Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Θα "πετάξει" η γερμανική οικονομία το 2022 – Τι εκτιμούν 5 οικονομικά ινστιτούτα

Θα "πετάξει" η γερμανική οικονομία το 2022 – Τι εκτιμούν 5 οικονομικά ινστιτούτα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θα "πετάξει" η γερμανική οικονομία το 2022 – Τι εκτιμούν 5 οικονομικά ινστιτούτα

Στην κοινή φθινοπωρινή τους έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας τα πέντε κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα διορθώνουν προς τα κάτω τις εαρινές εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη από το 3,7% στο 2,4%. Οι κύριοι λόγοι για τις προσαρμογές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας και το πρόβλημα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Την άνοιξη ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι. Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες επηρέασαν την παραγωγή ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2021» σχολίασε ο Όλιβερ Χολτεμέλερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της πόλης Χάλε.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει το 2022, όσο αποκλιμακώνεται σταδιακά το ζήτημα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι οικονομολόγοι τοποθετούν το καλοκαίρι την επιστροφή της γερμανικής οικονομίας στην «κανονικότητα». Σημαντική ώθηση στην οικονομία αναμένουν τα ινστιτούτα από την κατανάλωση, επειδή, όπως σημειώνουν, οι πολίτες θα ξοδέψουν οικονομίες από τη «σκληρή περίοδο» της πανδημίας. Για την επόμενη χρονιά τα ινστιτούτα αισιοδοξούν ότι η ανάπτυξη θα έρθει το 2022 ενισχύοντας το γερμανικό ΑΕΠ κατά 4,8%.

Σε χαμηλά επίπεδα θα παραμείνει ο πληθωρισμός

Τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα αναφέρονται και στον πληθωρισμό, ο οποίος λόγω της ενεργειακής κρίσης ξεπέρασε τον Σεπτέμβριο το ψυχολογικό φράγμα του 4%, καταρρίπτοντας ρεκόρ σχεδόν τριακονταετίας. Για το τρέχον έτος τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 3%, ενώ το 2022 εκτιμούν ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,5%.

Δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, πέντε γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα δημοσιεύουν σε κοινή έκθεση τις προβλέψεις τους για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. Πρόκειται για τα Ινστιτούτα Οικονομικών Ερευνών στο Έσσεν, την Χάλε, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου, το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text