Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Lamda-Ελληνικό: Δεκέμβριο «κληρώνει» για τις υποδομές των 250-300 εκατ. ευρώ

Lamda-Ελληνικό: Δεκέμβριο «κληρώνει» για τις υποδομές των 250-300 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Lamda-Ελληνικό: Δεκέμβριο «κληρώνει» για τις υποδομές των 250-300 εκατ. ευρώ

Τον Δεκέμβριο αναμένονται, κατά πληροφορίες της αγοράς, τα νεότερα σε σχέση με την πρώτη φάση των υποδομών, ύψους 250-300 εκατ. ευρώ, που προωθεί η Lamda Development στον χώρο της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ομίλους που συμμετέχουν στη διαδικασία, ζητήθηκε η κατάθεση των προσφορών, έπειτα από σχετικό αίτημα κατασκευαστών, να μεταφερθεί για λίγες ημέρες και, αντί να γίνει ηλεκτρονικά στις 30 Νοεμβρίου (στις 11 είχε οριστεί αρχικά), να μεταφερθεί, με το νέο χρονοδιάγραμμα να δείχνει για τις 9 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της Lamda Development είναι να έχει καταλήξει στον ανάδοχο το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους ή έστω στις αρχές του επόμενου, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν στους πρώτους μήνες του 2022.

Τα στελέχη των ισχυρών εγχώριων ομίλων, δηλαδή των ΑΚΤΩΡ (όμιλος Ελλάκτωρ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Μυτιληναίου ετοιμάζονται για την «πρώτη μάχη» του Ελληνικού, δηλαδή τις υποδομές της α' φάσης.

Στα έργα υποδομών της πρώτης φάσης του Ελληνικού (έως 2025) προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος (προϋπολογισμού 70 -85 εκατ.), έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο (50 - 60 εκατ.), οδικά δίκτυα (45 - 57 εκατ.), δίκτυα υποδομών (44 - 54 εκατ.) εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.α. (22 με 27 εκατ.) και έργα στην παράκτια ζώνη (20 με 25 εκατ. ευρώ), με τη Lamda Developmnet να παρουσιάζει το καλοκαίρι και στις αρχές φθινοπώρου τους ενδεικτικούς αυτούς προϋπολογισμούς σε σχετικές παρουσιάσεις, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των υλικών έχουν πάρει τον ανήφορο επηρεάζοντας και τους προϋπολογισμούς έργων.

Ήδη βέβαια έχουν εκκινήσει τα πρώτα έργα, δηλαδή οι πρόδρομες εργασίες, κατεδαφίσεις 90 κτιρίων εμβαδού 96,5 χιλ. τ.μ., αποκαταστάσεις υπόστεγων της αεροπορίας, στην ανάδειξη του Υδατόπυργου, σε υποδομές για ΑΜΕΑ, στην ανάδειξη της παραλίας του Αγίου Κοσμά κ.α. Βάσει των στοιχείων που έχει ανακοινώσει η Lamda την πρώτη πενταετία ο προϋπολογισμός για τις κτηριακές αναπτύξεις και άλλες σχετικές επενδύσεις της είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ και 0,4 δισ. είναι ο συνολικός προϋπολογισμός  για τις υποδομές. Στόχος της εταιρείας είναι σε λίγους μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2022, να έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα υποδομών

Μέχρι το τέλος του έτους με αρχές του επόμενου, πρόθεση της Lamda είναι να ξεκινήσει και διαδικασίες δημοπράτησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Πάρκου, καθώς και για το κτίριο όπου θα εγκατασταθούν τα σωματεία ΑΜΕΑ, με σκοπό να έχει επιλεχθεί ο ανάδοχος στις αρχές του 2022. Αναφορικά με τις κτιριακές αναπτύξεις, το πρώτο έργο που θα ολοκληρωθεί στο Ελληνικό το 2023, θα είναι το συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τα σωματεία Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη καθώς και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Επίσης, προσεχώς αναμένονται νέα και για το εμπορικό κέντρο της Lamda Development στο Ελληνικό, στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, που θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο καθώς έχει προϋπολογισμό άνω των 350 εκατ. ευρώ.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text