Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Έπεσαν οι υπογραφές για το μεγαλύτερο πράσινο ντιλ με τη γερμανική RWE

ΔΕΗ: Έπεσαν οι υπογραφές για το μεγαλύτερο πράσινο ντιλ με τη γερμανική RWE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Έπεσαν οι υπογραφές για το μεγαλύτερο πράσινο ντιλ με τη γερμανική RWE

Την μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει ποτέ ελληνική εταιρεία στον τομέα  της πράσινης ανάπτυξης επισφραγίζει το ντιλ μεταξύ της ΔΕΗ και του Γερμανικού κολοσσού της RWE Renewables που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα.

Η συμφωνία που έρχεται σε μια περίοδο που η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού πραγματοποιεί μια μεγάλη στροφή στις καθαρές μορφές ενέργειας, αποτελεί την βάση για την αλματώδη πορεία που σχεδιάζει στις ΑΠΕ μέχρι το 2026 έχοντας στα πλάνα την ανάπτυξη έργων 4,8 GW, ΜW είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους διεθνείς παίκτες συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στο κοινό σχήμα που δημιουργείται και θα συμπεριλάβει έργα ισχύος 2 GW,  η ελληνική πλευρά θα εισφέρει 940 MW ηλιακής ενέργειας στα ορυχεία στο Αμύνταιο και η Γερμανική, 1 GW μέσω δέσμευσης  αδειών από την ελληνική εταιρεία ΙΔΕΑ που δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ. Για το πρότζεκτ η ΔΕΗΑΝ έχει ιδρύσει 9 συνολικά εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) .

Η ελληνογερμανική συμμαχία έχει μπει στο στάδιο της υλοποίησης αφού έχει ήδη συσταθεί η RWE Greece, την διοίκηση της οποίας θα ασκούν από κοινού οι δύο εταίροι. Στο νέο σχήμα οι Γερμανοί θα κατέχουν ποσοστό 51% και το 49% η ΔΕΗΑΝ. Υπολογίζεται ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή. Η ολοκλήρωσή προβλέπεται να πάρει από 3 έως 5 χρόνια.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας που εγκρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, προβλέπεται και ρήτρα σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το joint venture. Σε αυτή την περίπτωση το πέναλτι ανέρχεται σε 20.000 ανά μεγαβάτ αν για τα πρώτα δύο χρόνια δεν εισφέρει η RWER, έργα 400 MW.

Το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει επίσης στη ΔΕΗΑΝ τη δυνατότητα της πλήρους ενοποίησης των έργων με βάση τη συμμετοχή της στο κοινό μετοχικό σχήμα. Επιτρέπει επίσης τη μεταβίβαση αδειών εφόσον ο αγοραστής πληροί τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί ενώ θα υπάρχει και δικαίωμα πρώτης άρνησης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Επίσης, η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται σε εκείνον που προσφέρει τους καλύτερους όρους και μπορεί και η ΔΕΗ να είναι ένας δυνητικός αγοραστής.

Μαριάννα Τζάννε

 

Πηγή:newmoney.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text