Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Alpha Bank: Στο 1 δισ. ευρώ τα εγκεκριμένα όρια για την χρηματοδότηση πράσινων έργων

Alpha Bank: Στο 1 δισ. ευρώ τα εγκεκριμένα όρια για την χρηματοδότηση πράσινων έργων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Στο 1 δισ. ευρώ τα εγκεκριμένα όρια για την χρηματοδότηση πράσινων έργων

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Alpha Bank ώστε να στηρίξει τα πράσινα επενδυτικά πλάνα των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως επεσημανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, υπενθυμίζοντας ότι ο κλάδος αποτελεί βασικό χρηματοδότη των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Από το βήμα του 4ου Athens Investment Forum 2021, ο επικεφαλής της Alpha Bank σημείωσε ότι οι τράπεζες καλούνται ολοένα και πιο ενεργά να στηρίξουν τις σημαντικές για τη χώρα επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της μετάβασης σε ενεργειακό μίγμα χαμηλού άνθρακα.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα στηρίζει ενεργά τόσο τους μεγάλους πελάτες με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα στην προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αξιοποίηση της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων.

«Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πρέπει να προσανατολιστεί σε τομείς που ανοίγουν καινούργιες ευκαιρίες» τόνισε, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα έχει εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια για τη στήριξη έργων ΑΠΕ, τα οποία υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ η φιλοδοξία είναι, μέσα και από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, να πολλαπλασιάσει το αποτύπωμα στην αγορά.

«Γι’ αυτό, άλλωστε, και πολύ εγκαίρως απευθυνθήκαμε στους μετόχους μας και μέσω της πρώτης ΑΜΚ αναπτυξιακού χαρακτήρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, διασφαλίσαμε τα αναγκαία κεφάλαια για τη στήριξη επενδυτικών πλάνων» επεσήμανε, με νόημα.

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε εκτενώς και στη σημασία των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση) για την αειφορία και τη βιωσιμότητα, τονίζοντας πως η Alpha Bank έχει θεσπίσει ειδικά κριτήρια στις πιστωτικές της πολιτικές ως προϋπόθεση για την έγκριση χρηματοδοτήσεων.

Εκτίμησε επίσης, ότι σύντομα θα ενταχθούν και κοινωνικά κριτήρια που θα σχετίζονται μεταξύ άλλων με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργασιακής ασφάλειας, σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Όσον αφορά την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, την απέδωσε:

Αφενός στη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η οποία οδήγησε στην απορρύθμιση των αγορών με συμπτώματα απότομης αύξησης στη ζήτηση έναντι της μειωμένης προσφοράς

Αφετέρου στη σταδιακή υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο βασίζεται σε ΑΠΕ, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής που μετακυλίεται στην αγορά ενέργειας

Χαρακτήρισε δε, το ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς  η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα -και κυρίως στην ενέργεια- ενδέχεται να επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Παράλληλα ο πληθωρισμός στις τιμές ενέργειας θα επηρεάσει τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η εξέλιξη και η ένταση του ενεργειακού προβλήματος να επηρεάσουν την ίδια την πράσινη μετάβαση.

Σημείωσε, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια των μεγάλων μεταβολών υπάρχει πάντοτε το λεγόμενο ρίσκο μετάβασης, αλλά ο κίνδυνος της αδράνειας είναι μεγαλύτερος.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text