Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 231 | Κύριες ειδήσεις διεθνών αγορών περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2021

Κύριες ειδήσεις διεθνών αγορών περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κύριες ειδήσεις διεθνών αγορών περιόδου

Ιούλιος - Άυγουστος 2021

 

9/8/2021

 

Η Πρόεδρος της Tesla Inc, Robyn Denholm, πούλησε μετοχές αξίας $22 εκατομμύριων και άνω, στον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ασκώντας το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά μετοχών, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).H Denholm πούλησε 31,250 μετοχές με τιμές που κυμαίνονταν από $703 έως $725.200 σε συναλλαγές που έγιναν στις 2 Αυγούστου. Η Denholm, η οποία έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου ως ανεξάρτητη διευθύντρια το 2014, αντικατέστησε τον διευθύνων σύμβουλο Έλον Μάσκ ως Πρόεδρος το 2018, εκπληρώνοντας το αίτημα του SEC να αφαιρεθεί αυτή η θέση από τον Μάσκ. (εδώ)

 

5/8/2021

 

Μείωση σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων τον Ιούλιο του 2021, ο οποίος έφτασε κατά μέσο όρο τις 123 μονάδες, 1,2% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, αλλά 31% υψηλότερα από τα επίπεδά του για την ίδια περίοδο το 2020, με τη μείωση αυτή να αφορά, κυρίως, τις τιμές για τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα.Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO σημείωσε πτώση 2,8% σε σχέση με τον Ιούνιο, επηρεασμένος από τη χαμηλή δραστηριότητα αγοράς στο βόρειο ημισφαίριο λόγω των διακοπών, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στο αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, ενώ ακολουθούν το βούτυρο, το πλήρες γάλα σε σκόνη και το τυρί. Ο δείκτης φυτικών ελαίων προϊόντων FAO σημείωσε χαμηλά πέντε μηνών, καταγράφοντας πτώση 1,4% από τον Ιούνιο. Εν αντιθέσει, ο δείκτης τιμών ζάχαρης FAO αυξήθηκε κατά 1,7% τον Ιούλιο. (εδώ)

 

4/8/2021

 

Αλλάζει τη στάση της η Citigroup σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των μετοχών, κυρίως λόγω των εκτιμήσεών της για αντιστροφή του ράλι στα ομόλογα και στην έλευση του sell-off, στέλνοντας "σήμα κινδύνου" στους επενδυτές που ποντάρουν στη συνέχιση του re-rating των αποτιμήσεων. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi αναμένουν ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων οι οποίες κινούνται τώρα στο 1,2%, θα αυξηθούν προς το 2,0% έως το 2022, με τις πραγματικές αποδόσεις (απόδοση+πληθωρισμός) να αναμένεται να αυξηθούν κατά 70 μονάδες βάσης. Αυτό θα ασκήσει πίεση στις αποτιμήσεις των παγκόσμιων αγορών και ειδικά στις μετοχές "ανάπτυξης", όπως προειδοποιεί.(εδώ)

 

29/7/2021

 

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς «έτρεξε» το πρώτο εξάμηνο του έτους η Volkswagen. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία όχι μόνο βελτίωσε σημαντικά τις πωλήσεις της (κάτι εν πολλοίς αναμενόμενο, αφού πέρυσι η πανδημία είχε καταφέρει ισχυρό πλήγμα), αλλά και παρήγαγε κέρδη – ρεκόρ. Οι θετικές προοπτικές μάλιστα την οδηγούν στο να ανεβάσει περαιτέρω τον στόχο της για το περιθώριο κέρδους.  Τα λειτουργικά κέρδη της VW στο πρώτο εξάμηνο χρήσης ανήλθαν στα 11,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα χάρη στην αυξημένη ζήτηση αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά και στην αμερικανική ήπειρο. Φόρα και στην ηλεκτροκίνηση, με τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να τριπλασιάζονται.Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες η εταιρία αναθεώρησε προς τα επάνω τον στόχο του περιθώριου κέρδους. Τώρα περιμένει ότι θα κινηθεί στο 6% με 7,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,5% με 7%. (εδώ)

 

28/7/2021

 

Το πιο πρόσφατο πρόβλημα που έχει προκύψει, σύμφωνα με την Washington Post, έχει να κάνει με την «έκρηξη» της πανδημίας σε μια σειρά ασιατικές χώρες που αποτελούν αναντικατάστατους κρίκους για την ομαλή τροφοδοσία και λειτουργία της αμερικανικής αγοράς. Έκρηξη» που οδηγεί σε νέα περιοριστικά μέτρα, τόσο στις μονάδες παραγωγής όσο και στα λιμάνια. Όσοι δε πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι παροδικό και θα εξαφανιστεί με το τέλος της πανδημίας ή, έστω, λίγο μετά από αυτό, πρέπει μάλλον να το ξανασκεφτούν. Όχι απλώς επειδή το τέλος ίσως αργήσει ακόμη να έρθει, αλλά διότι οι αναταράξεις που έχουν προκληθεί στο παγκόσμιο εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να μην επιτρέψουν ποτέ την επιστροφή στα παλιά. (εδώ)

 

22/7/2021

Η απώλεια ύψους της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς και η μεγάλη φυγή προς ασφαλέστερους λιμένες, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα την εβδομάδα αυτή, απεικονίζει τις αμφιβολίες των επενδυτών όσον αφορά στην πολύ προσδοκώμενη επιστροφή στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα που αποτελούν πάνω από το μισό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης προϊδεάζουν για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης, ενώ παράλληλα οι τιμές των αγαθών, υπηρεσιών και πρώτων υλών συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η συγκυρία αυτή συμπίπτει με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και οι αγορές εκπέμπουν σήματα κινδύνου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμά ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής strategist της Deutsche Bank στον χώρο του συναλλάγματος. (εδώ)

 

21/7/2021

 

Οι αγορές θα ανακάμψουν σύντομα και η τελευταία εξασθένισή τους δεν θα αποδειχθεί η απαρχή μίας μεγαλύτερης χρηματιστηριακής διόρθωσης, εκτιμά η Capital Economics. Ο επενδυτικός οίκος αποδίδει την πτώση των χρηματιστηρίων κατά τις τελευταίες ημέρες στην επανεκτίμηση του λεγόμενου «reflation trade», δηλαδή του trade που ποντάρει στην ανάκαμψη των οικονομιών και την αύξηση του πληθωρισμού. Έτσι και αλλιώς, ενώ ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 λάμβανε ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές (οι οποίες δεν επηρεάζονται πολύ αρνητικά από τον κορωνοϊό), οι περισσότεροι από τους άλλους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες δυσκολεύονταν εδώ και λίγο καιρό, σημειώνουν οι αναλυτές. (εδώ)

 

20/7/2021

 

Οι εισηγμένες εταιρίες στα χρηματιστήρια της Κίνας αναμένουν θετικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς δημοσιοποίησαν τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις τους, όπως ανέφερε το περιοδικό The China Securities Journal. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής 18/7/2021 1.694 εταιρίες της ηπειρωτικής Κίνας, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται από τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σεντζέν, δημοσιοποίησαν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Από τις εταιρίες αυτές, οι 1.183 ή ποσοστό περίπου 70% επί του συνολικού αριθμού τους, εκτιμούν ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την ίδια χρηματιστηριακή επιθεώρηση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, επτά εισηγμένες εταιρίες αναμένεται ότι θα καταγράψουν καθαρά κέρδη άνω των 10 δισεκατομμυρίων γουάν, (περίπου 1,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που θα μοιραστούν στους μετόχους τους, ενώ περισσότερες από 600 εταιρίες εκτιμάται ότι θα έχουν καθαρά κέρδη άνω των 100 εκατομμυρίων γουάν. (εδώ)

 

19/7/2021

 

Την εβδομάδα από 12/7-16-7  αναλυτές, επενδυτές και διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν σε ένα μεγάλο παράδοξο που εμφανίστηκε στην αγορά. Παρότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανεβαίνει -και έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο δεκαετιών- οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν κι αυτές, ενώ «κανονικά» θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο.Συμβαίνει κάτι που «δεν φαίνεται», το οποίο μάλιστα μπορεί να κρύβει κάποια άλλη απροσδόκητη ανατροπή στην αγορά; Έχουν αλλάξει οι κανόνες της αγοράς; Ή τελικά ο πληθωρισμός θα «σβήσει» σύντομα, όπως επιμένει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) το τελευταίο διάστημα.Στις ΗΠΑ οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν 0,9% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο +5,4% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 13 χρόνια. Κι όμως, ύστερα από μια μικρή πτώση, οι τιμές των ομολόγων ανέβηκαν, συμπιέζοντας την απόδοση (η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή) του δεκαετούς τίτλου στο 1,3%, από 1,75% που ήταν το Μάρτιο (εδώ)

 

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text