Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Κρίσιμο 10ήμερο για την Attica Bank - Τα σενάρια της ΑΜΚ

Κρίσιμο 10ήμερο για την Attica Bank - Τα σενάρια της ΑΜΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κρίσιμο 10ήμερο για την Attica Bank - Τα σενάρια της ΑΜΚ

Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Attica Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από το reverse split και τη μετατροπή των warrants σε κοινές μετοχές υπέρ του ΤΧΣ, βρίσκει την τράπεζα με διαφορετική μετοχική σύνθεση. Πλέον, ο βασικός μέτοχος, με ποσοστό 68,2% είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ποσοστό των υπολοίπων δύο βασικών μετόχων, δηλαδή ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ, σχεδόν μειώθηκε στο μισό, δηλαδή σε 14,7% και 10,2%. Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελεί το ελεύθερο προς διαπραγμάτευση στο ευρύ κοινό.

Τώρα, ακολουθεί ένα στενό χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα μέχρι το τέλος του μήνα, κατά το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να προκύψει ο στρατηγικός επενδυτής για την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Όλο αυτό αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση που πρέπει να ικανοποιήσει τον δυνητικό επενδυτή σε ό,τι αφορά την αποτίμηση και τον κίνδυνο που αναλαμβάνει και να βρει σύμφωνο του ΤΧΣ ως προς την τιμή και το ποσοστό που θέλει να διακρατήσει. Η εξίσωση περιπλέκεται περισσότερο όταν εισέρχεται η στάση που θα κρατήσουν οι άλλοι δύο μέτοχοι (ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ) αλλά και η νομοθεσία που προβλέπει ότι αν κάποιος επενδυτής αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό, δηλαδή άνω του 33% σε μια εισηγμένη τράπεζα, θα πρέπει να κάνει και δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για το ΤΧΣ που απέκτησε ξαφνικά το 68% λόγω της απόκτησης των κοινών μετοχών που προήλθαν από την ενίσχυση της Τράπεζας από το Δημόσιο λόγω της ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία. Και αυτό διότι το υπ. Οικονομικών είχε περάσει τροπολογία περίπου μία εβδομάδα πριν που εξαιρούσε το Ταμείο από μια τέτοια υποχρέωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι σύμβουλοι έκδοσης βρίσκονται σε επικοινωνία με όλους τους θεσμικούς επενδυτές (περιλαμβανομένου ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ) και τους υποψήφιους επενδυτές. Κατά τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις προκύπτουν τα εξής πρακτικά ζητήματα:

Πρώτον, το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και η διαδικασία προσδιορίζει σε κάποιο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει ο δυνητικός επενδυτής το ποσοστό με το οποίο θα εισέλθει.

Δεύτερον, το ποσοστό αυτό εξαρτάται και από την αποτίμηση που κάνει ο κάθε επενδυτής για την αξία της Τράπεζας, τιμολογώντας και τους κινδύνους δεδομένου ότι εκκρεμούν κινήσεις εξυγίανσης, όπως είναι, για παράδειγμα, οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων.

Τρίτον, το ποσοστό και η αποτίμηση του κάθε επενδυτή επηρεάζει τη στάση που θα κρατήσει το ΤΧΣ, δηλαδή προσδιορίζει το ποσοστό συμμετοχής του, ανάλογα με το όφελος από τη συναλλαγή και το μερίδιο που θέλει να διατηρήσει μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Τέταρτον, τα ποσοστά του στρατηγικού επενδυτή και του ΤΧΣ, άρα των κεφαλαίων που πρέπει να εισφέρουν, εξαρτώνται και από τη στάση των ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αν για παράδειγμα, μπορεί ένας υποψήφιος επενδυτής να είναι διατεθειμένος να δώσει το ίδιο ποσό με έναν άλλον αλλά για διαφορετικά ποσοστά συμμετοχής μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στην απόφαση αυτή παίζει ρόλο η αποτίμηση των κινδύνων που σχετίζονται με το πλάνο εξυγίανσης. Συνεπώς, κρίσιμο είναι το ποσοστό απόκτησης (μετά την αύξηση) για το εάν θα υποχρεώσει τον νέο μέτοχο να κάνει δημόσια πρόταση για να αποκτήσει το 100% της τράπεζας ή όχι. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί μια αβεβαιότητα, η οποία επίσης τιμολογείται.

Το σενάριο των δύο δόσεων

Έτσι, σε αυτό το στάδιο αναζητείται μία χρυσή τομή, ώστε να αφήνει περιθώρια να πάρουν αποφάσεις όλες οι πλευρές και να πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ένα πιθανό σενάριο που εξετάζεται, μεταξύ άλλων, προβλέπει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Attica Bank σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, καθορίζεται το ποσό της αύξησης, το οποίο τώρα κυμαίνεται μεταξύ 120 και 240 εκατ. ευρώ. Το βασικό σενάριο προβλέπει το ποσό αυτό να κυμαίνεται στο άνω άκρο, δηλαδή άνω των 200 εκατ. ευρω. Στη συνέχεια, ο επενδυτής που δίνει την υψηλότερη αποτίμηση και, κατά συνέπεια, θα πάρει μέρος στη δημόσια πρόταση ή το book building με υψηλότερες τιμές, μπορεί να αποκτήσει μέχρι το 32,99% των μετοχών (μετά την κατανομή, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου). Η απόκτηση του ποσοστού αυτού σημαίνει ότι θα έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του ΤΧΣ αλλά το ακριβές ύψος θα εξαρτηθεί και από τη στάση των άλλων δύο μετόχων. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, αφού ο ιδιώτης επενδυτής εισέλθει με ποσοστό 32,99% αποκτήσει καλύτερη εικόνα για την αξία, τους κινδύνους και τα επιπλέον κεφάλαια που απαιτούνται, τότε μπορεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου και να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό του.

Για να γίνει η όλη άσκηση ευκολότερη, η διαδικασία, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το οποίο δεν θεωρείται οριστικό, προβλέπει βιβλίο προσφορών με παραίτηση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων, αλλά με διατήρηση της προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου μέχρι το ποσοστό συμμετοχής σήμερα. Με τη διαφορά ότι αυτό θα ισχύει μόνο για τους ειδικούς επενδυτές (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ), όχι για τους μικρομετόχους. Και αυτό διότι έτσι και αλλιώς, ύστερα από το reverse split (1 προς 60) και την κεφαλαιοποίηση του ειδικού αποθεματικού των 151 εκατ. ευρώ και την αύξηση κεφαλαίου από τη μετατροπή των αδιάθετων warrants σε κοινές μετοχές (τις οποίες πήρε το ΤΧΣ), οι μέτοχοι αυτοί έχουν δεχθεί τεράστια μείωση της αξίας (dilution). Και μετά την ΑΜΚ, ακόμα κι αν υπήρχε το δικαίωμα προτίμησης, το ποσοστό τους θα παραμένει μικρό και με ζημία.

Λεωνίδα Στεργίου

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text