Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 230 | Ένας πρόδρομος οδηγός για τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής

Ένας πρόδρομος οδηγός για τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένας πρόδρομος οδηγός για τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής

Ο δείκτης Stoxx 600 Travel and Leisure (εδώ), βρίσκεται ήδη από πέρσυ στο επίκεντρο της παρακολούθησης καθώς, όπως αναφέρει και η ονομασία του, αντιπροσωπεύει 18 ευρωπαϊκές εταιρίες που, ως αντικείμενο έχουν τα ταξίδια και την αναψυχή.

Ο δείκτης είναι πρόδρομος (leading indicator) και αρκετά ευαίσθητος σε ειδήσεις και εξελίξεις που αφορούν τους παράγοντες που επιδρούν στην πορεία του διεθνούς τουρισμού. Έτσι, ειδικά αυτή την περίοδο, ο δείκτης αποτελεί μία αξιόλογη και “έμπιστη” πηγή πληροφόρησης για τις υγειονομικές εξελίξεις και τις κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα των μετακινήσεων.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στην πορεία του δείκτη, από το 1992 μέχρι σήμερα, παρατηρούμε ότι ο δείκτης κορυφώνεται τον Ιούλιο του 1998, στις 220,0 μονάδες, υποχωρεί επηρεασμένος από την Ασιατική κρίση, σταθεροποιείται με κάποιες μικρές διακυμάνσεις και υποχωρεί ξανά το 2003, την περίοδο δηλαδή που εξελισσόταν ο πόλεμος στο Ιράκ, φθάνοντας στις 91,0 μονάδες.

Από τότε, ξεκίνησε την ανοδική του πορεία που κορυφώθηκε στις 228,0 μονάδες την 21/5/2007, δηλαδή στην περίοδο που ξεκινούσαν, στις ΗΠΑ, τα προβλήματα με τα στεγαστικά δάνεια. Υποχώρησε κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και “βυθίστηκε” στις 80,0 μονάδες την 9/3/2009, δηλαδή την ημέρα που όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου κατέγραψαν το χαμηλότερο σημείο τους, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.. Από τότε, το επόμενο νέο υψηλό σημειώθηκε στις 271,0 μονάδες, την 28/5/2018. Κατά το 2019, έτος το οποίο ήταν επίσης ανοδικό.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid - 19, ο δείκτης κατέρρευσε στις 119,0 μονάδες την 18/3/2021. Όλοι οι περιορισμοί που τέθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση όλων των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη.

Το 2021, παρά το ότι κατά το α’ τρίμηνο, στις περισσότερες χώρες ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, η εκκίνηση της εμβολιαστικής προσπάθειας σε πολλές χώρες, τροφοδότησε ελπίδες για ένα απαλλαγμένο από περιορισμούς καλοκαίρι, οδηγώντας τον δείκτη σε νέο υψηλό, στις 287,2 μονάδες την 27/4/2021.

Από το υψηλό του, ο δείκτης μέχρι την 14/7/2021, έχει σημειώσει πτώση 14,1%, εξέλιξη που οφείλεται στο νέο κύμα της πανδημίας και στο χαμηλό επίπεδο των εμβολιασμών, κάτι που ήδη επηρεάζει τον τομέα των μετακινήσεων και του τουρισμού.

Η παρακολούθηση της πορείας του δείκτη έχει σημασία και χρησιμότητα, αφού θα μας δείξει, έγκαιρα και έγκυρα, τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και το πώς αυτή επηρεάζει την πορεία του κλάδου των μετακινήσεων και του τουρισμού σε όλο το κόσμο.Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text