Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 234 | Χαρτοφυλάκιο “απόλυτου συστήματος”: Περισσότερες “αλλαγές” και εκμετάλλευση των ευκαιριών

Χαρτοφυλάκιο “απόλυτου συστήματος”: Περισσότερες “αλλαγές” και εκμετάλλευση των ευκαιριών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χαρτοφυλάκιο “απόλυτου συστήματος”:  Περισσότερες “αλλαγές” και εκμετάλλευση των ευκαιριών

Με βάση την πρακτική που ακολουθούσαμε μέχρι πρόσφατα, στη διαχείριση του “εκπαιδευτικού Χαρτοφυλακίου του Απόλυτου Συστήματος”, αποφεύγαμε να πραγματοποιήσουμε αλλαγές στη σύνθεσή του, κατά τη διάρκεια μίας πλήρους πράξης μας (εισόδου και εξόδου) στην αγορά.

Την πρακτική αυτή, είχαμε τηρήσει κατά τη συγγραφή του βιβλίου “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών” και τη διατηρήσαμε όταν, λειτουργήσαμε το χαρτοφυλάκιο δημόσια, μέσα από τις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr.

Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό ενός “ερευνητή - συγγραφέα”. Όταν ο συγγραφέας πραγματοποιεί μία “σιωπηλή” (υπό την έννοια ότι ουδείς τη γνωρίζει τη στιγμή που αυτή πραγματοποιείται) έρευνα, για να γράψει ένα βιβλίο, χρησιμοποιεί παλαιότερες τιμές και τις “εφαρμόζει” πάνω στους κανόνες του συστήματος που, εκείνη τη στιγμή, δημιουργεί.

Η διαδικασία αυτή είναι ερευνητική. Και είναι πολύ διαφορετική από τη “ζωντανή” εφαρμογή του “συστήματος συναλλαγών”, στην άγνωστη καθημερινότητα και σε δημόσια θέα.

Όταν ο ερευνητής πραγματοποιεί τη σιωπηλή έρευνα, έχει τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω στο χρόνο και να αλλάξει μία παράμετρο και να δει πώς θα έχει η εξέλιξη με τη νέα παράμετρο.

Όμως, όταν εφαρμόζει μια “ζωντανή εφαρμογή” (όπως κάνουμε τώρα), δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Και συνεπώς, κατά τη διάρκεια της “ζωντανής εφαρμογής”, ο ερευνητής -που τώρα έχει το ρόλο του αναλυτή και του διαχειριστή- για να βελτιώσει τις αποδόσεις του, είναι υποχρεωμένος να ψάξει περισσότερο και καλύτερα.

Η εμπειρία από τη “ζωντανή εφαρμογή” του “απόλυτου συστήματος” για σχεδόν τρία χρόνια, είναι ιδιαίτερα θετική. Το σύστημα, χωρίς να κινδυνέψει ποτέ να βρεθεί σε ζημιές, πετυχαίνει υπερδιπλάσια απόδοση σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, έχοντας κάνει ελάχιστες εισόδους και εξόδους: Μία είσοδο την 26/2/2019, όταν ξεκίνησε ή λειτουργία του, μία έξοδο την 20/2/2020, αμέσως μόλις ξέσπασε η πανδημία και μία είσοδο την 16/11/2020, στο ξεκίνημα της θεαματικής ανάκαμψης της αγοράς, μετά την ανακάλυψη του εμβολίου κατά της Covid.

Παράλληλα, καθ’ όλο το διάστημα των προηγούμενων 12 μηνών που το χαρτοφυλάκιο παραμένει “εντός αγοράς”, έγιναν τρεις “αναδιαρθώσεις” στο εσωτερικό του χαρτοφυλακίου, όταν ρευστοποιήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ και αγοράστηκε η ΑΛΦΑ (30/11/2020), όταν ρευστοποιήθηκε η μετοχή της ΦΡΛΚ και αγοράστηκε η ΜΥΤΙΛ (15/6/2021) και πρόσφατα (20/10/2021) όταν ρευστοποιήθηκε η ΑΛΦΑ και αγοράστηκε η ΜΟΤΟ.

Πολλές φορές, επισημαίναμε κάποια μετοχή, γράφαμε γι’ αυτή στα σχόλιά μας ή στο περιοδικό, όμως, θεωρώντας ότι έπρεπε να κάνουμε “λίγες πράξεις” αποφεύγαμε να την εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας. Εκτιμούμε ότι, με τον τρόπο αυτό, δεν πετύχαμε την απόδοση που θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει.

Βρισκόμαστε σε μία φάση που η αγορά αναπροσαρμόζεται. Μετοχές που υστέρησαν επί πολλά έτη, επανεμφανίζονται στο προσκήνιο. Εταιρίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα, βελτιώνουν τις επιδόσεις τους. Υπάρχουν και θα υπάρξουν, πολλές ανακατατάξεις στην αγορά.

Το “απόλυτο σύστημα”, εφαρμοζόμενο επί του Γενικού Δείκτη, παράγει μία σειρά σημάτων, εισόδου και εξόδου από την αγορά.

Ανάλογα με τη χρονική φάση, τις συνθήκες στην αγορά και την προσωπική ιδιοσυγκρασία του, ο κάθε ένας, στο διάστημα που το σύστημα βρίσκεται “εντός αγοράς”, μπορεί να κάνει διάφορες αλλαγές σε μετοχές. Το “σύστημα” δεν προσδιορίζει τί θα αγοράσει και αν θα κάνει μία, δύο, πέντε ή δέκα αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό του (αρκεί βέβαια αυτές να είναι προσεκτικές). Το “σύστημα” προσδιορίζει το πότε κάποιος θα μπει και πότε κάποιος θα βγει από την αγορά.

Συμπερασματικά, θα προσαρμόζουμε καλύτερα τις στρατηγική του χαρτοφυλακίου, όταν οι συνθήκες μεταβάλλονται. Στο εξής, το χαρτοφυλάκιο θα είναι κάπως περισσότερο “επιθετικό”, σε περιπτώσεις που νιώθουμε σίγουροι για μία κίνηση. Ήδη, πρόσφατα πραγματοποιήσαμε μία “επιθετική” κίνηση, ρευστοποιώντας την ΑΛΦΑ και εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιό μας, τη ΜΟΤΟ, για την οποία, όπως εξηγούμε και σε άλλες σελίδες, εκτιμούμε ότι θα έχει μία εντυπωσιακή πορεία, τόσο ως εταιρία, όσο και ως μετοχή. Θα κινηθούμε και προς άλλες εταιρίες που “εντοπίζουμε”, έστω και για μικρότερο διάστημα διακράτησης.

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text