΙΛ το δρόμο της, όπως γίνεται με όλες τις εταιρίες και τους μετόχους. “Απλώνουν” όταν η μετοχή ανεβαίνει, για να μειώσουν αρκετά περισσότερο το ποσοστό τους κοντά στην κορύφωση. Και αν, αφού κάποια στιγμή αρχίσει η πτώση, κρίνουν ότι η εταιρία τους έχει προοπτικές, “μαζεύουν” σε χαμηλότερες τιμές. Αν τους έχουν μείνει λεφτά βέβαια…

 

* * *

 

Να μάθουμε να παρατηρούμε τη συμπεριφορά μιας μετοχής, την επόμενη μέρα από τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας. Με τα χρόνια, διαπιστώσαμε ότι πάντα υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ της συμπεριφοράς της επόμενης μέρας και της συμπεριφοράς στους επόμενους μήνες.

Αν τα όσα ειπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση είναι θετικά, τότε αυτό θα φανεί την επόμενη μέρα και στη μετοχή της εταιρίας. Αν σε υποτιθέμενες θετικές ανακοινώσεις, η μετοχή δεν αντιδρά ή υποχωρεί, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι που “ξέρουν” καλύτερα και “βαθύτερα”, δεν επηρεάζονται από τα ωραία λόγια.

Βεβαίως, τη συμπεριφορά μιας μετοχής σε μία συγκεκριμένη μέρα, θα πρέπει πάντα να τη συνδυάζουμε και με τη συμπεριφορά της συνολικής αγοράς στη συγκεκριμένη μέρα.

 

* * *

 

Για παράδειγμα, η ΛΑΜΔΑ, δε φαίνεται να ενθουσίασε τους (μεγάλους) επενδυτές με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Από τη χθεσινή μέρα, περισσότερα ερωτήματα δημιουργήθηκαν, παρά απαντήθηκαν. Τί θα γίνει με το καζίνο; Ποιά θα είναι η επίπτωση στα έσοδα (μακροχρόνια) αν δε γίνει; Πώς έχει η αναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού πλάνου και των οικονομικών προβλέψεων μέχρι σήμερα; Με άλλα λόγια, καλό το project του Ελληνικού, όμως τί θα κερδίσει ο μέτοχος;

 

* * *

 

Βέβαια, οι παλιοί και οι διαβασμένοι ξέρουν ότι, τέτοια μεγάλα, ακριβά και πολυδιαφημισμένα project, σπάνια δίνουν “σοβαρά” κέρδη στους μετόχους. Η ροή των εσόδων είναι τόσο “αχανής”, τα έξοδα τόσο μεγάλα, η λειτουργία των εταιριών διαχείρισης τόσο πολυτελής και σπάταλη και -αυτά δεν κάνει να γράφονται- οι διαρροές κεφαλαίων έξω από τα εταιρικά κανάλια, τόσο συχνές, που για τον μέτοχο απομένουν μόνον τα ψίχουλα (ή έστω “κάτι” για να διατηρηθεί η φήμη της επένδυσης) και οι ζημιές του μέλλοντος. Τουλάχιστον, αυτά δείχνει η διεθνής εμπειρία.

* * *

Οι συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν σε μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου, προκαλούν προβλήματα στην τροφοδοσία, τα οποία ήδη εμφανίζονται στα σούπερ μάρκετ με τη μορφή των ελλείψεων και των αυξήσεων στις τιμές. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και, ειδικά φέτος, λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού προσθέτει στον ήδη υψηλό πληθωρισμό, όπως προέκυψε μετά το τέλος των συνθηκών περιορισμού -λόγω της πανδημίας- σε πολλά κράτη.

 

24/6/2021 - 2:30 μμ

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text