Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το σχέδιο της Alpha Bank για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της

Το σχέδιο της Alpha Bank για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σχέδιο της Alpha Bank για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της

Στην κεφαλαιοποίηση περισσότερων κερδών από την άνοδο της ελληνικής αγοράς ακινήτων, η οποία προβλέπεται να συνεχίσει τη δυναμική της πορεία τα επόμενα χρόνια, σκοπεύει το σχέδιο Skyline της Alpha Bank. Από την κίνηση αυτή προβλέπονται άμεσα κεφαλαιακά κέρδη 0,4 δισ. ευρώ και ενίσχυση της κερδοφορίας από τη συμμετοχή στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί με ξένο επενδυτή. Στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί με την είσοδο επενδυτή στην Alpha Αστικά Ακίνητα, η Alpha Bank θα εισφέρει επιπλέον ακίνητα αξίας 0,5 δισ. ευρώ και διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο.

Το αποτέλεσμα του ντιλ θα είναι η δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας που θα εστιάζει σε εμπορικά ακίνητα, γραφεία και χώρους logistics. Σύμφωνα με την Alpha Bank, το 2020 ανέδειξε τη μεγάλη ανθεκτικότητα της αγορά ακινήτων, συγκριτικά με άλλους πληγέντες κλάδους, λόγω της πανδημίας, παρά την υποχώρηση της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της δραστηριότητας στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, πιστεύει ότι το 2021 είναι κομβικό έτος για τη δημιουργία νέων συνθηκών στην αγορά ακινήτων, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, οι οποίες θα βασιστούν σε συγκεκριμένους παράγοντες:

Πρώτον, στην αναμενόμενη μείωση της πληθυσμιακής κινητικότητας στα αστικά κέντρα και τη μετακίνησή τους σε αποκεντρωμένες περιοχές, λόγω της αυξανόμενης διάδοσης της εξ αποστάσεως εργασίας και εκπαίδευσης.

Δεύτερον, στη δρομολόγηση εμβληματικών έργων ανάπτυξης και υποδομών, όπως το έργο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που πιθανόν να αυξήσουν τη ζήτηση των οικιστικών και των επαγγελματικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και, κυρίως, στο νότιο μέτωπο του οικιστικού ιστού.

Τρίτον, στην αναμενόμενη αναζωπύρωση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων, μετά το πέρας της πανδημίας και την αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομία και ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού.

Η αρχιτεκτονική του σχεδίου

Σύμφωνα με το project Skyline, η υφιστάμενη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών θα αποκτηθεί από την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε., η οποία είναι 100% θυγατρική της Alpha Bank. Παράλληλα, η εισηγμένη Alpha Αστικά Ακίνητα πρόκειται να συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε. για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων.

Οι εργασίες παροχής υπηρεσιών της Alpha Αστικά Ακίνητα θα ενοποιηθούν με αυτές της άλλης θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, δηλαδή της Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε (AREMI), δημιουργώντας μία νέα θυγατρική, η οποία και θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.). Η πρόθεση είναι ο εταίρος που θα επιλεγεί για τον σχηματισμό της κοινοπραξίας να αποκτήσει ποσοστό που να του αποδίδει τον έλεγχο στην εταιρεία, ενώ η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία. Μέσω της νέας εταιρείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στην Alpha Αστικά Ακίνητα και σε τρίτους μεγάλους πελάτες, ο Όμιλος της Alpha Bank στοχεύει σε αύξηση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

To χρονοδιάγραμμα

Σε αυτή τη φάση έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές και η εκδήλωση ενδιαφέροντος με τις αντίστοιχες προσφορές, οι οποίες θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί ώστε να προκύψει ο προτιμητέος επενδυτής μέχρι τον Δεκέμβριο το αργότερο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση του ντιλ που αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

Του Λεωνίδα Στεργίου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text