Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | H BofA βλέπει υψηλό πληθωρισμό για τέσσερα χρόνια, η Goldman προειδοποιεί για επερχόμενη μεταβλητότητα

H BofA βλέπει υψηλό πληθωρισμό για τέσσερα χρόνια, η Goldman προειδοποιεί για επερχόμενη μεταβλητότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλός για δύο με τέσσερα χρόνια, εκτιμά η BofA σε έκθεση της σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι η άνοδος του θα είναι παροδική και πιστεύει ότι μόνο ένα κραχ στις αγορές θα αποτρέψει τις κεντρικές τράπεζες από το να σφίξουν τη νομισματική πολιτική που ακολουθούν τους επόμενους έξη μήνες.

«Είναι εντυπωσιακό το ότι πολλοί πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχτεί παροδικός όταν η δημοσιονομική τόνωση, η οικονομική ανάπτυξη, και η άνοδος των τιμών στα εμπορεύματα, στη στέγη και στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία θεωρείται διατηρήσιμη», σχολιάζει ο επικεφαλής strategist της επενδυτικής τράπεζας στην έκθεση.

Η BofA εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ένα εύρος 2%-4% τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια. Ο μέσος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια ήταν 3%, 2% στη δεκαετία του 2010 και 1% το 2020 αλλά μέχρι στιγμής φέτος τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές διατηρούνταν σε επίπεδα πολύ κοντά στα ρεκόρ που κατέγραψαν πριν τα νέα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό τον Μάιο, τον δείκτη που παρακολουθεί στενά η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Τον Μάιο ο δείκτης σημείωσε άνοδο 3,45%, τη μεγαλύτερη τα τελευταία 29 χρόνια.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ο ρυθμός του πληθωρισμού δεν αναμένεται να ωθήσει τη Federal Reserve να αποκλίνει από το σχέδιο της να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές το 2023 η να αρχίσει να αποσύρει σταδιακά την ποσοτική χαλάρωση με τις αγορές ομολόγων.

Την εβδομάδα που πέρασε ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξήσει τα παρεμβατικά επιτόκια πολύ γρήγορα εξ’ αιτίας του πληθωρισμού και τα σχόλια του έδρασαν καταπραϋντικά στους επενδυτικούς κύκλους καθώς η νευρικότητα είχε αυξηθεί μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας όπου αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι ίσως η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει νωρίτερα.

Οι πελάτες της BofA είναι τοποθετημένοι σε μετοχές σε μεγάλο βαθμό με τα μετρητά στα χαρτοφυλάκια τους στο 11,2%, αρκετά κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση.

Την περασμένη εβδομάδα γύρω στα $7 δις τοποθετήθηκαν σε μετοχές, $9,9 δις σε ομόλογα ενώ $53 δις έφυγαν από αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, σύμφωνα με υπολογισμούς της BofA.

Καθώς πλησιάζει το τέλος του πρώτου εξαμήνου, η BofA θεωρεί ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού, η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι τα τρία θέματα που θα απασχολήσουν τους επενδυτές το δεύτερο εξάμηνο.

Με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street να καταγράφουν νέα υψηλά, μια προσεκτική ματιά στην αγορά δικaιωμάτων (options) αποκαλύπτει ότι πολλοί traders βλέπουν την αγορά ευάλωτη σε μεγάλη διόρθωση αν οι «αρκούδες» πάρουν το πάνω χέρι, εκτιμά η Goldman Sachs σε έκθεση της.

«Η ηρεμία στη χρηματιστηριακή αγορά κρύβει υψηλές προσδοκίες για μεγάλα σκαμπανεβάσματα τους επόμενους τρεις μήνες», αναφέρει η έκθεση.

Μία ένδειξη του πόσο αγχωμένοι είναι οι traders είναι το γεγονός οτι η λοξότητα της τεκμαρτής μεταβλητότητας σε ορίζοντα τριμήνου, που συγκρίνει τις τιμές δικαιωμάτων πώλησης (put) με τις τιμές δικαιωμάτων που είναι at-the-money, έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

«Αυτό απεικονίζει την εκτίμηση των επενδυτών ότι θα επιστρέψει η έντονη μεταβλητότητα αν υπάρξει ξεπούλημα στη χρηματιστηριακή αγορά».

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ευαισθησία των αγορών στα μακροοικονομικά στοιχεία θα ενταθεί όσο περνάει ο καιρός και συστήνει πιο μακροπρόθεσμα hedging αντί για βραχυπρόθεσμο.

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε σε νέο υψηλό την Παρασκευή με το βαρόμετρο φόβου, τον δείκτη VIX, να υποχωρεί 2,2 μονάδες στο 15,6, πολύ κοντά στο χαμηλό 16 μηνών που ήταν οι 14,2 μονάδες.

 

Χρήστος Γεωργίου

Πηγή: Liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text