Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Ζημίες 7,6 εκατ. το 2020 κατέγραψε η Sky express λόγω της πανδημίας

Ζημίες 7,6 εκατ. το 2020 κατέγραψε η Sky express λόγω της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ζημίες 7,6 εκατ. το 2020 κατέγραψε η Sky express λόγω της πανδημίας

Συρρίκνωση μεγεθών εμφάνισε, κατά τη χρήση του 2020, η Sky express, καθώς για ένα μακρύ διάστημα, κατά την περασμένη χρονιά, λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση πτήσεων. Η αεροπορική παρουσίασε, σε σχέση με το 2019, μειωμένο κατά 46,3% κύκλο εργασιών, στα 42,2 εκατ. ευρώ, με τη Sky express να εμφανίζει μεικτές ζημίες 12,4 εκατ. ευρώ έναντι μεικτών κερδών 7,7 εκατ. ευρώ το 2019. Επίσης κατέγραψε καθαρές ζημίες 7,6 εκατ. ευρώ από -250,6 χιλ. ευρώ το 2019, ενώ το 2020 αναμενόταν να επιστρέψει στην κερδοφορία, εάν δεν εκδηλωνόταν η COVID-19.

Η αεροπορική εμφανίζει συσσωρευμένες ζημίες 7,3 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαιά της, που έχουν καταστεί αρνητικά (-5,4 εκατ. ευρώ), να είναι μικρότερα από το ήμισυ του μετοχικού της κεφαλαίου και κατώτερα του ελάχιστου κεφαλαίου των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 15 Ν.4548/2018. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο όμιλος Aviareps, που εμφανίζει ίδια κεφάλαια άνω των 164 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 67 εκατ. ευρώ, έχει λάβει απόφαση να στηρίξει την εταιρεία μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η Sky express διαθέτει μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 18,3 εκατ. ευρώ, έχοντας κάνει χρήση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων στην περίοδο του lockdown, η πρόσβαση σε πιστωτικές γραμμές μέσω εισπρακτέας προκαταβολής και ΕΑΤ και ΤΕΠΙΧ ΙΙ κ.τ.λ. Προχώρησε ακόμη σε ενέργειες όπως η εξασφάλιση καλύτερων όρων πίστωσης και η βέλτιστη προσαρμογή της διαχείρισης και χρήσης του στόλου αεροσκαφών στο πτητικό έργο. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Aviareps, όπου ανήκει η Sky express, το περασμένο καλοκαίρι σε εκδήλωση για τη συμφωνία ύψους 200 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την προμήθεια έξι καινούργιων αεροσκαφών ATR 72-600, είχε διαψεύσει το γεγονός ότι η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα χορήγησης κρατικής ενίσχυσης στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Sky express για τα μεγέθη του 2021, φέτος, παρότι κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς το αεροπορικό ταξίδι είχε πληγεί, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να είναι υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι, αλλά μικρότερος έναντι του 2019 (78,7 εκατ. ευρώ).

Η εταιρεία πρόσθεσε στον στόλο της, το 2020, δύο νέα αεροσκάφη Α320neo, ενώ φέτος απέκτησε τέσσερα νέα αεροπλάνα, έχοντας ξεκινήσει την υλοποίηση νέων δρομολογίων εντός και εκτός Ελλάδας. Εχει ακόμη παραλάβει ένα από τα έξι ATR 72-600, με τα υπόλοιπα πέντε να αναμένεται ότι θα παραληφθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Δημήτρης Δελεβέγκος

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text