Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πανδημία, ακόμη και αν η μετάλλαξη “Δέλτα” σημειώσει έξαρση το φθινόπωρο, δεν πρόκειται, ποτέ πια, να ανησυχήσει ιδιαίτερα την επενδυτική κοινότητα. Οι κοινωνίες και οι οικονομίες -και αντανακλαστικά και οι αγορές- προσαρμόζονται στις εξελίξεις, επιβιώνουν, ανακάμπτουν από την πτώση και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτό το βλέπουμε, στην παρούσα φάση, και από την πορεία των διεθνών αγορών, παρά το ότι, το τέταρτο κύμα της πανδημίας, δείχνει να ενισχύεται σε όλο το κόσμο. Το είδαμε και στη χώρα μας, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όταν οι φόβοι για τις συνέπειες από την αύξηση των κρουσμάτων, κάμφθηκαν γρήγορα και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ξανά προς τα επίπεδα των 900 μονάδων.

****

Ποσό € 379 δισεκατομμυρίων, ή το 47% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κατευθυνθεί προς τον “ευρωπαϊκό νότο”, δηλαδή προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, από τα οποία, περίπου τα μισά, αποτελούν “ενισχύσεις” οι οποίες δε θα χρειαστεί να αποπληρωθούν στο μέλλον. Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει μία φάση υψηλών επενδύσεων, με στόχο να καλυφθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι χώρες αυτές, από τις ανισορροπίες που προκάλεσε η λειτουργία της Ευρωζώνης, στην ανταγωνιστικότητα και στα εμπορικά ισοζύγιά τους.

Μία πλήρης και μόνιμη αποκατάσταση της “χαμένης ανταγωνιστικότητας” μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και του ευρωπαϊκού βορρά, όταν οι οικονομίες των περιοχών αυτών λειτουργούν με το ίδιο νόμισμα, είναι αδύνατο να υπάρξει. Αυτό που θα επιχειρηθεί, θα είναι μία μερική αποκατάσταση της βλάβης που έχει συμβεί στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, βλάβη η οποία στο πρόσφατο παρελθόν, έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία -ή ακόμη και την ύπαρξη- ολόκληρης της ευρωζώνης. 
Σημειώνουμε ότι, από τις τέσσερις χώρες που θα ενισχυθούν, δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δύο (Ελλάδα και Ιταλία) έχουν σήμερα ΑΕΠ, χαμηλότερο από το ΑΕΠ που είχαν όταν ξεκινούσε η λειτουργία της Ευρωζώνης (δείτε εδώ).
Η λογική λέει, στα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει κάποιο κλείσιμο της “ψαλίδας” μεταξύ των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών της Ευρωζώνης και ότι, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει ένα νέο διάστημα διεύρυνσής της, εκτός εάν, στο μεταξύ, εκδηλωθούν νέες πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη, σε μία κατάσταση “οικονομικής ένωσης”, κάτι που η κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας και η πανδημία, έχουν καταστήσει ακόμη πιο αναγκαίο.

****

Από την αρχή του έτους, ο δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 14,7%. Παράλληλα, οι δείκτες Dow Jones και S&P-500, κερδίζουν 15,2% και 18,2% αντίστοιχα. Διαχρονικά, έχει παρατηρηθεί μία σχέση μεταξύ των τριών: πριν από κάθε μεγάλη πτώση, πρώτος αρχίζει να υποχωρεί ο δείκτης Nasdaq. Ακολουθεί ο S&P-500 και τέλος, ο Dow Jones, ο οποίος “επιβεβαιώνει” (με πολύ κρότο) την πτώση.
Πάντα, στην πρώτη φάση, υποχωρούν οι μετοχές με το μεγαλύτερο ρίσκο -οι οποίες, στη φάση της ανόδου είχαν πετύχει και τα μεγαλύτερα κέρδη (δείτε σε διάγραμμα, πώς έχει η κατάσταση σήμερα - εδώ). Το ίδιο “μοντέλο” θα ακολουθηθεί και όταν έρθει ο καιρός για την υποχώρηση των αγορών. Σήμερα όμως, εκφράζονται νέες σκέψεις για το ποιές μετοχές ή δείκτες θα είναι αυτοί που θα υποχωρήσουν πρώτα. Πολλοί εκτιμούν ότι, την επόμενη πτώση, θα ξεκινήσει μία πτώση του Bitcoin, αφού θεωρείται σήμερα ως το πιο “επικίνδυνο” περιουσιακό στοιχείο.
Σε κάθε περίπτωση, πολλοί εκτιμούν ότι, όσο βλέπουμε τις τιμές του Bitcoin και του δείκτη Nasdaq, σε υψηλά επίπεδα, η κίνηση στις αγορές είναι ομαλή και ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μακριά.

****

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος Fidelity International, ο οποίος διαχειρίζεται περί τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια, προειδοποίησε τις εταιρίες στις οποίες κατέχει επενδυτικές θέσεις ότι, στο εξής, κατά τις Γενικές Συνελεύσεις, θα ψηφίζει εναντίον των υπαρχόντων διοικήσεων, εφόσον αυτές δεν υιοθετούν και δεν εφαρμόζουν μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η Fidelity, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας “Net Zero Asset Managers”, δηλαδή μιας ομάδας διαχειριστών κεφαλαίων που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες κατά της κλιματικής αλλαγής (εδώ) και οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια υψηλότερα των 43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες κινητοποίησης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της κινητοποίησης αυτής, οι μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτές έχουν δημιουργήσει “μαύρες επενδυτικές λίστες”, οι οποίες αναφέρουν τις εταιρίες εκείνες, σε όλο το κόσμο, στις οποίες δε θα πρέπει να επενδύονται κεφάλαια. Αυτό έχει οδηγήσει στην “επενδυτική απομόνωση” μεγάλες ομάδες εταιριών που ανήκουν σε ρυπογόνους κλάδους και έχει προκαλέσει “πονοκεφάλους” στις διοικήσεις τους, οι οποίες πασχίζουν να βρουν τρόπους να πείσουν την επενδυτική κοινότητα, ότι προσαρμόζουν τη λειτουργία τους προς κατευθύνσεις περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον.
Στα πλαίσια αυτών των ανησυχιών και πρωτοβουλιών, δημιουργήθηκε από το ελληνικό Χρηματιστήριο -και τέθηκε σε λειτουργία στις 2/8/2021- ο δείκτης Athex ESG, ο οποίος περιλαμβάνει 35 εταιρίες που “πληρούν” τα κριτήρια περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Βεβαίως, στη θεσμικά ανεπαρκή Ελλάδα, οι έννοιες “σεβασμός προς το περιβάλλον” και “εταιρική διακυβέρνηση” αποτελούν κάτι ανάμεσα στο λάστιχο και το ανέκδοτο. Και, για πολλές εταιρίες, η συμμετοχή τους στο νέο δείκτη συνιστά “πλυντήριο” για την ανεπαρκή -και συχνά παραβατική- συμπεριφορά τους.
Στο επόμενο τεύχος, θα κάνουμε μία πληρέστερη παρουσίαση και ανάλυση του δείκτη Athex ESG.

****

Πώς μπορεί κάποιος να κάνει μία αγορά χρησιμοποιώντας bitcoin; Παρά τα όσα λέγονται, ακόμη και από μεγάλες εταιρίες, όπως η Tesla, άμεση αγορά κάποιου πράγματος ή υπηρεσίας, με τη χρήση bitcoin, δεν έχει γίνει και δε μπορεί να γίνει. Και είναι αμφίβολο εάν θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει, είναι να πραγματοποιηθεί μία αγορά, σε τιμή που εκφράζεται σε κάποιο εθνικό νόμισμα και να πληρωθεί με bitcoin, αφού ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία: Μέσω ενός μηχανισμού, η τιμή (που εκφράζεται σε εθνικό νόμισμα) μετατρέπεται σε bitcoin, με βάση την ισοτιμία που έχει διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή. Η τιμή “κλειδώνεται” για ελάχιστα λεπτά της ώρας. Έτσι, ο αγοραστής, μεταφέρει από το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι, στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του πωλητή, το ποσό που προκύπτει σε bitcoin. Ο πωλητής, αμέσως μόλις λάβει το ποσό (σε bitcoin), το μετατρέπει σε εθνικό νόμισμα. Βέβαια, έχει την επιλογή να το αποθηκεύσει και να το διατηρήσει σε bitcoin, όμως αυτό είναι κάτι που μάλλον αποφεύγουν οι μεγάλες εταιρίες, επειδή ο στόχος τους είναι να κερδίσουν από την πώληση των προϊόντων τους και όχι να ρισκάρουν μέσα από ισοτιμίες μεταξύ νομισμάτων και “κρυπτονομισμάτων”.
Βέβαια, τουλάχιστον για τους αμερικανούς πολίτες, η πράξη δεν ολοκληρώνεται εκεί. Υπάρχει και η φορολογία που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και η οποία εξαρτάται από την τιμή που απέκτησαν το bitcoin και από το πόσο χρόνο το διακράτησαν. Έτσι, εάν το έχουν αγοράσει φθηνότερα απ’ ότι το πούλησαν, τότε έχουν κέρδος, το οποίο φορολογείται, ανάλογα με το συνολικό τους εισόδημα και το χρόνο που το διακράτησαν. Αν το έχουν διακρατήσει για περισσότερο από ένα χρόνο, το ποσοστό του φόρου που θα πληρώσουν επί του κέρδους, κυμαίνεται από 0% έως 20%, ανάλογα με το συνολικό εισόδημά τους. Αν το έχουν διακρατήσει για περισσότερο από ένα χρόνο, τότε θεωρείται ως “βραχυχρόνιο κέρδος” και φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή ο φόρος μπορεί να φτάσει έως και 37% επί του κέρδους.

****

Η ιαπωνοποίηση των αναπτυγμένων οικονομιών: Τί σημαίνει και γιατί προκαλείται” θα είναι ένα από τα κύρια θέματα του επόμενου τεύχους. Άλλο, επίσης πολύ ενδιαφέρον θέμα θα είναι “Γιατί το ελληνικό Χρηματιστήριο εξακολουθεί να υστερεί έναντι των διεθνών αγορών”. Παράλληλα, θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και κρίσεις για το α’ εξάμηνο των εταιριών, νέα της αγοράς και πλήθος άλλων θεμάτων.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text