Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γρ. Προϋπολογισμού: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για το 2021, ανάπτυξη 3,6%

Γρ. Προϋπολογισμού: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για το 2021, ανάπτυξη 3,6%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γρ. Προϋπολογισμού: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για το 2021, ανάπτυξη 3,6%

Τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο την περίοδο 2021/25, δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του δελτίου για το τρέχον έτος προβλέπεται μια σαφής επιδείνωση σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, τόσο για τα μακροοικονομικά όσο και για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% (έναντι 4,8% στον Προϋπολογισμό) και το πρωτογενές έλλειμμα να φτάσει το 7,1% του ΑΕΠ (έναντι 3,8% στον Προϋπολογισμό) σε όρους ESA. Η αναθεώρηση αυτή επί το δυσμενέστερο, που είχε άλλωστε αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, οφείλεται στην παράταση της πανδημίας εντός του 2021 και στη διατήρηση των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι επί της ουσίας πρόκειται για την υλοποίηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων που είχαν επισημανθεί κατά τη γνωμοδότησή του για τον Προϋπολογισμό. Εκεί ανέφερε αφενός την αβεβαιότητα για την ταχύτητα επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας και αφετέρου τη δυνατότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπρόσθετη στήριξη από τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τη σύγκριση των προβλέψεων του Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου (βλ. πίνακα στην ενότητα ΙΙΙ.Β) τα φορολογικά έσοδα ήταν 2,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα και οι κρατικές δαπάνες 2,9 δισ. ευρώ υψηλότερες, καταλήγοντας σε συνολική πρωτογενή επιδείνωση κατά 5,7 δισ. ευρώ.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

 

Πηγή: Kathimerini.gr

 

 


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text