Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πιθανό ένα "δώρο" από την S&P προς την Ελλάδα αύριο – Οικονομία και τράπεζες τα "κλειδιά"

Πιθανό ένα "δώρο" από την S&P προς την Ελλάδα αύριο – Οικονομία και τράπεζες τα "κλειδιά"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιθανό ένα "δώρο" από την S&P προς την Ελλάδα αύριο – Οικονομία και τράπεζες τα "κλειδιά"

Σημαντικό καταλύτη για το Χρηματιστήριο Αθηνών που δείχνει πως αρχίζει και "αντιδρά" στα θετικά νέα του τελευταίου διαστήματος, για τα ελληνικά ομόλογα ενόψει του τέλους του PEPP και για την ελληνική οικονομία που στοχεύει στην επίτευξη το συντομότερο δυνατόν του investment grade, αποτελεί η αυριανή "ετυμηγορία" της S&P.

Δεδομένου ότι ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα ήδη τον περασμένο Απρίλιο στο "ΒΒ" με θετικές προοπτικές, ευθυγραμμιζόμενος έτσι με την Fitch και δίνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στη χώρα -δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, μία νέα αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να θεωρείται "υπερβολή" από κάποιους. Οι θετικές προοπτικές που δίνει ο οίκος σημαίνουν έτσι και αλλιώς ότι υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης αλλά σε διάστημα 12-18 μηνών περίπου.

Ωστόσο η αγορά – και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση - ξεκάθαρα ελπίζει να έρθει αύριο μία έκπληξη από την S&P καθώς η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και των ελληνικών τραπεζών έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο από τον Απρίλιο. Αυτό πιστεύει και η Danske Bank, και ο επικεφαλής αναλυτής της αγοράς ομολόγων της τράπεζάς, Jens Peter Sorensen που μίλησε στο Capital.gr.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να δει νέα αναβάθμιση από την S&P την Παρασκευή, καθώς ο οίκος ήδη δίνει στη χώρα θετικές προοπτικές, όπως επισημαίνει ο αναλυτής. Είναι σαφές πως μία τέτοια κίνηση θα φέρει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο "ΒΒ+" και μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε ο αναλυτής της S&P, Frank Gill είχε  δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο – μετά την τότε αναβάθμιση της Ελλάδας σε "ΒΒ" - πως μία νέα αναβάθμιση είναι αρκετά πιθανή, υπογραμμίζοντας τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατά τον Sorensen, η αναβάθμιση είναι πιθανή αύριο λόγω του συνδυασμού του ακόμα πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού της Ελλάδας, της σημαντικής στήριξης της Ε.Ε τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και της ΕΚΤ που ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το PEPP μέσω των επανεπενδύσεων θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και των πολύ θετικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Όπως τονίζει ο αναλυτής της Danske Bank, η S&P κατά την αναβάθμιση τον περασμένο Απρίλιο υπογράμμισε τα εξής σημεία:

"Οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα εντός των επόμενων 12-18 μηνών εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό, τι προβλέπουμε αυτήν τη στιγμή και ισχυρότερη από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής Η αναβάθμιση θα μπορούσε επίσης να εξαρτηθεί από μια σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με μια σημαντική μείωση των NPEs στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας".

Επίσης, ο οίκος είχε επισημάνει πως "θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν παράλληλα με μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τις βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις. Σε αυτό το σενάριο, τα NPEs στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα συρρικνωθούν επίσης σημαντικά, πράγμα που θα ωφελήσει τη νομισματική μετάδοση, κατά την άποψή μας"

Όπως τονίζει ο Sorensen, οι παραπάνω "προϋποθέσεις" φαίνεται πως ήδη έχουν ικανοποιηθεί. Οι θεσμοί – Ε.Ε, ΔΝΤ – έχουν αυξήσει τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία, οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν εκτόξευση της ανάπτυξής στη χώρα φέτος, ενώ τα στοιχεία του β’ τριμήνου του ΑΕΠ ήταν εντυπωσιακά, χωρίς να περιλαμβάνουν και το κρίσιμο γ’ τρίμηνο του τουρισμού.

Επιπλέον, τα NPEs μειώνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς (και ο σχετικός δείκτης οδεύει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022), ενώ και οι δημοσιονομικές προοπτικές βελτιώνονται σταθερά. "Οπότε πιστεύω ότι υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα για μια αναβάθμιση μίας βαθμίδα, παρόλο που η χώρα αναβαθμίστηκε από τον οίκο μόλις τον περασμένο Απρίλιο", σημειώνει ο αναλυτής.

Χωρίς αμφιβολία μία τέτοια εξέλιξη αύριο θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό σήμα για την Ελλάδα, ειδικά ενόψει και των κρίσιμων αποφάσεων της ΕΚΤ για την "τύχη"" της Ελλάδα στη μετά PEPP εποχή. Μία χώρα που απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από το Investment grade και που είναι πολύ πιθανό μεσοπρόθεσμα να το ανέβει, αποτελεί ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί υπέρ της Ελλάδας στο Δ.Σ της ΕΚΤ. Αν και βέβαια αυτό ένα σκαλοπάτι δεν θα έρθει το ίδιο εύκολα, με του αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι πιθανό να συμβεί στα τέλη του 2022 με αρχές 2023… Σε κάθε περίπτωση και να μην έρθει η αναβάθμιση αύριο σίγουρα δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη χώρα. Άλλωστε τον άλλο μήνα έχουμε την τελευταία ετυμηγορία της Moody’s για το 2021 και στα μέσα Ιανουαρίου ακολουθεί η πρώτη αξιολόγηση της Fitch για το νέο έτος.

Ελευθερίας Κούρταλη

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text