Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σουηδία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ο πληθωρισμός

Σουηδία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ο πληθωρισμός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σουηδία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 ο πληθωρισμός

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα και πλέον ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Σουηδία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αν και η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να αντιδράσει εάν οι πιέσεις των τιμών δεν συνεχίσουν.

Οι τιμές καταναλωτή στη Σουηδία σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στο 2,8% σε ετήσια βάση.

Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει στόχο το 2% για τον πληθωρισμό.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού από τον Οκτώβριο του 2008, αν και χαμηλότερα από το 3% που αναμενόταν.

"Τα χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν στοιχεία απαλείφουν κάποιους από τους κινδύνους για τις εκτιμήσεις αναφορικά με τον πληθωρισμό”, τόνισε ο οικονομολόγος της Nordea, Torbjorn Isaksson.

"Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας θα διατηρήσει το επιτόκιο repo αμετάβλητο στο μηδέν στα επόμενα έτη, ενώ και ο ισολογισμός θα μειωθεί το 2022”.

Η σουηδική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και σχεδόν όλοι οι περιορισμοί έχουν αρθεί, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη να παραμείνει ισχυρή.

Ο πληθωρισμός έχει ανακάμψει, κυρίως λόγω των ενεργειακών τιμών, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων στον εφοδιασμό και τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3% το 2021.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text