Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | "Τέσσερις κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός "

"Τέσσερις κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός "

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το ενδεχόμενο τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας να επιδεινωθούν, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από όσο αναμενόταν, επεσήμαναν οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη, επιμένοντας ωστόσο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές και θα αμβλυνθούν σταδιακά.

Την κοινή αυτή γραμμή επανέλαβαν την Τετάρτη οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρούχικο Κουρόντα, και της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, που συμμετείχαν σε διαδικτυακό πάνελ που διοργάνωσε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του συνεδρίου της με θέμα "Νομισματική πολιτική εν μέσω ασυνήθιστης ανάκαμψης”.

Όπως επεσήμαναν οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έχουν αναστατώσει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλες τις ηπείρους, προκαλώντας ελλείψεις σε πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών.

"Είναι... απογοητευτικό να βλέπεις τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού να μην βελτιώνονται, αντίθετα στην πραγματικότητα να επιδεινώνονται ελαφρώς”, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ.

"Βλέπουμε ότι θα συνεχιστούν πιθανώς το επόμενο έτος και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από όσο πιστεύαμε”, πρόσθεσε ο Πάουελ κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ της ΕΚΤ.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το τέλος αυτών των προβλημάτων, που παλαιότερα οι οικονομολόγοι θεωρούσαν ότι απέχει μόλις μερικές εβδομάδες, είναι αβέβαιο.

"Τα προβλήματα στον εφοδιασμό και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, που βιώνουμε εδώ και λίγους μήνες... φαίνεται να συνεχίζονται και σε ορισμένους τομείς να ενισχύονται”, τόνισε η Λαγκάρντ. "Μιλάω για τη ναυτιλία, τις μεταφορές και άλλες τέτοιες εξελίξεις”.

Προβληματίζουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Ο πληθωρισμός παγκοσμίως έχει εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ τα προβλήματα σε επίπεδο παραγωγής ωθούν ακόμη υψηλότερα τις τιμές, αυξάνοντας τους φόβους ότι η άνοδος αυτή, αν διαρκέσει αρκετά, θα μπορούσε να επηρεάσει στις προσδοκίες και να αυξήσει το συνολικό προφίλ του πληθωρισμού.

Όντως, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα είναι "πολύ προσεκτική" όσον αφορά τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος ανόδου, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί "πολύ προσεκτικά" τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

"Εάν αυτή η περίοδος υψηλότερου πληθωρισμού, αν και τελικά είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί προσωρινή, διαρκέσει αρκετά, θα αρχίσει να έχει επιπτώσεις, αλλάζοντας τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό; Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά", πρόσθεσε ο Πάουελ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες, που έχει και την ευθύνη για τον έλεγχο των τιμών, δεν έχουν καμία επιρροή στις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις των αλυσίδων εφοδιασμού, οπότε είναι πιθανό να παραμείνουν απλώς θεατές της όλης κατάστασης, περιμένοντας ότι οι οικονομικές ανωμαλίες θα αυτοδιορθωθούν χωρίς να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις.

"Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να παράξει τσιπ υπολογιστών, ούτε ενέργεια, δεν μπορεί οδηγούς φορτηγών", δήλωσε ο Μπέιλι.

Παρ’ όλα αυτά, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επεσήμαναν την ανάγκη να παρακολουθείται στενά ο πληθωρισμός, όλοι ανεξαιρέτως διατήρησαν τη σταθερή θέση τους ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική προσωρινή και ότι οι αυξήσεις των τιμών θα μετριαστούν το επόμενο έτος, επιστρέφοντας στους στόχου ή κάτω από τους στόχους που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες.

Οι ανησυχίες για "επίμονο” πληθωρισμό, πάντως, έχουν πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να αμβλυνθούν τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών που ελήφθησαν εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, με τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών σήμερα να ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι  οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα κινηθούν αλλά όχι συντονισμένα, τα επόμενα χρόνια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα του Καναδά συζητούν ανοιχτά για τη σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών τους, ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Νορβηγία και η Ουγγαρία έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκιά τους, έχοντας ήδη ξεκινήσει τον μακρύ δρόμο προς την εξομάλυνση των πολιτικών τους.

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι εν τω μεταξύ πιθανότατα οι τελευταίες που θα κινηθούν, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσοχή καθώς εδώ και χρόνια δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ μάλιστα, αρνείται ακόμη και να συζητήσει το ενδεχόμενο του tapering, δηλαδή της μείωσης των έκτακτων αγορών περιουσιακών που ξεκίνησε για την στήριξη των οικονομιών του μπλοκ εν μέσω πανδημίας, ενώ έχει δώσει δείγματα ανοχής για την υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό, καθώς θα προτιμούσε να κινηθεί πολύ αργά παρά πολύ νωρίς.

Ωστόσο, αυτού του είδους την υπομονή εξέφρασαν μόνο η Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρούχικο Κουρόντα, παρότι και οι δύο εμφανίστηκαν σχετικά αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομίες τους θα μπορούσαν να επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα τους επόμενους μήνες.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text