Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι φιλόδοξοι στόχοι ανάπτυξης και τα επόμενα βήματα της Prodea

Οι φιλόδοξοι στόχοι ανάπτυξης και τα επόμενα βήματα της Prodea

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι φιλόδοξοι στόχοι ανάπτυξης και τα επόμενα βήματα της Prodea

Τα επόμενα βήματα της στο εγχώριο real estate σχεδιάζει στην παρούσα φάση η Prodea Investments, η μεγάλύτερη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στη χώρα.

Το πρώτο βήμα είναι η διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που αφενός μεν θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαια και αφετέρου θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη διασπορά των μετοχών της, καθώς πάνω από το 98% ανήκει στην Invel.

H εταιρεία προτίθεται να διαθέσει έως το 15% του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω ιδιωτική τοποθέτησης, αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα η Prodeα προχώρησε στην έκδοση ομολογικού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ όσο αφορά το χαρτοφυλάκιο της μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 αποτελείτο συνολικά από 369 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία) συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.261 χιλ. τ.μ. Περί τα 315 από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας. Επίσης, 24 ακίνητα βρίσκονται στην Κύπρο, 26 ακίνητα στην Ιταλία, 2 ακίνητα στη Βουλγαρία και δύο 2 ακίνητα στη Ρουμανία.

Πέρα από τα υπό ανάπτυξη ακίνητα, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει ήδη πιστοποιημένα "πράσινα" ακίνητα, όπως το Κτήριο ΚΑΡΕΛΑ, το οποίο είναι το πρώτο συγκρότημα γραφείων στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση LEED ("Leadership in Energy and Environmental Design") σε επίπεδο Gold, το κτήριο γραφείων που βρίσκεται στον Γέρακα Αττικής το οποίο στεγάζει τις κεντρικές εγκαταστάσεις μηχανογράφησης και γραφεία της ΕΤΕ, καθώς και το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Έδρα της Εταιρείας το οποίο επίσης έλαβε πιστοποίηση LEED σε επίπεδο Gold και αποτελεί το πρώτο διατηρητέο κτήριο γραφείων στην Ελλάδα που έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση. Επίσης η εταιρεία κατέχει στη Σόφια της Βουλγαρίας ένα 20όροφο εμπορικό ακίνητο επιφάνειας 54 χιλ. τ.μ. επίσης πιστοποιημένο. Συνολικά στο τέλος του 2020 η αξία των βιοκλιματικών/πράσινων ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 294 εκατ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και το βιοκλιματικό ακίνητο που είναι υπό ανάπτυξη στις οδούς Αιγιαλείας, Φραγκοκκλησιάς και Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι Αττικής, καθώς και το κτήριο επί της οδού Σταδίου 65 και Πλατεία Ομονοίας (Σαρόγλειο Μέγαρο), το οποίο πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα, η αξία των βιοκλιματικών/πράσινων ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 324 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς σύνθεσης του χαρτοφυλακίου, η PRODEA εστιάζει σε νέους κλάδους, όπως είναι οι εμπορικές αποθήκες (logistics), ένας στρατηγικός κλάδος ανάπτυξης της χώρας μας λαμβανομένης υπόψιν της κομβικής γεωγραφικής θέσης της.

Στρατηγική της Εταιρείας είναι η απόκτηση εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες, όπως και στην περίπτωση των γραφείων, παραπάνω δεν είναι άμεσα διαθέσιμες και απαιτείται χρόνος για την ωρίμανσή τους, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών.

Τέλος, αναφορικά με τις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, έναν κλάδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον παραδοσιακό κλάδο των εμπορικών ακινήτων, αυτές θα πραγματοποιούνται, κατά κύριο λόγο, μέσω της "MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited", η οποία αποτελεί το κοινό επενδυτικό όχημα της Εταιρείας, της Invel Real Estate και του κυπριακού ομίλου εταιρειών YODA Group.

Το εν λόγω όχημα θα αποτελέσει τον επενδυτικό βραχίονα του Ομίλου στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο σε Ελλάδα, Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

 

Της Ελένης Μπότα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text