Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Moody’s – Γιατί δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Moody’s – Γιατί δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Moody’s – Γιατί δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Στους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το Ba3 προχώρησε η Moody’s.

Σε νέα έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν επενδύσεις και ανάπτυξη, η ταχεία μείωση του δείκτη χρέους και η ομαλοποίηση του τραπεζικού κλάδου, αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που θα «σημάνουν» την αναβάθμιση από το τρέχον Ba3 με σταθερές προοπτικές.

Ο οίκος εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας ανάπτυξη 6,1% φέτος και 4,3% το 2022, με τον αντίκτυπο carry-over effects και την ενίσχυση των επενδύσεων χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική.

Αναβάθμιση όταν…

Εάν η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ακόμα καλύτερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μία αναβάθμιση της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Επίσης, θετικά στην αξιολόγηση θα επιδρούσε και μια πιο γρήγορη μείωση του δείκτη χρέους αλλά και η περαιτέρω πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Το χρέος προβλέπεται στο 198,3% του ΑΕΠ και 191,4% αντίστοιχα, με πρωτογενές έλλειμμα στο 6,9% για φέτος και στο 1,2% για το 2022.

Οι μέχρι τώρα βαθμολογίες των οίκων

Από τη μέχρι τώρα «αποκομιδή» ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει την χώρα  στο BB, ενώ στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch.

Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές. Το φθινόπωρο μπήκε πολύ θετικά καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar και προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ (Low), με θετικές προοπτικές.

Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα πριν η αναβάθμιση από τη «Scope Ratings» ( ΒΒ+ από ΒΒ) που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text