Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Όμιλος Φουρλή: Αναδίπλωση στην Τουρκία και επενδύσεις 22 εκατ. στην Ελλάδα

Όμιλος Φουρλή: Αναδίπλωση στην Τουρκία και επενδύσεις 22 εκατ. στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Όμιλος Φουρλή: Αναδίπλωση στην Τουρκία και επενδύσεις 22 εκατ. στην Ελλάδα

Συνολικές επενδύσεις 29 εκατ. ευρώ έχει υλοποιήσει το 2021 ο όμιλος Φουρλή συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Trade Estates, η οποία είναι προγραμματισμένο να εισαχθεί στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2022, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών.

Η επένδυση του ομίλου αποκλειστικά για τη λιανική το 2021 ανέρχεται στο εννεάμηνο στα 22 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα επένδυσης της λιανικής αφορά στη μεταφορά του logistics center της Intersport από Σχηματάρι που συστεγαζόταν με την Ikea, στην παλαιά αποθήκη της προϋπάρχουσας εταιρείας ηλεκτρικών ειδών χονδρικής του ομίλου Φουρλή που βρίσκεται στα Οινόφυτα.

Στόχος του ομίλου μέσα από το νέο κέντρο logistics είναι να εξυπηρετήσει όλες τις χώρες που διαθέτει παρουσία με την Intersport, με την επένδυση στο συγκεκριμένο πεδίο να ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ.

Ένα σημαντικό κομμάτι του φετινού capex αφορά στην ψηφιοποίηση τόσο σε συστήματα, όσο και υποδομές αλλά και σε προσωπικό, καθώς και σε καταστήματα όπως το city store της Ikea Βουλγαρία, το νέο κατάστημα της αλυσίδας που θα λειτουργήσει τον Δεκέμβριο στο The Athens Mall αλλά και στις ανακαινίσεις καταστημάτων Intersport.

Το διακύβευμα της Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία μία αγορά στην οποία ο όμιλος δέχεται πιέσεις, διατηρώντας παρουσία με την Intersport, εντός του 2021 μείωσε τα καταστήματά του από 23 σε 12.

Πρόκειται για καταστήματα που ο όμιλος δεν έβλεπε τις αναμενόμενες επιδόσεις και φέτος θα κινηθεί εκεί σε οριακά θετικό EBIT. Όπως ανέφεραν στο Capital.gr πηγές κοντά στην εταιρεία δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο αυτή τη στιγμή η αποεπένδυση από τη χώρα αυτή, ωστόσο αν χρειαστεί δεν είναι κάτι που αποκλείεται να συμβεί.

Στο πεδίο που σχετίζεται με τα νέα καταστήματα Ikea, εκτός από το Μall είναι προγραμματισμένη η κατασκευή καταστημάτων σε Ηράκλειο και Πάτρα, ενώ στην Πάτρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν και καταστήματα τύπου city stores.

Ωστόσο αναμένεται να παρέχουν δείγματα γραφής για πώς θα λειτουργήσουν τα μικρά καταστήματα, τόσο κατάστημα στη Σόφια της Βουλγαρίας όσο και ο Πειραιάς. Το Μall θεωρείται από τα στελέχη του ομίλου ένα μεγάλο στοίχημα για να αποδειχτεί πώς δουλεύει το concept των μικρών καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις του τετάρτου τριμήνου για τον όμιλο ο Οκτώβριος ήταν ανοδικός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ο Νοέμβριος παρουσίασε χαμηλότερες πωλήσεις κατά -10 έως -12% σε σύγκριση με το 2019, δεδομένου ότι τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της Covid – 19 δημιούργησαν έλλειμμα στην επισκεψιμότητα, ενώ υφίσταται ανησυχία στους καταναλωτές για την διασφάλιση της υγείας τους και αποθαρρύνονται ταυτόχρονα με την επίδειξη τόσο μεγάλου αριθμού πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στα καταστήματα.

Ολοκληρώθηκε η εθελούσια σε Λάρισα και Ιωάννινα

Τέλος η εταιρεία έκρινε ότι έπρεπε να περιορίσει την έκταση των καταστημάτων Ιkea στα Ιωάννινα και στη Λάρισα από τα 20.000 τ.μ. που ήταν προηγουμένως, σε 10.000 τ.μ. σήμερα, πραγματοποιώντας μία διαδικασία εθελουσίας εξόδου για το πλεονάζον προσωπικό.

Η κίνηση αυτή υλοποιήθηκε διότι όταν κατασκευάστηκαν τα καταστήματα αυτά οι καταναλωτικές συνήθειες ήταν διαφορετικές και τα μεγάλα καταστήματα είχαν σημαντική επισκεψιμότητα.

Ωστόσο πλέον κρίθηκε από τον όμιλο ότι έπρεπε να κινηθεί με μικρότερα σημεία πώλησης, υλοποιώντας τη συγκεκριμένη κίνηση μετασχηματισμού των δύο καταστημάτων του.

 

Γιώργος Λαμπίρης

Πηγή : capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text