Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Eurogroup: Προσωρινή η αύξηση των τιμών, μηνύματα για Ελλάδα

Eurogroup: Προσωρινή η αύξηση των τιμών, μηνύματα για Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurogroup: Προσωρινή η αύξηση των τιμών, μηνύματα για Ελλάδα

Δέσμη προσωρινών και στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ράλι των τιμών στην ενέργεια προετοιμάζει η Κομισιόν σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συζητήθηκαν προτάσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και τη Γαλλία και την Ισπανία.

Το θέμα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Οκτωβρίου και οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σε δύο «δόσεις». Μια πρώτη εικόνα αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και η επόμενη δέσμη παρεμβάσεων τοποθετείται τον Δεκέμβριο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη «διαφορά» ανάμεσα στην πρόβλεψη της Κομισιόν για 4,3% και στο προσχέδιο 6,1% για το 2021 ο κοινοτικός επίτροπος παρέπεμψε στις νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως μια σειρά δεικτών της ελληνικής οικονομίας διαγράφουν θετική τροχιά και «δεν θα με εξέπληττε αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφωνόταν κοντά στο 6%».

Πολλές παράμετροι

Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει δυναμικά, ενώ υπάρχει πρόοδος και στο μέτωπο του κορωνοϊού, εκτίμησε ο Paschal Donohoe μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Μίλησε για την ανάγκη να παρακολουθούνται πολλές παράμετροι.

Τους τελευταίους μήνες η προσοχή ήταν στους εμβολιασμούς και στην έξοδο από τα lockdown. Τώρα όμως πρέπει να παρακολουθούμε και τις τιμές τις ενέργειας που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι υπουργοί οικονομικών εξέτασαν το θέμα και τις συνέπειες που έχει για τον πορεία του πληθωρισμού. Ολοι συμφωνήσαμε με την Κομισιόν και την ΕΚΤ ότι σημαντικό μέρος αυτής της πίεσης είναι προσωρινό και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο χρόνο. Πρέπει ωστόσο να δούμε τις συνέπειες για τα νοικοκυριά, ειδικά τα ευάλωτα ώστε να αποφύγουμε την ενεργειακή φτώχεια.

Παράλληλα, πρέπει να εξεταστούν οι συνέπειες της σημερινής κατάστασης στις επιχειρήσεις και την πορεία της οικονομίας. Δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση η ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι εξελίξεις δεν αλλάζουν τους στόχους σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς αυτοί αποτελούν μέρος της λύσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε ότι αναγνωρίζεται πως η πανδημία έπληξε την οικονομία αλλά μεταρρυθμίσεις προχωρούν και «παραμένουμε θετική με την πρόοδο που γίνεται».

Κατά τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι το outlook της οικονομίας παραμένει θετικό. Την ίδια στιγμή όμως σημείωσε ότι απαιτείται «προσοχή» για το θέμα των τιμών στην ενέργεια και τον πληθωρισμό καθώς βραχυπρόθεσμα αναμένονται πιέσεις. «Η παρακολούθηση του πληθωρισμού παραμένει κρίσιμη. Είχαμε 3,4% πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο και αναμένεται αύξηση τους επόμενους μήνες και μείωση το 2022. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η παρούσα εικόνα θα είναι προσωρινή αλλά θα πρέπει να παρακολουθούμε».

Και ο επίτροπος Οικονομικών θεωρεί ότι ειδικά στο φυσικό αέριο οι τιμές έχουν εκτοξευτεί λόγο έκτακτων παραγόντων αλλά σημείωσε ότι θα έχει σημασία το πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες αυτό τον χειμώνα.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα tool kit μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες για να μετριάσουν τις συνέπειες. «Είναι σημαντικό τα μέτρα να είναι προσωρινά και στοχευμένα, να σέβονται τους κανόνες όσον αφορά την «κρατική βοήθεια», καθώς και να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο για απανθρακοποίηση.

Η ελληνική οικονομία

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δήλωσε ότι η οικονομία ανακάμπτει και η χώρα είχε καλή τουριστική σεζόν, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συνολικά η χώρα έκανε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογική διοίκηση, την δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση. Περιμένουμε περαιτέρω πρόοδο τους επόμενους μήνες ειδικά σε ότι αφορά στην υγεία, τη δικαιοσύνη και τα χρέη φορέων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θύμισε ότι ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Η χώρα έκανε καλή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πάντα πράγματα που κοιτάμε προσεκτικά, γιατί υπάρχουν αδυναμίες όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Το χρέος της χώρας είναι υψηλότερο απ’ ότι πριν την πανδημία, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, ήταν κάτι απολύτως απαραίτητο, αλλά είναι και κάτι που παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Την ίδια στιγμή η χώρα πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε στην ανάπτυξη ενώ συνεχίζεται η μείωση των κόκκινων δανείων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής του ESM συμπλήρωσε ότι δεν τον εκπλήσσει ότι η Αθήνα βελτίωσε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν κινηθούμε στη ζώνη του 6%, είπε.

Επεσήμανε δε ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να δούμε την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, καθώς και τη δημοσιονομική στρατηγική την επόμενη χρονιά και τα επόμενα, κάτι σημαντικό για τον ESM. Δεν είναι γιατί έχουμε άλλη άποψη από την κυβέρνηση, την Κομισιόν και τους Θεσμούς αλλά γιατί είναι δύσκολο να καταλήξει σε καλές εκτιμήσεις λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών με τη βίαιη πτώση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία από τέτοιους επιχειρηματικούς κύκλους.

 

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text