Οι σοβαρότατες υγειονομικές εξελίξεις επιδρούν στην αγορά
Καθώς, αντίθετα από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, η χώρα δεν κατορθώνει να λειτουργήσει ομαλά, εξακολουθούν να διατυπώνονται επιφυλάξεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, γεγονός που, όπως είναι φυσιολογικό, επιδρά αρνητικά στις χρηματιστηριακές εξελίξεις.
Η σφοδρότητα του νέου κύματος της πανδημίας, το οποίο εμφανίστηκε πρόωρα και σε εντελώς ακατάλληλη -για την οικονομία- περίοδο, προκαλεί φόβο για νέα περιοριστικά μέτρα και φέρνει την κοινωνία σε κατάσταση νευρικότητας. Την αρνητική αυτή ψυχολογία δε μπορεί να καθησυχάσει η διαβεβαίωση της Κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξει ένα νέο “κλείσιμο” της οικονομίας και, ήδη, οι προσδοκίες για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, “ψαλιδίζονται” καθημερινά.
Ο τουρισμός, που αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για την ανάκαμψη φέτος, ξεκίνησε τη σεζόν με σοβαρά προβλήματα και το στόχος -ο οποίος έχει περιοριστεί στην επίτευξη οικονομικού αποτελέσματος στο 50% αυτού του 2019- θα έχει δυσκολίες στην επίτευξή του.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, συμβαίνουν σε μία φάση κατά την οποία, οι περισσότεροι από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην έναρξη μίας μακροχρόνιας φάσης υψηλής οικονομικής ανάκαμψης, έμοιαζαν να είναι θετικοί: ανοδική οικονομική ψυχολογία, μεγάλη ρευστότητα της οικονομίας, θετικό διεθνές περιβάλλον και θετική οικονομική πολιτική, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πόσο βαθιά μπορεί να επιδράσει το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα και ποιές επιδράσεις μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία; Η απάντηση βρίσκεται στην ένταση και στη χρονική διάρκεια του νέου κύματος της πανδημίας. Και αυτό, θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό, αφού η χρονική διάρκεια του παρόντος, σφοδρότατου και ταχύτατα εξαπλούμενου κύματος, μπορεί να διαρκέσει όλο το διάστημα του καλοκαιριού. Το δε μέγεθός του -όπως ήδη διαφαίνεται- μπορεί να μην οδηγήσει σε νέες εκατόμβες θυμάτων, όμως θα προκαλέσει σοβαρά αρνητικά φαινόμενα στην κοινωνία και την οικονομία. Όμως, κατά την εκτίμησή μας, τίποτα απ’ όσα θα μπορούσαν να συμβούν, δε θα μοιάζει με όσα βιώσαμε την άνοιξη του 2020, ή κατά τη δεύτερη φάση των περιοριστικών μέτρων (Νοέμβριος 2020 - Μάιος 2021).
Η εξέλιξη αυτή θα εμποδίσει την ομαλή λειτουργία του δημοσιονομικού τομέα της οικονομίας, αφού θα διατηρήσει τις δαπάνες σε υψηλά επίπεδα, ενώ θα περιορίσει τα έσοδα, όμως -όπως εκτιμούμε- οι επιδράσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, θα είναι λιγότερο έντονες. Όμως, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει αρνητική επίδραση και θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη, ακόμη περισσότερο.
Εκτιμούμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα προεξοφλήσει γρήγορα τις νέες αρνητικές εξελίξεις και θα επανέλθει αρκετά γρήγορα σε ισορροπία. Η οικονομική δυναμική που δείχνει να αναπτύσσεται, είναι ισχυρή και στοχεύει μακροχρόνια και δύσκολα θα μπορούσε να ανακοπεί, παρά τη σοβαρότητα που δείχνουν να έχουν οι αρνητικές υγειονομικές εξελίξεις.


- ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ - Τεύχος 230 - Ιούλιος 2021 - Περιεχόμενα
- Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση και η μεγάλη εικόνα
- Επισημάνσεις
- ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας κατά το β’ εξάμηνο του 2021
- Η σημασία της επιτυχίας της α.μ.κ. της Alpha Bank για το Χρηματιστήριο
- Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου: Πώς επιδρούν στη χρηματιστηριακή αγορά;
- Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο