Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τουρκία: Το σχέδιο για τόνωση των εξαγωγών και η προσέγγιση των ΗΠΑ

Τουρκία: Το σχέδιο για τόνωση των εξαγωγών και η προσέγγιση των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρκία: Το σχέδιο για τόνωση των εξαγωγών και η προσέγγιση των ΗΠΑ

Η Τουρκία στοχεύει σε μια νέα γενιά ολοκληρωμένων συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) που περιλαμβάνουν υπηρεσίες, επενδύσεις και δημόσιες συμβάσεις προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας.

«Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις ΣΕΣ με την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε ο Μεχμέτ Μους στην ομιλία του στην σύνοδο της 34ης Τακτικής Οικονομικής Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.

«Ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη Γεωργία και τη Μολδαβία συνεχίζουν να διευρύνουν το πεδίο των ΣΕΣ, συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, καταβάλλοντας προσπάθειες για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα», σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, στη Λατινική Αμερική, οι ευκαιρίες για συμφωνίες με το Περού, τον Ισημερινό, την Κολομβία και το Μεξικό συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειές της για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα και τη δημιουργία νέων τομέων συνεργασίας.

– Αύξηση των εξαγωγών σε μακρινές χώρες

Ο Μους είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει μια στρατηγική για την αύξηση των εξαγωγών σε μακρινές χώρες, «προκειμένου να φέρει πιο κοντά τις γεωγραφικές περιοχές που ονομάζουμε μακρινές και να αξιολογήσει το εμπορικό και οικονομικό δυναμικό αυτών των γεωγραφικών περιοχών».

Είπε ότι τα δύο τρίτα των εξαγωγών της Τουρκίας προορίζονται για χώρες με μέση απόσταση έως 2.000 χιλιόμετρα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί να πάρει μόνο ένα μερίδιο 0,26% από τις εισαγωγές αξίας 8,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από 17 χώρες μακριά από το έδαφός της.

«Θα διαβουλευτούμε με τους επιχειρηματίες μας όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, με στόχο να τετραπλασιάσουμε τις εξαγωγές μας σε 17 χώρες με μέση απόσταση 8.650 χιλιόμετρα (5.375 μίλια)»

Επαφές με τις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μεχμέτ Μους είχε μια διαδικτυακή συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με την Αμερικανίδα Εμπορική Ακόλουθο Κάθριν Τάι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων.

Ο Μους τόνισε το αίτημα της Τουρκίας για κατάργηση των πρόσθετων φόρων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στη βιομηχανία χάλυβα, επισημαίνοντας τις διαδικασίες διαβούλευσης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε διμερείς και πολυμερείς πλατφόρμες για περαιτέρω αύξηση του εμπορικού όγκου τους.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text