Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Fed: Η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο, διατηρεί στα $120 δισ. τις αγορές ομολόγων

Fed: Η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο, διατηρεί στα $120 δισ. τις αγορές ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έδειξαν σήμερα ότι έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν το πότε θα αρχίσουν να μετριάζουν την ισχυρή στήριξη που η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει στην αμερικανική οικονομία εν μέσω της πρόσφατης έξαρσης του πληθωρισμού, παρά τους κινδύνους που ενέχει η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού στην πορεία της ανάπτυξης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σήμερα αμετάβλητο τον στόχο για το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν με 0,25%, προσαρμόζοντας ωστόσο τη γλώσσα στην ανακοίνωση της.

Ειδικότερα, η τράπεζα υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο είχε δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων με μηνιαίο ρυθμό τα 120 δισ. δολ. μέχρι να σημειωθεί "σημαντική περαιτέρω πρόοδος" στους στόχους της απασχόλησης και του πληθωρισμού.

"Από τότε, η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο προς τους στόχους αυτούς και η Επιτροπή [Νομισματικής Πολιτικής] θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο στις επόμενες συνεδριάσεις", αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Fed αναφέρει ακόμα ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας συνεχίζουν να ενισχύονται, ενώ οι κλάδοι που πλήγηκαν βαρύτερα από την πανδημία της COVID-19 έχουν βελτιωθεί, αν και δεν έχουν ανακάμψει πλήρως.

Σημειώνει παράλληλα ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός των προηγούμενων μηνών αντανακλά κυρίως "μεταβατικούς παράγοντες".

"Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού. Η πρόοδος στους εμβολιασμούς αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει τον αντίκτυπο από την κρίση δημόσιας υγείας στην οικονομία, ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι στο οικονομικό outlook", αναφέρει η τράπεζα.

Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι δρομολόγησε δύο πάγιες διευκολύνσεις για συμφωνίες επαναγοράς. "Οι διευκολύνσεις αυτές θα λειτουργήσουν σαν δίχτυ ασφαλείας στις αγορές χρήματος για να υποστηρίξουν την αποτελεσματική υλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και την ομαλή λειτουργία των αγορών", αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text