Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αμετάβλητα και το 2022 τα επιτόκια στις ΗΠΑ

Αμετάβλητα και το 2022 τα επιτόκια στις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να αναμείνει έως το 2023 προτού προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Ωστόσο, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία είναι το να παραμείνει υψηλός ο πληθωρισμός και το επόμενο έτος. Κι ενώ το ήμισυ των μελών της επιτροπής, η οποία χαράσσει τη νομισματική πολιτική, είχαν προβλέψει τον Σεπτέμβριο ότι η τράπεζα θα αυξήσει το διατραπεζικό επιτόκιο οβερνάιτ το 2022, τώρα οι ερωτηθέντες οικονομολόγοι δείχνουν πιο επιφυλακτικοί.

«Παραμένουμε στη θέση μας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα δείξει υπομονή. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε πως μέχρι κάποια στιγμή μέσα στο 2023 δεν θα προβεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς οι προοπτικές θα εξελιχθούν, ενόσω θα δημοσιοποιούνται οικονομικά στοιχεία», τόνισε ο Τζιμ Οσάλιβαν, διευθυντής θεμάτων μακροστρατηγικής στην TD Securities.

Από τους 67 συμμετέχοντες οικονομολόγους, οι 40 απάντησαν ότι το βασικό επιτόκιο θα αυξηθεί από το σημερινό 0% – 0,25% εντός του 2023 ή και αργότερα, εικάζοντας πως η κίνηση θα γίνει μάλλον το πρώτο τρίμηνο. Οι υπόλοιποι 27 οικονομολόγοι της έρευνας τοποθετούν την αύξηση στα τέλη του 2022. Η καταναλωτική ζήτηση, η οποία σωρεύθηκε λόγω πανδημίας, και εκδηλώθηκε με το άνοιγμα της οικονομίας εκ νέου, οξύνει τις πιέσεις στις τιμές.

Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών εκτιμά ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο αύξησης πριν από τις αρχές του 2023.

Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία το σύστημα της παγκόσμιας προμηθευτικής αλυσίδας, του οποίου η λειτουργία διεκόπη λόγω κορωνοϊού, δημιουργεί εκτεταμένες ελλείψεις αποθεμάτων.

Επιπλέον, από τους 37 οικονομολόγους που απάντησαν σε ερώτημα σχετικά με τους κινδύνους του χρονοδιαγράμματος ως προς την αύξηση του κόστους δανεισμού, οι 29 είπαν ότι ίσως αυτή να έρθει νωρίτερα από τις εκτιμήσεις. «Δυστυχώς αμφιβάλλουμε για το ότι τα προβλήματα με τη συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας θα επιλυθούν σύντομα, οπότε ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2022. Δεδομένων των συνθηκών αναμένουμε αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του χρόνου τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο», δηλώνει ο Τζέιμς Νάιτλι, οικονομολόγος, υπεύθυνος διεθνούς οικονομίας στην ΙΝG. Η δε οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύχθηκε 6,7% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενώ το τρίτο τρίμηνο προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 3,8%, προτού ενισχυθεί το τρέχον τρίμηνο στο 5%.

Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, τέλος, είχαν εκτιμήσει ότι το τρίτο τρίμηνο θα αυξανόταν 4,4% και 5,1% το ΑΕΠ των ΗΠΑ αντιστοίχως.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text