Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Intralot: Η στρατηγική στροφή στις ΗΠΑ, τα λάθη και η αλλαγή ταυτότητας

Intralot: Η στρατηγική στροφή στις ΗΠΑ, τα λάθη και η αλλαγή ταυτότητας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Intralot: Η στρατηγική στροφή στις ΗΠΑ, τα λάθη και η αλλαγή ταυτότητας

Μετά την αναδιάρθρωση του χρέους των 750 εκατ. ευρώ (ομολόγων λήξεως 2021 και 2024), που αποτέλεσε και το μεγαλύτερο δανεισμό της εταιρείας, η διοίκηση της IntralotΙΝΛΟΤ +12,17% στρέφεται πλέον στην Αμερική, όπου η θυγατρική της παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα και αποτελεί την πιο αποδοτική επένδυση της εταιρείας «στηρίζοντας» τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ο κ. Κόκκαλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων επιβεβαίωσε μονολεκτικά πληροφορίες που ήθελαν τον όμιλο να ετοιμάζει την είσοδο της Intralοt Inc στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται ότι η θυγατρική στις ΗΠΑ συνείσφερε πέρυσι το 37% των εσόδων και το 79% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), στον όμιλο IntralotΙΝΛΟΤ +12,17% . Η Intralοt Inc. παρουσίασε πέρυσι κύκλο εργασιών 132,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 22,3% σε σύγκριση με το 2019, ενώ τα EBITDA εκτοξεύθηκαν στα 51,4 εκατ. από 31,7 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 η θυγατρική στις ΗΠΑ έχει αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 81% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ για εξαιρετικές αποδόσεις μίλησε ο κ. Κόκκαλης και για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης οι ομολογιούχοι θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της IntralotΙΝΛΟΤ +12,17% στην Αμερική (Intralοt Inc.). Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης κατά τη διάρεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, η συμμετοχή αυτή φτάνει προς το παρόν το 18%-19%. Ωστόσο η διαδικασία παραμένει ανοιχτή και μπορεί να φτάσει το 49%.

«Παραμένουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας στην Αμερική και αυτή παραμένει σημαντικός παράγοντας συνεισφοράς στα μεγέθη του ομίλου» είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ιntralot Χρ. Σφάτος.

Όσον αφορά τα οικονομικά του ομίλου ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι αποδίδει η προσπάθεια για μείωση των δαπανών, κάτι που θα ισχυροποιήσει τα οικονομικά αποτελέσματα για φέτος.

Ο αυξημένος δανεισμός και η λύση

Τα 700 εκατ. ευρώ τον ομολογιακών δανείων που σύναψε η IntralotΙΝΛΟΤ +12,17% διοχετεύτηκαν στην «θεραπεία» των ζημιών που προκάλεσαν οι δυσλειτουργίες της εταιρείας, αλλά και γεγονότων που δεν εξαρτιόταν από εμάς (αποφάσεις κυβερνήσεων όπως στην Τουρκία), είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Κόκκαλης.

«Επεκταθήκαμε σε 44 χώρες και Ηπείρους. Κάποια στιγμή αυτό κόστισε πολύ. Κάποιες επιλογές διοικήσεων μας έφεραν στην κατάσταση αυτή» ανέφερε ο πρόεδρος της Ιntralot, ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες τους για την έκβαση που είχε η αναδιάρθρωση του χρέους. «Αν δεν το πετυχαίναμε αυτό θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα τον Σεπτέμβριο», είπε ο κ. Κόκκαλης.

Η διοίκηση της IntralotΙΝΛΟΤ +12,17% αναμένει, από τη διπλή ανταλλαγή που συμφωνήθηκε με τους ομολογιούχους του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ και με αυτούς του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024 , μείωση του δανεισμού του ομίλου κατά 110 έως 180 εκατ. ευρώ.

Οι ισχυρές και οι… αδύναμες επενδύσεις

Κατά 95% η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας προέρχεται πλέον από τις θυγατρικές στις ΗΠΑ και τη Μάλτα, ενώ σχεδόν εγκαταλείπονται, παραδοσιακά ισχυρές όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία.

Μετά την Αμερική η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ήταν αυτή της Μάλτας από την οποία ήρθε το 21% των εσόδων και το 16% των EBITDA το 2020.

Αντίθετα σχεδόν μηδενίστηκε η συνεισφορά παραδοσιακά ισχυρών αγορών του ομίλου όπως η Τουρκία (παρά την αύξηση των εσόδων της θυγατρικής Bilyoner) και η Βουλγαρία από την οποία μέχρι το 2019 προέρχονταν μεγάλο ποσοστό των εσόδων και της κερδοφορίας.

Μεγάλη πτώση (άνω του 30%) κατέγραψαν και τα έσοδα του ομίλου στην Αργεντινή, άλλη μία από τις σημαντικές αγορές που έχουν απομείνει στην IntralotΙΝΛΟΤ +12,17% μετά την πλήρη απόσυρση από το Περού. Αντίστοιχη ήταν η πτώση και σε Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία με τα έσοδα να υποχωρούν στα 15,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 8,9 εκατ.

 

Μαρία Μόσχου

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text