Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επιστροφή τουριστών, έκρηξη στις κάρτες

Επιστροφή τουριστών, έκρηξη στις κάρτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιστροφή τουριστών, έκρηξη στις κάρτες

Με ρυθμό 306% αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του έτους η αξία των συναλλαγών με κάρτες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας από τουρίστες, ενδεικτικό της ανάκαμψης που καταγράφει ο τουρισμός την τρέχουσα χρονιά. Αν και η σύγκριση γίνεται με το περυσινό διάστημα που ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό, η σημαντική άνοδος της αξίας των συναλλαγών από τους τουρίστες επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για τη θετική πορεία του τουρισμού ήδη από το β΄ τρίμηνο του έτους, τη στιγμή που όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμη ένα καλύτερο τρίμηνο, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας με κάρτες που είχαν εκδοθεί στο εξωτερικό ανήλθε το β΄ τρίμηνο  στο 1,1 δισ. ευρώ έναντι μόλις 264 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 183,5%.

Το νοικοκύρεμα στην «Ελλάκτωρ» συνεχίζεται

Μπορεί οι ζημίες να συνεχίζουν να πλήττουν τον όμιλο «Ελλάκτωρ», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταβάλλεται προσπάθεια και για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση εντός της εβδομάδας, προέκυψε ότι τα έξοδα διοίκησης διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών (10 τρίμηνα), καθώς διαμορφώθηκαν σε 24 εκατ. ευρώ. Κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τα εν λόγω έξοδα είχαν ανέλθει σε 32,2 εκατ. ευρώ, ήτοι φέτος επιτεύχθηκε εξοικονόμηση της τάξεως του 25%.

Ψηφιακή έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας Ι.Χ.

Ηλεκτρονικά  μπορούν να εκδώσουν προσωρινή άδεια κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων, όταν το όχημά τους βρίσκεται σε ακινησία, δηλαδή έχουν καταθέσει τις πινακίδες ψηφιακά ή στη ΔΟΥ. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που προσφέρει η ΑΑΔΕ, απαλλάσσοντας τους πολίτες από την υποχρέωση να επισκεφθούν τις ΔΟΥ. Οι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα myCAR ενεργοποιώντας την επιλογή: «Εκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης». Απαιτούνται η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και η ύπαρξη ενός πληρωμένου – ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία ημέρα κυκλοφορίας).

Σε νέα εποχή μπαίνει ο όμιλος Ιντεάλ

Σήμερα ξεκινάει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του υπολοίπου των μετοχών του ομίλου Ιντεάλ (ήτοι ποσοστό 52,22%) από την Terniale Limited, ουσιαστικά από το fund Virtus South European Fund που ήδη κατέχει το 47,78% του ομίλου. Με το βήμα αυτό γίνεται ακόμη μία κίνηση για τον μετασχηματισμό του εν λόγω ομίλου, ο οποίος μπαίνει σε νέα εποχή μετά την απόκτηση του ελέγχου από το fund Virtus. Η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου 2021. Για άλλη μία φορά, πάντως, ο προτείνων, εν προκειμένου η Terniale, επισημαίνει ότι ακόμη και αν αποκτήσει πάνω από το 90% των μετοχών δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (sqeeze out).

Βλέπουν υψηλές επιδόσεις για ΟΠΑΠ

Ισχυρά εκτιμάται ότι θα είναι τα μεγέθη που πρόκειται να ανακοινώσει ο ΟΠΑΠ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση της Optima Bank. Και αυτό λόγω της χαμηλής βάσης σύγκρισης κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2020, οπότε τα καταστήματα του ΟΠΑΠ παρέμειναν κλειστά από τις 12 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαΐου, αλλά και εξαιτίας της συνεισφοράς της Stoiximan στα μεγέθη της εισηγμένης. Τις καλές επιδόσεις υποστηρίζει και η αυξανόμενη διείσδυση των διαδικτυακών προϊόντων της ΟΠΑΠ, όπως το online στοίχημα. Σε ετήσια βάση σύγκρισης, οι αναλυτές προβλέπουν ενισχυμένα κατά 109% έσοδα, στα 376 εκατ. ευρώ, EBITDA ύψους 138 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 67 εκατ. ευρώ. Για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς τοποθετούν τα ακαθάριστα έσοδα (GGR), δηλαδή τον τζίρο μείον τα κέρδη των παικτών, σε 550 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 202 εκατ. ευρώ (+97%) και την καθαρή κερδοφορία σε 65 εκατ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text