Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Παγκόσμια Τράπεζα: Στα μέσα του 2022 θα υποχωρήσουν πληθωρισμός και τιμές ενέργειας.

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα μέσα του 2022 θα υποχωρήσουν πληθωρισμός και τιμές ενέργειας.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παγκόσμια Τράπεζα: Στα μέσα του 2022 θα υποχωρήσουν πληθωρισμός και τιμές ενέργειας.

Ακόμη υψηλότερα θα σκαρφαλώσουν οι τιμές της ενέργειας το 2022, πυροδοτώντας «σημαντικό» κίνδυνο για περαιτέρω άνοδο στις τιμές των προϊόντων σε ένα μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου. Πρόκειται για εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αναμένει ουσιαστικά επιδείνωση στις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και άνοδο στις τιμές του ρεύματος, παρότι αυξήθηκαν κατά 80% το 2021.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να υποχωρούν μόνο στο δεύτερο μισό του 2022, όταν δηλαδή χαλαρώσουν και οι περιορισμοί στην προσφορά. Αντίστοιχα, πτωτική τάση θα ακολουθήσουν και οι τιμές στον αγροτικό κλάδο και στον τομέα των μετάλλων στην ίδια περίοδο.

«Η αύξηση των τιμών ενέργειας προκαλεί σημαντικούς κινδύνους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο στον πληθωρισμό παγκοσμίως και, στην περίπτωση που παραμείνει, θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει την ανάπτυξη σε χώρες που εισάγουν ενέργεια», δήλωσε ο Ayhan Kose, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής του τμήματος Προοπτικών στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: «Ηλεκτροπληξία» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ο ίδιος συνέχισε εξηγώντας ότι η άνοδος στις τιμές των προϊόντων φαίνεται πως είναι πιο έντονη σε σχέση με το προσδοκώμενο. «Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στις τιμές ενδέχεται να περιπλέξουν τις επιλογές πολιτικής, όσο οι χώρες ανακάμπτουν από την παγκόσμια ύφεση του περασμένου έτους», επεσήμανε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές ορισμένων προϊόντων άγγιξαν φέτος υψηλά δεκαετίας. Ενδεικτικά, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας σκαρφάλωσαν σε ιστορικό υψηλό εν μέρει λόγω δυσκολιών στην προσφορά και λόγω της ενισχυμένης – σε σχέση με πέρυσι – ζήτηση για ηλεκτρισμό.

Μολονότι αναμένεται υποχώρηση των τιμών στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για ορισμένους παράγοντες που ενδέχεται να ανακόψουν την πτωτική πορεία των τιμών. Ενδεικτικά, στην περίπτωση που συνεχιστεί η αναστάτωση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ή εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει χαμηλή επάρκεια στα αποθέματα των αποθηκών. Επίσης, οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή εάν υπάρξει σοβαρή έξαρση ή κάποια νέα επικρατής μετάλλαξη του κορωνοϊού.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text