Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 232 | Κύριες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021

Κύριες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Κύριες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου

Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2021

 

 

9/9/2021

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα, λόγω των ανατιμήσεων των πρώτων υλών παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να ανακόψει τις πληθωριστικές πιέσεις, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους κατασκευαστές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε κατά 9,5% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS),. Αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός από τον Αύγουστο του 2008.(εδώ)

 

8/9/2021

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετατόπισε το βάρος της πολιτικής της σε έναν βασικό πυρήνα τιμών εν μέσω του επιταχυνόμενου πληθωρισμού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια μείωση των επιτοκίων όπως απαιτεί ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το Bloomberg.Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ενισχύθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα στο ετήσιο 19,25% τον Αύγουστο από 18,95% τον Ιούλιο. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει στοιχεία με μεγάλες μεταβολές, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε στο 16,76% από 17,22% τον προηγούμενο μήνα.(εδώ)

 

7/9/2021

 

Επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022 «βλέπει» η Capital Economics, παρά την «έκρηξη» του Αυγούστου σε υψηλό 10ετίας. Ο οίκος εκτιμά ότι η σοβαρότερη επίπτωση της μέτρησης του Αυγούστου είναι ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που θα δώσει μεθαύριο στη δημοσιότητα. Η UBS προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,3% στο τέλος του 2022. «Πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες, αυξημένες τιμές είναι κυρίως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ανοίγματος της οικονομίας και της ανάκαμψης», προσθέτει ο οίκος.Η άνοδος του πληθωρισμού στο 3% δεν οφείλεται μόνο σε εποχικές στρεβλώσεις, σημειώνει από την πλευρά της η Citi, η οποία έπεσε πιο κοντά στη μέτρηση του Αυγούστου καθώς έκανε λόγο για πληθωρισμό στο 2,9%. Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει τον υπερδιπλασιασμό του δομικού πληθωρισμού από 0,7% τον Ιούλιο, σε 1,6% τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας ότι το υφιστάμενο επίπεδο αντανακλά καλύτερα την κατάσταση στην αγορά και τις ανατιμήσεις.(εδώ)


3/9/2021

 

Σχεδόν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα παράγεται από άνθρακα. Η χώρα έχει δεσμευτεί ωστόσο να φθάσει την κορύφωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030, και στη συνέχεια να πετύχει το "ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα", με ορίζοντα το 2060. Ωστόσο το Πεκίνο δεν λέει πώς υπολογίζει να αντικαταστήσει τον άνθρακα, δηλώνει ο Λι Σουό, της Greenpeace Κίνας.Στα τέλη του 2020, η Κίνα χρειάστηκε να παρέχει με δελτίο την ηλεκτρική ενέργεια λόγω έλλειψης άνθρακα.Η Κίνα εκκίνησε τον Ιούλιο τη δική της "αγορά άνθρακα" Αυτή η αγορά ορίζει για πρώτη φορά ανώτατα όρια ρύπανσης για τις επιχειρήσεις. Αν οι τελευταίες είναι ανίκανες να τηρήσουν αυτά όρια, θα πρέπει να αγοράσουν "δικαίωμα ρύπανσης" από άλλες εταιρίες με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.Αλλά για πολλούς παρατηρητές, η τιμή στην Κίνα είναι πάρα πολύ χαμηλή (λιγότερο από 7 δολάρια) σε σχέση με τις τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σχεδόν 36 δολάρια) και στην Καλιφόρνια (17 δολάρια).(εδώ)


Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) άφησε να εννοηθεί ότι πλησιάζει σε μείωση επιτοκίων, ενώ ο διοικητής της δεν επανέλαβε τις προηγούμενες δεσμεύσεις ότι θα κρατήσει την πολιτική σφιχτή σε σχέση με τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψαν επενδυτές που συμμετείχαν.Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κοντά στο 19% τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, ασκώντας πίεση στην CBRT να διατηρήσει μια σφιχτή στάση.Η νομισματική αρχή είχε δεσμευτεί νωρίτερα ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό. Αύξησε την πρόβλεψη για πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 14,1% τον περασμένο μήνα.(εδώ)


Νέο άλμα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο της χώρας -σε προσαρμοσμένη βάση για την αύξηση των τιμών- σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, πλήττοντας έτσι τις ελπίδες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια μείωση των επιτοκίων, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο ετήσιο 19,25% τον Αύγουστο από 18,95% τον Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 18,75%.Η λίρα βρέθηκε να κατρακυλά έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία και αυτή την χώρα χάνει 0,5% στο 8,3214 ανά δολ.(εδώ)


Η παραγωγικότητα των εργαζομένων στις ΗΠΑ αυξήθηκε λίγο πιο αργά το δεύτερο τρίμηνο από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η παραγωγικότητα της εργασίας, που μετρά την ωριαία παραγωγή ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% και όχι κατά 2,3% όπως ήταν οι αρχική εκτίμηση. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί στο 2,4%.Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε με ρυθμό 4,3%. (εδώ)


Ανοδο μεγαλύτερη του ενός δολαρίου ή περίπου 2% σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου, ανακάμπτοντας εν μέσω αισιοδοξίας για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και της απότομης μείωσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.Η τιμή brent στο Λονδίνο κατέγραφε άνοδο περίπου 2% κοντά στα 73 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται γύρω στα 70 δολάρια με άνοδο λίγο μεγαλύτερη από 2%.(εδώ)


Οι Βρετανικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν δραματικές απώλειες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εξ αιτίας των δασμών που έφερε το Brexit, με τις πωλήσεις βοδινού κρέατος και τυριού να έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα. Οι παραγωγοί της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών της χώρας έχουν χάσει 2 δισεκατομμύρια στερλίνες από πωλήσεις, ένα ποσό, το οποίο δεν είναι δυνατό να ισοσταθμιστεί από την αύξηση των πωλήσεων την ίδια περίοδο σε χώρες εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Αυστραλίας. Ειδικοί τονίζουν ότι οι απώλειες των 2 τρισεκατομμυρίων στερλινών αντανακλούν τα πραγματικά προβλήματα του Brexit.(εδώ)

 

6/9/2021

 

Η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών "φρέναρε” τον Αύγουστο, ωστόσο καταγράφονται ενδείξεις ότι οι περιορισμοί στην προσφορά και η αύξηση των τιμών αρχίζουν να υποχωρούν, υποδηλώνοντας ότι η επιβράδυνση αυτού του μήνα θα είναι προσωρινή. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management, ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στις 61,7 μονάδες από τις 64,1 μονάδες που άγγιξε τον Ιούλιο, η οποία ήταν και η υψηλότερη μέτρηση στην ιστορία του δείκτη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 61,5 μονάδες. (εδώ)


Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι ένας αρνητικός συνδυασμός για τις μετοχές, όπως σημειώνει η Bank of America, εκτιμώντας πως το εκρηκτικό ράλι που έχουν σημειώσει οι αγορές της Ευρώπης το τελευταίο διάστημα φτάνει στο τέλος του και προειδοποιεί τους επενδυτές για διόρθωση άνω του 10% έως τα τέλη του 2021.Εν τω μεταξύ, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να αυξάνονται από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται να αποσύρουν τη στήριξη που ενεργοποίησαν λόγω της πανδημίας. Η BofA αναμένει ότι και οι δύο αυτές τάσεις θα συνεχιστούν, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνδυασμός των goldilocks, δηλαδή η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων που τροφοδότησε το ράλι της τάξης του 70% στις ευρωπαϊκές μετοχές από τον περασμένο Μάρτιο φτάνει στο τέλος του. Κατά συνέπεια, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί την ουδέτερη στάση της στις μετοχές, την οποία και πρόσφατα υποβάθμισε από το "overweight" που τηρούσε για ένα μεγάλο διάστημα. (εδώ)


2/9/2021

 

 

Η συνολική παγκόσμια χρηματοδότηση του Fintech, μέσω M&A, PE και VC, εκτοξεύτηκε σε νέο υψηλό το β’ εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση "Pulse of Fintech” σχετικά με τις τάσεις των παγκόσμιων επενδύσεων σε Fintech που δημοσιεύεται από την KPMG. Η ρευστότητα ταμειακών αποθεμάτων, η αυξανόμενη διαφοροποίηση σε κόμβους και υποτομείς και η ισχυρή δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν στην έναρξη ρεκόρ για το 2021, με τη χρηματοδότηση να αυξάνεται από τα US$ 87,1 δισ. το β’ εξάμηνο του 2020, στα US$ 98 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι αποτιμήσεις των Fintech παρέμειναν πολύ υψηλές κατά το α’ εξάμηνο του 2021, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να θεωρούν τον κλάδο ελκυστικό και με καλές επιδόσεις. (εδώ)

Σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 14.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 340.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020 όταν εφαρμόστηκε το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων για πρώτη φορά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. (εδώ)

 

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ περιορίστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν, πιθανώς λόγω των ελλείψεων αλλά και της μετατόπισης των εγχώριων δαπανών από τα αγαθά σε υπηρεσίες. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 4,3% και διαμορφώθηκε στα 70,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Εν τω μεταξύ, επί τα βελτίω αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα του Ιουνίου, στα 73,2 δισ. δολάρια αντί για 75,7 δισ. δολάρια. (εδώ)


1/9/2021


Σε χαμηλό επτά μηνών βυθίστηκε τον Αύγουστο η εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία.  Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 113,8 μονάδες τον Αύγουστο από την αναθεωρημένη μέτρηση του Ιουλίου στις 125,1 μονάδες, όπως ανακοίνωσε το Conference Board.Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 123,1 μονάδες. (εδώ)


Κατακόρυφη άνοδο της τάξης του 21,7% κατέγραψε το τουρκικό ΑΕΠ σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,9% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8% το περασμένο έτος, αν και σημείωσε πτώση 10,4% το δεύτερο τρίμηνο, παραμένοντας μεταξύ των ελάχιστων οικονομιών παγκοσμίως που κατάφεραν να αποφύγουν την ύφεση εν μέσω της πανδημίας. Για το 2021 η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για ανάπτυξη 5,8%. (εδώ)


31/8/2021

 

Σε νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίο, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, κατέληξε η Ουγγαρία με την Ρωσία, όπως ανακοίνωσε στη σελίδα του στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η νέα συμφωνία με τη Gazprom είναι διάρκειας 15 ετών, με δυνατότητα τροποποίησης της ποσότητας αγοράς μετά από 10 χρόνια. (εδώ)


30/8/2021

 

Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα συνιστούν την κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία της μακροπρόθεσμης ανά εργαζόμενο παραγωγής, των πραγματικών μισθών και των κερδών στις οικονομίες. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, τώρα, αυτές οι ιδιωτικές επενδύσεις ισοδυναμούν με το σχεδόν 10% του ΑΕΠ. Και ενώ αυτό αποτελεί ένα ελάχιστο τμήμα της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία φθάνει σχεδόν στο 63% του ΑΕΠ, οι ισχυρές και βιώσιμες επενδύσεις των επιχειρήσεων ενισχύουν το βιώσιμο ποσοστό της πραγματικής κατανάλωσης, αυξάνοντας τη δυνητική προσφορά μέσω της υψηλότερης παραγωγικότητας. Εάν συγκρίνουμε τη μέση ετήσια ανάπτυξη το 2001-2007 και το 2010-2019 θα δούμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε από το 2,7% στο 1,8%, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υποχώρησε από το 2,1% στο 1,1% και η ανά εργαζόμενο παραγωγικότητα από το 1,8% στο 0,7%. (εδώ)


27/8/2021

Φανταστείτε να ξοδεύατε 834 εκατομμύρια δολάρια την ώρα για 18 μήνες. Κι όμως, αυτό είναι το ποσό που έχουν δαπανήσει οι κεντρικές τράπεζες για την αγορά ομολόγων από την εμφάνιση του κορωνοϊού μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τους επικεφαλής της Bank of America Corp. Μόνο η Fed υπολογίζεται ότι έχει ρίξει στο τραπέζι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα υπέρογκα αυτά ποσά φανερώνουν μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανές κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων lockdowns.Με τις κεντρικές τράπεζες να απορροφούν τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς ομολόγων και να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να μειώσουν το κόστος δανεισμού, υπάρχει πλέον χρέος που ξεπερνά τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια με αρνητική απόδοση. (εδώ)


Ενίσχυση ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα λάβουν τα ταμεία συναλλάγματος της Τουρκίας χάρη στο ειδικό πρόγραμμα του (ΔΝΤ) για τα «Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα» (SDR). Το ΔΝΤ πρόκειται να δημιουργήσει αποθεματικά ύψους 650 δισ. δολ., στα οποία θα μπορούν να καταφύγουν όσες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα για να προμηθευτούν εμβόλια, να χρηματοδοτήσουν το σύστημα υγείας τους ή να αποπληρώσουν χρέη τους.Στη διάρκεια του Αυγούστου τα ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά περίπου 15% φτάνοντας στα 107,1 δισ. δολ. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τον δανεισμό συναλλάγματος από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω συμφωνιών swap και μέσα στον Αύγουστο δανείστηκε 60,2 δισ. δολ.  (εδώ)


Πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής στην Αυστραλία τον Ιούλιο εξαιτίας των lockdowns που επιβλήθηκαν σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας. Ο τζίρος λιανικής μειώθηκε 2,7% σε μηνιαία βάση, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση αυτό το έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Αυστραλίας. Η πτώση έρχεται μετά από την υποχώρηση 1,8% τον Ιούνιο.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2020. (εδώ)


26/8/2021

 

Η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα που επρόκειτο να είναι προσωρινή, πλέον φαίνεται ότι θα διαρκέσει και την επόμενη χρονιά. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μεταποίηση δέχεται χτύπημα από την έλλειψη βασικών υλικών και το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας. Το γεγονός οδηγεί σε διαμάχες για να πάρουν οι επιχειρηματίες χώρο στα πλοία, ωθώντας τους ναύλους σε ρεκόρ και ορισμένους εξαγωγείς να αυξάνουν τις τιμές ή απλώς να ακυρώνουν τις αποστολές εντελώς. Το κόστος αποστολής ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Ασία στην Ευρώπη είναι περίπου 10 φορές υψηλότερο από τον Μάιο του 2020, ενώ το κόστος από τη Σαγκάη στο Λος Άντζελες έχει εξαπλασιαστεί, σύμφωνα με τον δείκτη Drewry World Container Index. (εδώ)


Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αύξησε τα επιτόκια της καθώς αυξάνονται οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι παρά την απειλή από την πανδημία, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.  Ειδικότερα, η Bank of Korea αύξησε το επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%, πραγματοποιώντας την πρώτη αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια σχεδόν. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίων σε ανεπτυγμένη οικονομία κατά την περίοδο της πανδημίας. Σε δημοσκόπηση του Reuters οι 16 από τους 30 αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση των επιτοκίων. (εδώ)


25/8/2021

 

Τυχόν επιβράδυνση στην εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ενδέχεται να στοιχίσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ επιπλέον 2,3 τρισ. δολ. μέσα στην επόμενη τριετία, προειδοποιεί το Κέντρου Μελετών The Economist Intelligence Unit (EIU). Σύμφωνα με τη μελέτη «οι χώρες που θα έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 60% του πληθυσμού τους με ορίζοντα τα μέσα του 2022 θα καταγράψουν συνολικά ζημίες επί του ΑΕΠ ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων κατά την περίοδο 2022-2025», ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο ΑΕΠ μιας χώρας όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία. Το μεγαλύτερο πλήγμα, τα 2/3 των απωλειών, θα δεχθούν οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. (εδώ)


Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τις βραχυπρόθεσμες "ενέσεις” κεφαλαίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς για τη σύσφιξη της ρευστότητας. Τα βασικά διατραπεζικά επιτόκια υποχώρησαν αφού διαμορφώθηκαν σε πολύμηνα υψηλά στις αρχές της εβδομάδας, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για την επιτάχυνση της προσφοράς ομολόγων της τοπικής κυβέρνησης και της υψηλότερης ζήτησης μετρητών. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι προσφέρει 50 δισ. γουάν (7,72 δισ. δολάρια) μέσω αντίστροφων repos μιας εβδομάδας στο τραπεζικό σύστημα, ενώ έχει προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας 10 δισ. Γουάν κάθε ημέρα στη διάρκεια του μήνα. (εδώ)



24/8/2021


Τα προϊόντα της Κίνας ανταγωνίζονται ολοένα και περισσότερο τα γερμανικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, το 2019 ακόμα και το ποσοστό των εξελιγμένων τεχνολογικά προϊόντων τα οποία εξήγαγε η Κίνας προς την ΕΕ ήταν υψηλότερο της Γερμανίας. Το ποσοστό των γερμανικών προϊόντων τα οποία εξάγονται στην ΕΕ μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το ποσοστό των κινεζικών εξαγωγών στην ΕΕ, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2000 και 2019, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IW της Κολωνίας. Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ ανέρχονταν για παράδειγμα πριν από 21 χρόνια στο 14,0% και οι κινεζικές εξαγωγές αποτελούσαν μόνο το 2,7%. Το 2019, το ποσοστό των εισαγωμένων από την Κίνα προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκε σε 7,6 %, ενώ της Γερμανίας ήταν μόλις 13,8%. (εδώ)


Νέο ρεκόρ για τις παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital (επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου – VC) το β’ τρίμηνο του 2021, αντλώντας 157,1 δισ. δολάρια μέσω 7 687 συναλλαγών. Μια ισχυρή αγορά IPO, οι υψηλές εκτιμήσεις και η κατά τα φαινόμενα ανεξάντλητη ροή ρευστότητας, συνέβαλλαν στην ώθηση της συνεχιζόμενης αύξησης, σύμφωνα με το Venture Pulse του β’ τριμήνου 2021, την τριμηνιαία έκθεση που εκδίδεται από την KPMG Private Enterprise σχετικά με τις τάσεις VC παγκοσμίως και σε βασικές δικαιοδοσίες παγκοσμίως. (εδώ)


23/8/2021

 

Πλησιάζει τα 10.000 δολ ο σύνθετος παγκόσμιος δείκτης του Drewry (World Container index-WCI) που δείχνει πόσο στοιχίζει η μεταφορά δια θαλάσσης ενός «κουτιού» 40 ποδιών (ft). Ο WCI κινήθηκε ανοδικά για 18η στη σειρά εβδομάδα (+2% ή 192 δολ σε σύγκριση με την προηγούμενη) και έφτασε στα 9.613,28 δολ για ένα container 40 ft, αυξημένος κατά 360% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.Ο WCI είναι ένα σύνθετος δείκτης που ενσωματώνει πολλές θαλάσσιες διαδρομές. Έτσι κάποιες εξ αυτών είναι ακριβότερες των 9.613,28 δολ. Για παράδειγμα για να μεταφερθεί ένα container 40ft στην διαδρομή Σανγκάη -Γένοβα το κόστος είναι 13.261 δολ , αυξημένο κατά 268 δολ σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν και κατά 659% σε ετήσια βάση. (εδώ)


Η αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα σηματοδοτήσει μελλοντική αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών. Σύμφωνα με τη συνέντευξη του Managing Director, Global Head of Sovereign & Supranational Ratings της Fitch, James McCormack στο Bloomberg, η λιτότητα μπορεί να μην έχει τεθεί επί τάπητος προς το παρόν αλλά κάποια στιγμή ο «λογαριασμός» της πανδημίας θα πρέπει να αποπληρωθεί. Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν ξοδέψει $16 τρισ για την προάσπιση των οικονομιών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ. (εδώ)


Το «σύνδρομο της Κίνας» στην οικονομία είναι εδώ. Οι δυσκολίες στην παραγωγή από τρόφιμα μέχρι μικροτσίπ και οι προκλήσεις για τις ναυτιλιακές, από τις μεταφορές κοντέινερ μέχρι το ξηρό φορτίο και τα τάνκερ, έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα που ίσχυαν στην αγορά μέχρι τις αρχές του 2020, όταν έφτασε στην Ευρώπη και στην Αμερική η πανδημία. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω των στρεβλώσεων αυτών το κόστος μεταφοράς ενός στάνταρντ κοντέινερ 40 ποδών από τη Σανγκάη προς το Ρότερνταμ ή τη Νέα Υόρκη έχει ξεπεράσει τα 13.500 δολάρια. Πρόκειται για ιλιγγιώδεις αυξήσεις της τάξεως του 635% και του 285% αντίστοιχα.Στελέχη ναυτιλιακών δεν βλέπουν άμεσα σημάδια βελτίωσης ακόμη και υπολογίζουν πως τα προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. (εδώ)


20/8/2021

 

Αναπάντεχη υποχώρηση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve of Philadelphia, σημειώνοντας πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα, μετά το υψηλό σχεδόν μισού αιώνα που έγραψε τον Απρίλιο.  Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 19,4 μονάδες από τις 21,9 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Ιούλιο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Δεκέμβριο.Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Fed of Philadelphia θεωρείται ένας από τους κρίσιμους δείκτες για την υγεία του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα.(εδώ)


Η HSBC σε έκθεση της προβλέπει ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Ειδικότερα, αναλυτές της HSBC προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα διαμορφωθεί στο 2,8% από 2,2% που ήταν τον Ιούλιο. Ο επενδυτικός οίκος, προβλέπει επίσης περαιτέρω κλιμάκωση, φθάνοντας στο Peak τον Νοέμβριο, με ποσοστό 3,3%. Οι ανοδικές αυτές αναθεωρήσεις οδηγούν την HSBC να αλλάξει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο τους έτους, προβλέποντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κλείσει με αύξηση 2,2% το 2021, και θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2022. (εδώ)


Εντονη επενδυτική δραστηριότητα σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους venture capital funds σε όλο τον κόσμο, διοχετεύοντας κεφάλαια σε χώρες που αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης επενδυτών με έντονη παρουσία υποσχόμενων νεοφυών –και όχι μόνον–επιχειρήσεων.Την ίδια στιγμή, αναδυόμενες αγορές, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν το επενδυτικό τους προφίλ και να προσελκύουν διεθνή venture capitals, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας Factset. Ειδικότερα, ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των κεφαλαίων που επένδυσαν τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι εταιρίες χαρτοφυλακίου που έχουν έδρα στην Ευρώπη «σήκωσαν» 50 δισ. δολ., ποσό που υπερβαίνει τα 38 δισ. δολ. που συγκεντρώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2020. (εδώ)


Απειλητικές διαστάσεις για τον πληθωρισμό αλλά και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, που εξαρτώνται από εισαγόμενα προϊόντα ή εξαρτήματα και πρώτες ύλες, προσλαμβάνει η εκτόξευση του μεταφορικού κόστους. Οι μεγάλες διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, απότοκο της παύσης του παγκόσμιου εμπορίου που έφεραν τα πρώτα κύματα της πανδημίας το 2020, και η επακόλουθη αυξημένη ζήτηση για μεταφορές όταν οι οικονομίες επανεκκίνησαν έχουν δεκαπλασιάσει το κόστος μεταφοράς προϊόντων σε συγκεκριμένες βασικές θαλάσσιες διαδρομές, όπως αυτές από την Ασία προς την Ευρώπη. (εδώ)


19/8/2021


Είναι σαφές ότι οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής αισθάνονται πίεση καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση της ανισότητας συνεχίζουν να αυξάνονται. Φταίει όμως η νομισματική πολιτική για αυτό το πρόβλημα και είναι όντως το κατάλληλο εργαλείο για την ανακατανομή του εισοδήματος; Οι προσαρμογές των επιτοκίων είναι πολύ αμβλύ εργαλείο για τη συμβατική νομισματική πολιτική ώστε να διαδραματίσει κάθε είδους ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανισότητας. Η δημοσιονομική πολιτική – συμπεριλαμβανομένων των φόρων, των μεταβιβάσεων και των στοχευμένων κρατικών δαπανών – είναι πολύ πιο αποτελεσματική και στιβαρή τέτοια πολιτική. Μια δημοφιλής λύση στο πρόβλημα της ανισότητας στον πλούτο, που προτάθηκε κυρίως από τους οικονομολόγους Emmanuel Saez και Gabriel Zucman από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ, είναι φόρος πλούτου. (εδώ)


Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίαση τους ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί, ενώ χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος στον στόχο για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου. Στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ιουλίου, οι αξιωματούχοι της Fed  ανέφεραν ότι η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη διατηρήσιμου πληθωρισμού στο 2% και την μέγιστη απασχόληση, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν "σημαντική πρόοδο" που έχουν θέσει ως στόχο. (εδώ)


Ισχυρή ανάκαμψη του παγκόσμιο εμπορίου αγαθών δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), με τον οργανισμό ωστόσο να επισημαίνει ότι οι προοπτικές τους εξακολουθούν να επισκιάζονται από πτωτικούς κινδύνους.Ο Οργανισμός ανέφερε ότι το βαρόμετρο ενισχύθηκε στις 110,4 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ο δείκτης από τον Ιούλιο του 2016 οπότε συστάθηκε. Προσθέτει δε ότι ο δείκτης αυξήθηκε περισσότερο κατά περισσότερο από 20 μονάδες σε ετήσια βάση.(εδώ)


Αισιοδοξία για τον στόχο του πληθωρισμού, αλλά μερική ικανοποίηση αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, εξέφρασαν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στις ΗΠΑ, κατά την τελευταία συνεδρίαση στις 27-28 Ιουλίου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα.Οι αγορές πλέον στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ομιλία του επικεφαλής της FED Τζέρομ Πάουελ στις 26 – 28 του Αυγούστου, στο Jackson Hole. Εκεί αναμένεται να δώσει μια γεύση  για τα επόμενα βήματα της Fed, τόσο αναφορικά με τις μηνιαίες αγορές ομολόγων όσο και το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο 2023.Όπως προκύπτει, οι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά τη συνάντησή τους αναφέρθηκαν εκτενώς στα σχέδια για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους. (εδώ)


Υπάρχει ο κίνδυνος η ενεργειακή μετάβαση να οδηγήσει σε «αναταράξεις» την παγκόσμια οικονομία; Η απάντηση που δίνεται από ορισμένους τουλάχιστον ειδικούς αναλυτές είναι θετική. Ένας λόγος για τον αυξημένο κίνδυνο διαταραχής είναι ότι οι κυβερνήσεις καθυστέρησαν πολύ, καθιστώντας απαραίτητη μια απότομη μετάβαση, υποστηρίζει ο Pisani-Ferry. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες εξέδωσε φέτος μια νέα νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας με στόχο τη μείωση της ρύπανσης κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. (εδώ)


Οι δημοτικές αρχές πολλών από αυτές τις πόλεις άρχισαν να εξετάζουν τρόπους για να ελέγξουν την επιστροφή των τουριστών την επόμενη ημέρα και για να προσελκύσουν κυρίως τουρίστες υψηλότερου επιπέδου και υψηλότερου προϋπολογισμού, που θα αφήσουν χρήματα στα ταμεία τους ενώ θα σεβαστούν τις πόλεις τους. Μιλώντας στο Bloomberg, η κ. Τρεστίκοβα (δημοτική σύμβουλος της Πράγας με αρμοδιότητα για τον τουρισμό ) υπογράμμισε πως η πανδημία προσέφερε στις Αρχές των τουριστικών προορισμών ένα διάλειμμα και τον χρόνο για να σκεφτούν κάποιες αλλαγές σε αυτό που εκπροσωπούν οι πόλεις τους, πώς μπορούν να τις παρουσιάσουν και πώς να επικεντρωθούν στους ποιοτικούς επισκέπτες και όχι στον μαζικό τουρισμό. (εδώ)


Η ανεργία στην Αυστραλία μειώθηκε στο 4,6% τον Ιούλιο καθώς λιγότεροι άνθρωποι αναζητούσαν ενεργά θέση εργασίας στη διάρκεια των αυστηρών lockdown στο Σύδνεϊ και στη Μελβούρνη για τον περιορισμό του κορονοϊού.Η πτώση της ανεργίας από το 4,9% τον Ιούνιο, ήρθε παρά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων ότι το ποσοστό της ανεργίας θα σημείωνε άνοδο καθώς τα lockdowns έπληξαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν σχεδόν 50.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί τον Ιούλιο.(εδώ)


Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών ενδεχομένως φθάνει στο «πικ» του, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), ο οποίος αναδεικνύει ως βασικές προκλήσεις τις περιφερειακές ανισορροπίες και τις κατά τόπους εξάρσεις του κορωνοϊού. Ο γενικός δείκτης εμπορίου έφθασε τον Μάρτιο στις 110,4 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από 2016. Πρόκειται για μία επίδοση, η οποία κινείται άνω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον WTO, ο ρυθμός ανόδου του εμπορίου εξασθενεί, κάτι το οποίο προεξοφλεί ότι σύντομα θα φθάσουμε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. (εδώ)


Οι κινεζικές μη χρηματοπιστωτικές άμεσες επενδύσεις για το επτάμηνο, αυξήθηκαν 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 62,81 δισ. Δολάρια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Σε γουάν, οι επενδύσεισ στο εξωτερικό μειώθηκαν 4% σε ετήσια βάση για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, ανέφερε το υπουργείο. (εδώ)


18/8/2021

 

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ προέβλεψε ότι οι Αμερικανοί μαθητές που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19 θα γίνουν μια "εξαιρετική γενιά" που θα ωριμάσει πιο γρήγορα και θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία."Πρόκειται για ασυνήθιστες εποχές και πιστεύω θα οδηγήσουν σε μια εξαιρετική γενιά", ανέφερε ο Πάουελ στο πλαίσιο ομιλίας του με εκπαιδευτικούς και μαθητές. "Θα δείτε τον κόσμο διαφορετικά από τους προκατόχους σας. Αναγκαστήκατε, νωρίτερα από τους περισσότερους, να αξιολογήσετε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή". (εδώ)


Αύξηση 0,9% σημείωσε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, μετά την αναθεωρημένη άνοδο του Ιουνίου κατά 0,2%, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Η τελευταία μέτρηση είναι η υψηλότερη από τον περασμένο Μάρτιο και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. (εδώ)


Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Ιούλιο αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κυρίως χάρη στη ζήτηση της ΕΕ για χάλυβα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι εξαγωγές του Ιουλίου αυξήθηκαν 37% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, μετά από την αύξηση του Ιουνίου κατά 48,6%. (εδώ)


H ηλιακή ενέργεια θα μπορεί να τροφοδοτήσει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ μέχρι το 2035, σύμφωνα με υπόμνημα του υπουργείου Ενέργειας, στο οποίο τονίζεται ότι για να ανέλθει το ποσοστό της ηλιακής ενέργειας από το 3% που είναι σήμερα στο 40% θα πρέπει το Κογκρέσο να υιοθετήσει σχετικές πολιτικές, όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εργοστάσια εξαρτημάτων.Το σχέδιο υποδομής αξίας 1 τρισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ αναμένεται να υποστηρίξει την ηλιακή ενέργεια μέσω επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου. (εδώ)


17/8/2021

 

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε ο δείκτης μεταποιητικής New York Empire State τον Αύγουστο, χάνοντας σχεδόν το σύνολο της βελτίωσης που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα όταν διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης των επιχειρηματικών συνθηκών κατρακύλησε κατά 24,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 18,3 μονάδες τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το παράρτημα Νέας Υόρκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Econoday, ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στις 30 μονάδες. Τον Ιούλιο ο δείκτης είχε σημειώσει "άλμα” κατά 25,6 μονάδες και είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 43 μονάδων.  (εδω)


Η Τουρκία ανακοίνωσε έλλειμμα του προϋπολογισμού για τέταρτο μήνα τον Ιούλιο με το χρηματοδοτικό κενό να διευρύνεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2006. Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στις 67,9 δισ. λίρες τον Ιούλιο, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα στις 46,2 δισ. λίρες. Οι δαπάνες αυξήθηκαν 21,4% στα 141,1 δισ. λίρες, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 180% στις πληρωμές τόκων πριν από ένα χρόνο. (εδώ)


Η απασχόληση μεταξύ των πιο χαμηλόμισθων Αμερικανών παραμένει σταθερή σε ένα επίπεδο πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι μεσαίων και υψηλών αποδοχών ανέκαμψαν και με το παραπάνω. Οι θέσεις απασχόλησης για τους εργαζόμενους που κερδίζουν λιγότερα από 27.000 δολάρια το χρόνο έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 22% σε σύγκριση με τα μέσα του Ιανουαρίου του 2020, δείχνουν νέα στοιχεία της Opportunity Insights, μιας πρωτοβουλίας οικονομικών ερευνών που έχει ως βάση το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.(εδώ)


Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και προκαλεί αναταραχές στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα  και νέα ρεκόρ στους ναύλους στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αλλά και στο χύδην ξηρό φορτίο (σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα, σιτηρά). Το κλείσιμο ενός τερματικού σταθμού στο τρίτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, στο λιμάνι Ningbo στη Κίνα, αποδεικνύει ότι η αναταραχή στη διεθνή ναυσιπλοΐα, λόγω του κορωνοϊού δεν μπορεί να κοπάσει εύκολα και ίσως να διαρκέσει μέχρι και τον επόμενο χρόνο τινάζοντας στα ύψη και τα κόστη μεταφοράς των αγαθών. (εδώ)


Ο αριθμός των εργαζόμενων στις βρετανικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 182.000 τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού. Η στατιστική υπηρεσία τόνισε επίσης πως η ανεργία στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο υποχώρησε στο 4,7%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η ανεργία θα παρέμενε στο 4,8%.Η βρετανική αγορά εργασίας έχει ενισχυθεί από τις επιδοτήσεις θέσεων εργασίας του υπουργού Οικονομικών Rishi Sunaak, που ανέλαβε την πληρωμή των μισθών 8,9 εκατ. εργαζόμενων στην κορύφωση της πανδημίας τον Μάιο του 2020, κατά το πρώτο lockdown, ενώ τώρα ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει στις 1,9 εκατ. Θέσεις εργασίας. (εδώ)


Η ολλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,1% σε τριμηνιαία βάση στο β΄ τρίμηνο, καθώς η σταδιακή άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό προκάλεσε έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ολλανδία.Η ανάπτυξη ήταν η πρώτη για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από το γ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, και υπερέβη τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,6%. (εδώ)


Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι νέες κενές θέσεις εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού φέρνει σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας της Γηραιάς Αλβιώνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής αρχής, οι μισθολογικές αυξήσεις φαίνεται να οδηγούν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα. Οι μέσες αποδοχές το τρίμηνο έως τον Ιούνιο αυξήθηκαν πάνω από 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.Η άνοδος είναι ενδεικτική ανάκαμψης από τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση εδώ και 300 χρόνια. (εδώ)


Η Federal Reserve μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αλλά δύο πρώην ανώτεροι υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να μετατοπιστεί ολόκληρη η οικονομία σε ένα υψηλότερο επίπεδο, με άνθηση των θέσεων για ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων. Ο David Wilcox, πρώην ερευνητικός διευθυντής της Fed και ο David Reifschneider, ειδικός σύμβουλος της πρώην προέδρου της Fed (και νυν υπουργού Οικονομικών) Janet Yellen, υποστηρίζουν σε μια νέα ερευνητική εργασία ότι μόλις περάσει η πανδημία και η Fed είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει στη συνέχεια να αυξήσει τον εθνικό στόχο πληθωρισμού από 2% σε 3%. (εδώ)


16/8/2021


Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Αύγουστου, καθώς οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, κυρίως λόγω της ραγδαίας επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την εξέλιξη της οικονομίας. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε στις 70,2 μονάδες τον Αύγουστο, από τις 81,2 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου.Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί οριακά στις 81,3 μονάδες. Σημειώνεται ότι είναι η έβδομη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγράψει ο δείκτης στην ιστορία του. (εδώ)


«Μη αναστρέψιμη» είναι η αλλαγή που προκάλεσε η πανδημία στην καταναλωτική συμπεριφορά και βέβαια έχει αφήσει εμφανές αποτύπωμα στον αεροπορικό κλάδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της McKinsey. Ειδικότερα, τα έσοδα των αεροπορικών εταιριών ανήλθαν συνολικά στα 328 δισ. δολάρια, υποχωρώντας κατά 60% σε σχέση με το 2019. Παρότι οι εκστρατείες του εμβολιασμού και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχουν δώσει ώθηση στον κλάδο από την αρχή του έτους, η McKinsey προβλέπει πως πλήρης ανάκαμψη θα σημειωθεί μόνον μετά το 2024. Προκειμένου να επισπευθεί η ανάκαμψη, αλλά και για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που ανέκυψαν από την επέλαση της πανδημίας, ο σχετικός κλάδος οφείλει να είναι προετοιμασμένος για τις νέες τάσεις της εποχής.(εδώ)


Στα τέλη του 2001, όταν η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έπειτα από 15 χρόνια σχοινοτενών διαπραγματεύσεων, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς την κλίμακα της επιρροής που επρόκειτο να ασκήσει στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Δεδομένου, όμως, ότι η κινεζική οικονομία είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα ,η νέα ανησυχία που εκφράζεται προσφάτως αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία η στροφή της Κίνας στην πράσινη ενέργεια. Σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg προέβλεπε πως η Κίνα θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη καθώς σχεδιάζει να καλύπτει το 90% των ενεργειακών αναγκών της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2060.(εδώ)


Οι χώρες που ανακάμπτουν από την πανδημία θέτουν ως ύψιστη προτεραιότητα την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και ο καλύτερος τρόπος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.Έρευνα του ΔΝΤ καταδεικνύει ότι όταν οι κυβερνήσεις δαπανούν σε υποδομές, ενισχύουν την απασχόληση. Στοιχεία των τελευταίων 19 ετών από 5.600 κατασκευαστικές εταιρίες από 27 προηγμένες χώρες και 14 αναδυόμενες αγορές, μας βοηθούν να μετρήσουμε το άμεσο αποτέλεσμα στην απασχόληση από δημόσιες δαπάνες 1 εκατ. δολ. σε υποδομές, με κριτήριο τα εισοδήματα των χωρών και τον τομέα, ήτοι στην ηλεκτροδότηση, στα οδικά δίκτυα, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στην υδροδότηση και την αποχέτευση.(εδώ)


Το «μποτιλιάρισμα» στα κινεζικά λιμάνια –κάποια εκ των οποίων έκλεισαν λόγω πανδημίας- έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα οι ναύλοι των φορτηγών πλοίων και των containerships. Περί τα 230 φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην συνολικής χωρητικότητας 15,7 εκατομμυρίων τόνων dw βρίσκονται συνωστισμένα στα αγκυροβόλια βασικών λιμανιών της βόρειας Κίνας περιμένοντας της σειρά τους ή την αλλαγή δρομολογίου. Η αυξανόμενη συμφόρηση έχει ως αποτέλεσμα οι ναύλοι για μεταφορά χύδην φορτίων, μεταφοράς άνθρακα, σιτηρών και ορυκτών να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών. Ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής είναι 27 ημέρες. Λόγω των καθυστερήσεων στα κινεζικά λιμάνια δυσκολεύει η διαχείριση εμπορευματικών όγκων – ρεκόρ  σιτηρών και βιομηχανικών υλικών. (εδώ)


13/8/2021

 

Παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, τα οικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου δείχνουν ήδη επιτάχυνση της ανάκαμψης και εξισορρόπηση του πληθωρισμού. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν καλή ένδειξη για τους ρυθμιστές και τους επενδυτές οι οποίοι μέχρι τώρα ανησυχούσαν για τη μείωση της ζήτησης και την παράλληλη κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να επιδείξει ανάπτυξη 1,8% παγκοσμίως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics. Πρόκειται για μια στιβαρή αύξηση η οποία αμβλύνει τους φόβους πιθανότητας καθυστέρησης της ανάκαμψης λόγω του νέου, άκρως μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού.Για τις κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό στάδιο. Η Fed αναμένεται να ξεκινήσει την άρση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της στις αρχές του 2022. (εδώ)


Μεγάλες πιέσεις δέχεται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα -logistics, αφού η πανδημία δεν κοπάζει.Ειδικότερα, ένας μεγάλος τερματικός σταθμός στο Ningbo, που είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του κόσμου, ανέστειλε τις εργασίες του αφού ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊος.Η διοίκηση του τερματικού σταθμού σε ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης εμπορευματοκιβωτίων από τις 11 Αυγούστου. Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξει ξανά η εγκατάσταση.Οι αναλυτές ανησυχούν ότι το κλείσιμο του τερματικού σταθμού Meishan και οι πιθανές συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της χαοτικής κατάστασης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.(εδώ)


12/8/2021


Στα 302 δισ. δολάρια σκαρφάλωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ τον Ιούλιο, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού παρέμειναν αυξημένες. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι εισπράξεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 262 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 54% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, ενώ οι δαπάνες κυμάνθηκαν στα 564 δισ. δολάρια, μειωμένες επίσης σε σχέση με πέρυσι, αλλά μόνο κατά 10%. Για τους πρώτους 10 μήνες του δημιοσονομικού έτους 2021, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 2,54 τρισ. δολάρια, μειωμένο κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που ήταν 2,807 τρισ. δολάρια.(εδώ)


Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το χρέος και τα ελλείμματα αυξήθηκαν δραματικά από τα ήδη ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το μέσο συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα ως μερίδιο του ΑΕΠ το 2021 έφτασε το 9,9 % για τις προηγμένες οικονομίες, στο 7,1 % για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και στο 5,2 % για τις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να προσεγγίσει το 99 % του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σωσίβια του ΔΝΤ έχουν κάνει μια κρίσιμη διαφορά στη διάσωση ζωών και βιοποριστικών πόρων. Για να ανταποκριθεί στην κρίση, το ΔΝΤ έχει χορηγήσει 117 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους σε 85 χώρες. (εδώ)


Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφορικά με τις ενέργειες της για τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι ξέρει ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021.Οι δηλώσεις αυτές του Joe Biden, έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, ο οποίες μπορεί να έμειναν σε υψηλό 13 ετών σε ετήσια βάση, σε μηνιαία βάση όμως επιβραδύνθηκαν στο 0,5% από 0,9% τον Ιούνιο.Η άνοδος του πληθωρισμού έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Fed θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και μάλιστα μέλη του ΔΣ όπως ο Robert Kaplan ζητούν την επίσπευση του tapering (του ρυθμού αγοράς ομολόγων από τη κεντρική τράπεζα) ακόμη και τον προσεχή Οκτώβριο. (εδώ)


Καταρρέουν τα αεροπορικά ταξίδια στην Κίνα, καθώς η μετάλλαξη Delta του Covid 19 έχουν επιδράσει αρνητικά στις πολιτικές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι χώρες APAC, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μεταξύ άλλων, μείωσαν κατά 11,1% των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν αυτήν την εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό έχει επηρεάσει βαθύτατα τη ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών, μειώνοντας λιγότερα από 170.000 βαρέλια την ημέρα - η Κίνα πρωτοστάτησε στις μειώσεις.Οι αναχωρήσεις πτήσεων για χώρες APAC μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2.250 κάθε μέρα, μία από τις πιο σημαντικές μειώσεις των τελευταίων μηνών.Η κατάρρευση ήταν εμφανής στην Κίνα, όπου 2.380 αναχωρήσεις ακυρώνονταν κάθε μέρα αυτήν την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση αποθάρρυνε τα ταξίδια. (εδώ)


Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%, από 0,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αυτό οδηγεί την ανάπτυξη β' τριμήνου στο 4,8%, κοντά στο 5% που είχε προβλέψει η Τράπεζα της Ελλάδος μόλις την περασμένη εβδομάδα. (εδώ)


Οποιεσδήποτε διαταραχές στην κινεζική οικονομία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Roche, βετεράνος στρατηγικός αναλυτής. Ο αναλυτής εξηγεί ότι τα ευρύτερα lockdown σε ολόκληρη την Κίνα θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού .Αυτό θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο, να αυξήσει το κόστος ορισμένων αγαθών και να αυξήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, προσθέτει ο ίδιος.Ο Roche αναμένει ότι η ετήσια ανάπτυξη της Κίνας το τρίτο τρίμηνο θα επιβραδυνθεί μεταξύ 2% και 3% μετά την επέκταση 7,9% που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο.Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα διαμορφωθεί γύρω στο 5% με 6%, σύμφωνα με τη Roche. (εδώ)


Οι Κεντρικές Τράπεζες της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας υπέγραψαν διμερή συμφωνία που επιτρέπει την ανταλλαγή συναλλάγματος έως 2 δισ. δολαρίων, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση. "Η περίοδος ισχύος είναι τρία χρόνια από σήμερα και θα μπορούσε να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών", δήλωσε η Τράπεζα της Κορέας. (εδώ)


Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό οδήγησε σε ανανέωση της ισχύος του τομέα υπηρεσιών. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1%, περισσότερο από το 0,8% που προβλεπόταν από τους οικονομολόγους, τόνισε η στατιστική υπηρεσία ONS. Με τον ρυθμό αυτό, η ανάπτυξη του ΑΕΠ ανήλθε στο 4,8% για το β΄ τρίμηνο, κοντά στο 5% που προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα η ΒοΕ. (εδώ)


Αύξηση 7,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 7,3%, κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI), δεύτερος σημαντικότερος δείκτης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Σε μηνιαία βάση σε σχέση με τον Ιούνιο, ο PPI σημείωσε αύξηση 1%, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,6%. (εδώ)


11/8/2021

 

Η οικονομία της Σιγκαπούρης αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα το 2021 από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, χάρη στη βελτίωση της ζήτησης παγκοσμίως και στη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία.Το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να αναπτυχθεί 6%-7% το 2021, υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 4%-6%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.Η κατάσταση της Σιγκαπούρης με τον κορονοϊό έχει σταθεροποιηθεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο.Εάν δεν συμβεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα, η οικονομία της Σιγκαπούρης αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά στο β΄ μισό του έτους, με την υποστήριξη σε μεγάλο βαθμό από τους κλάδους που έχουν προσανατολισμό στο εξωτερικό. Στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης αυξήθηκε 14,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 14,3% στο β΄ τρίμηνο. (εδώ)



Στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τουρκίας και φέρουν τον δείκτη να καλπάζει, αγγίζοντας το 19%. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο 18,95% και δεν πείθουν οι προβλέψεις τόσο του Τούρκου προέδρου όσο και του εκλεκτού του και διοικητή της κεντρικής τράπεζας πως θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Ολα αυτά αφορούν βέβαια τον επίσημο πληθωρισμό, που τελευταία έχει αμφισβητηθεί από την ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων ερευνητών ENA Group, σύμφωνα με την οποία ο πραγματικός πληθωρισμός στη γείτονα ανέρχεται στο 36,7%. Οικονομολόγοι, οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς οίκοι επισημαίνουν τώρα αυτό που θα ήταν αυτονόητο σε μια ευνομούμενη χώρα: πως οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν αφήνουν περιθώρια στην Τράπεζα της Τουρκίας και στον διοικητή της, Σαχάπ Καβτσίογλου, να ικανοποιήσει την επιθυμία του Τούρκου προέδρου και να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. (εδώ)


Σημαντική πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία τον Αύγουστο, καθώς πολλές πόλεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με παράταση των περιορισμών για τον κορονοϊό. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Westpac-Melbourne Institute, υποχώρησε 4,4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Ο οικονομολόγος της Westpac, Matthew Hassan, περιέγραψε την πτώση ως σημαντική, αλλά καλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να αναμένεται δεδομένων των εξελίξεων με τον κορονοϊό. Το κλίμα παρέμεινε σε θετικό έδαφος, ακόμη και σε περιοχές της χώρας που αντιμετώπιζαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ιό. (εδώ)


Ανέκαθεν η Βρετανία αποτελούσε μια σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Ενώ η Ελλάδα προσείλκυσε σχεδόν 3,5 εκατ. Βρετανούς τουρίστες το 2019, ξοδεύοντας το ποσό-ρεκόρ των 2,5 δισ. ευρώ, αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 1 εκατ. επισκέπτες και συνολική δαπάνη 749 εκατ. ευρώ το 2020, λόγω του χάους που προκάλεσε η COVID-19.Γι’ αυτό, η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία μετά τις 19 Ιουλίου, είναι σπουδαία νέα για τους παραθεριστές αλλά και για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. (εδώ)


Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και τις τιμές παραγωγού, προκειμένου να εκτιμήσουν την πορεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Την εβδομάδα από 9/8 έως 13/8 επίσης πολλά μέλη της διοίκησης της Fed έχουν προγραμματισμένες συνεντεύξεις κατά τις οποίες οι αναλυτές δεν αποκλείουν να αφήσουν υπόνοιες για το πότε θα αρχίσει η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Ακόμα όμως και αν τα νούμερα αυτή την εβδομάδα βγουν ενθαρρυντικά, οι πιθανότητες οι πληθωριστικές πιέσεις να ακολουθήσουν ένα νέο κρεσέντο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με βασικούς ενορχηστρωτές τις εξελίξεις στην Κίνα -και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας -και τις ΗΠΑ. (εδώ)


Αν και η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη, τα πρώτα σημάδια από το τρίτο τρίμηνο δείχνουν δύο πράγματα.Από τη μία επιταχύνεται η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και από την άλλη «πιάνει ταβάνι» και υποχωρεί ο πληθωρισμός που κινείται αυξητικά τον τελευταίο καιρό, δίνοντας ένα σημάδι καθησυχασμού για policy makers και επενδυτές που ανησυχούσαν για τους κινδύνους της πτώσης της ζήτησης και της αύξησης των τιμών.To τρίτο τρίμηνο, το παγκόσμιο ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Πρόκειται για βελτιωμένη εκτίμηση συγκριτικά με τον σταθερό ρυθμό που τον οποίο κινήθηκε η οικονομία το προηγούμενο τρίμηνο. Και όλα αυτά παρά τους φόβους ότι η παραλλαγή Δέλτα θα επιβραδύνει την ανάκαμψη από την ύφεση του περασμένου έτους.Την ίδια ώρα, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να προχωρήσουν με λιγότερο ανησυχητικό ρυθμό, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κορυφώνεται και στη συνέχεια υποχωρεί. (εδώ)


Το βρετανικό αεροδρόμιο του Χίθροου ανακοίνωσε πως οι αριθμοί των επιβατών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμους, και πως η ανάκαμψη είναι καθοδόν, όμως προειδοποίησε πως οι συνολικοί αριθμοι εξακολουθούν να υπολείπονται 80% των επιπέδων προ της πανδημίας καθώς πολλά εμπόδια παραμένουν.Τον Ιούλιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες πέρασαν από το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα ο μήνας αυτός να είχε την περισσότερη κίνηση από τον Μάρτιο του 2020, λίγο πριν αρχίσουν τα λοκντάουν στην Ευρώπη και σταματήσουν ουσιαστικά τα ταξίδια.Το Χίθροου, το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Βρετανία και ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει ώστε τα ταξίδια να επιστρέψουν κοντά στα επίπεδα του 2018. (εδώ)


Οι υπερμεγέθεις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας και η εξάρτησή της από υπερπόντιους προμηθευτές στήριξαν την εξωτερική πολιτική της εδώ και δεκαετίες. Τώρα αυτές οι ανάγκες αλλάζουν. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου και άνθρακα στον πλανήτη θέλει να γίνει πιο πράσινος και πιο αυτοδύναμος και έχει ήδη κάνει βήματα προς αυτούς τους στόχους. Ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να δώσει προσοχή, όπως αναφέρει το Bloomberg.Μέχρι το 2060, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο στοχεύει να μετατρέψει το μείγμα παραγωγής ενέργειας από περίπου 70% από ορυκτά καύσιμα σήμερα, σε 90% από ανανεώσιμες πηγές όπως αιολική και ηλιακή, καθώς και υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του BloombergNEF για την Κίνα. (εδώ)


10/8/2021


Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία υποχώρησε τον Ιούλιο καθώς το σοκ από την πανδημία επηρέασε σημαντικά την οικονομία.Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της National Australia Bank, υποχώρησε κατά 19 μονάδες στις -8 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών υποχώρησε 14 μονάδες, στις 11.Το Σίδνεϊ, το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της οικονομίας της Αυστραλίας, και άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν επιβάλει νέα lockdowns για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης στην Αυστραλία. (εδώ)


Αδύνατη φαντάζει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αν η Κίνα δεν προβεί σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με το BBC, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι οι εκπομπές της Κίνας θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους πριν το 2030 και ότι το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα είναι εφικτό να επιτευχθεί μέχρι το 2060. Ωστόσο, δεν προέβη σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός.Η Κίνα είναι η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι εκπομπές ανά άτομο στην Κίνα είναι οι μισές σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ, αλλά ο πληθυσμός της, που φτάνει τα 1,4 δισ., και η τεράστια οικονομική της ανάπτυξη συνέβαλαν στο να αποτελέσει τη χώρα με τις υψηλότερα ποσοστά εκπομπών. Πιο συγκεκριμένα, το 2006, η Κίνα αποτέλεσε τη χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ, τώρα ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τέταρτο των γενικών εκπομπών. Η μείωση των εκπομπών στην Κίνα είναι εφικτή, σύμφωνα με ειδικούς, αλλά χρειάζεται μια ριζική αλλαγή. (εδώ)


Η κεντρική τράπεζα της Κίνας σκοπεύει να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της "ευέλικτη και στοχευμένη” προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα καθώς η πανδημία συνεχίζεται και η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη είναι άνιση. Όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επισημαίνει την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως και τον κίνδυνο που ενέχουν οι αναμενόμενες αλλαγές πολιτικής στις ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων. (εδώ)


Η Ευρώπη έχει ήδη δεσμευτεί για πολύ χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και ελπίζει ότι θα συμμετάσχει και ο υπόλοιπος κόσμος, ιδιαίτερα η Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό εκπομπών άνθρακα στον κόσμο.Ο προτεινόμενος Μηχανισμός Προσαρμογής των Συνόρων Άνθρακα (CBAM) του μπλοκ-πρόκειται ουσιαστικά για ένα φόρο στα ρυπογόνα προϊόντα από χώρες με χαμηλότερες τιμές άνθρακα από την Ευρώπη-είναι ένας βασικός παράγοντας αυτής της προσπάθειας. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, στη σημερινή του μορφή ο CBAM μάλλον δεν είναι αρκετός για να επιβάλει μεγάλες αλλαγές στην Κίνα. Παρόλα αυτά σίγουρα θα επιβάλει κόστος σε βασικές βιομηχανίες όπως ο χάλυβας που προσπαθεί να βρει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Προσαρμογές στον μηχανισμό, όπως η συμπερίληψη εκπομπών πεδίου 2 (ο άνθρακας που απελευθερώνεται έμμεσα λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζουν οι κατασκευαστές) θα μεγαλώσει τον αντίκτυπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα για το 70% της ισχύος της, πολύ περισσότερο από τις άλλες μεγάλες  οικονομίες του κόσμου, εξαιρουμένης της Ινδίας. (εδώ)

 

Δύο αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία και ότι ενώ η αγορά εργασίας έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης, ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να ικανοποιήσει το ένα σκέλος μιας βασικής δοκιμής ώστε να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι προβλέπει πως ο περιορισμός του ρυθμού αγοράς ομολόγων θα αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο, αλλά δεν αποκλείει αυτό να γίνει νωρίτερα αν η αγορά εργασίας συνεχίσει τον πρόσφατο τρομερό ρυθμό βελτίωσης. (εδώ)


Ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στην Ιαπωνία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο σε 50 χρόνια για τον Ιούλιο, λόγω της οικονομικής στήριξης από κυβέρνηση και τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuteres που επικαλείται στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκαν σήμερα.Ειδικότερα καταγράφηκαν 476 πτωχεύσεις εταιριών τον Ιούλιο, μειωμένες κατά 40% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Tokyo Shoko Research, λιγότερες από το προηγούμενο χαμηλό του Ιουλίου του 1990 όταν καταγράφηκαν 482 πτωχεύσεις. Σημειώνεται ακόμη, πως είναι ο χαμηλότερος αριθμός πτωχεύσεων σε 50 χρόνια για τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα, με το ποσό των οφειλών στα 71,5 δισ. γεν (647 εκατ. δολάρια) να είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. (εδώ)


Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάκαμψη τον Ιούλιο, καθώς η απουσία εργατικού δυναμικού παραμένει ένα ζήτημα.Ο δείκτης αισιοδοξίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) σημείωσε πτώση 2,8 μονάδων στις 99,7 μονάδες τον Ιούλιο, διαγράφοντας όλα σχεδόν τα κέρδη του Ιουλίου. "Οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ισχύ της οικονομίας και αναμένουν επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του NFIB, Bill Dunkelberg. (εδώ)

 

.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text