Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Το ανεξίτηλο στίγμα του σκανδάλου της Παγκόσμιας Τράπεζας

Το ανεξίτηλο στίγμα του σκανδάλου της Παγκόσμιας Τράπεζας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Aνεξαρτήτως εάν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ευθύνεται για τις αλλαγές στα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017, τα οποία ευνόησαν την Κίνα, το σχετικό σκάνδαλο έπληξε τη φήμη αμφοτέρων των οργανισμών, όπως επισημαίνουν πρώην στελέχη τους, μέλη κυβερνήσεων και εξωτερικοί ειδικοί. Η βλάβη, η οποία προκλήθηκε από το σκάνδαλο παραποίησης δεδομένων, που υποχρέωσε την Παγκόσμια Τράπεζα να διακόψει την έκδοση της έκθεσης Doing Business για την αξιολόγηση των συνθηκών του επιχειρείν σε όλο τον κόσμο, ίσως δύσκολα αποκατασταθεί. Επιπλέον, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι έρευνες, τις οποίες διεξάγουν οι εργαζόμενοι των δύο διεθνών οργανισμών και θεωρούνται μεγάλης επιρροής, υπόκεινται σε πιέσεις από τα κράτη – μέλη τους. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει σθεναρά αρνηθεί τις κατηγορίες, οι οποίες διατυπώθηκαν σε έκθεση εξωτερικού φορέα, όπου αναφέρεται ότι άσκησε υπερβολικές πιέσεις στο προσωπικό να κάνει αλλαγές, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί η κατάταξη της Κίνας και να βρεθεί στην 78η από την αρχική 85η θέση της. Αυτό συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ζητήσει την αρωγή του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της.

Η βλάβη για την παραποίηση δεδομένων με τα οποία αναβαθμίστηκε η Κίνα δύσκολα θα αποκατασταθεί.

Η υψηλότερη κατάταξη μεταφράζεται σε αυξημένες εισροές ξένων επενδύσεων, που συμβάλλουν στην ενίσχυση των οικονομιών των χωρών και των κεφαλαιαγορών τους, δεδομένου ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ενσωματώσει την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business στα αναλυτικά τους μοντέλα. Οι νυν και οι πρώην υψηλόβαθμοι της Π.Τ. διαμηνύουν ότι πάντοτε οι χώρες πίεζαν για να βελτιωθεί η αξιολόγησή τους. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει επιρρίψει ευθύνες στον πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, διότι έδωσε εντολές να γίνουν αλλαγές πέραν της εδραιωμένης μεθοδολογίας της έκθεσης. «Το πόσο καίριας σημασίας ήταν τα στοιχεία των χωρών φαίνεται από το ότι θεωρούνταν αδιάβλητα, οπότε οι καταγγελίες είναι εξαιρετικά ανησυχητικές» παρατηρούν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τζέιμς Ρις σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ζητώντας πλήρη λογοδοσία. Και προσθέτουν: «Παραμένει άγνωστος ο αντίκτυπος στην ισχύ και τη φήμη των διεθνών μας οικονομικών οργανισμών και του συστήματος του Μπρέτον Γουντς, αλλά προφανώς δεν θα είναι θετικός»

Διακεκριμένοι οικονομολόγοι και ηγετικές γυναικείες προσωπικότητες σπεύδουν προς υπεράσπιση της κ. Γκεοργκίεβα με δημόσιες δηλώσεις, μεταξύ των οποίων ο πρώην κορυφαίος οικονομολόγος της Π.Τ., Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος χαρακτήρισε τις καταγγελίες  «πραξικόπημα στο ΔΝΤ» Τέλος, ο Σάντα Ντεβαρατζάν, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και αρμόδιος για την έκθεση Doing Business το 2017, διακηρύσσει ότι ουδέποτε δέχθηκε πίεση από την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να αλλάξει στοιχεία.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text