Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πώς η μετάλλαξη «Όμικρον» ανατρέπει τα σχέδια της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας

Πώς η μετάλλαξη «Όμικρον» ανατρέπει τα σχέδια της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς η μετάλλαξη «Όμικρον» ανατρέπει τα σχέδια της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας

Η νέα μετάλλαξη της Covid-19, η “Όμικρον” έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τουριστική βιομηχανία και κατ΄ επέκταση και στην κρουαζιέρα με αναπροσαρμογή δρομολογίων και ακυρώσεις πλάνων για τις αρχές του 2022.

Όπως επισημαίνει ο Θεόδωρος Κόντες τέως πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι:

– Εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που προγραμμάτιζαν ήδη Χριστουγεννιάτικες κρουαζιέρες να ξεκινούν από την Νότια Αφρική με Αμερικανούς και Ευρωπαίους επιβάτες και με τα πλοία τους να βρίσκονται καθ’ οδόν προς τους προορισμούς τους, ματαίωσαν για ακόμη μια φορά τις συγκεκριμένες αναχωρήσεις και προορισμούς.

– Με την εμφάνιση της νέας multi μετάλλαξης έγιναν ανάλογες ανακοινώσεις σε διάφορες πρωταρχικές αγορές ώστε να αποφευχθούν τα ταξίδια συμπεριλαμβανομένης και της Κρουαζιέρας.

– Επίσης, με την ανακοίνωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης επηρεάστηκαν αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό όλα τα χρηματο-οικονομικά κέντρα με τις ανάλογες επιπτώσεις και στον κλάδο της Κρουαζιέρας μέσω των διαφόρων εταιρειών.

– Ορισμένοι μεγάλοι tour operators έχουν ήδη ανακοινώσει την ακύρωση των προγραμμάτων τους για το πρώτο τετράμηνο του έτους 2022. Η Ρωσία έχει επίσης ακυρώσει τον θαλάσσιο τουρισμό για Ρώσους στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα για τρία πλοία ρωσικών συμφερόντων που είχαν προγραμματίσει.

«Με μεγάλη έκπληξη προσφάτως ενημερωθήκαμε για τη νέα multi μετάλλαξη του ιού «Ο», η οποία μετάλλαξη ξεκίνησε από την Αφρική και σε μηδενικό χρόνο έχει ήδη εντοπισθεί στην Ευρώπη, στην Ασία, την Αμερική, Αυστραλία, κλπ.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι επιστήμονες χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να μελετήσουν αυτή την νέα μετάλλαξη και να προχωρήσουν σε εφαρμογή τακτικών που θα ελέγξει την νέα κατάσταση» τονίζει και προσθέτει:

«Σωστή βέβαια η άμεση διαχείριση των ταξιδιών από συγκεκριμένους προορισμούς.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ελεγχθούν και θα επιλυθούν όλες αυτές οι επιπτώσεις και θα συνεχιστούν απρόσκοπτα τα αναπτυξιακά πλάνα συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της επαναδραστηριοποίησης του κλάδου της Κρουαζιέρας με πλήρη επιστροφή μέσα στα επόμενα δύο έτη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε πρόσφατη δήλωσή του στηρίζει πλήρως την παγκόσμια υγιεινή τακτική συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών με τη στήριξη πάντα των ανεπτυγμένων κοινωνιών για να τερματιστεί πλήρως και με ασφάλεια η εν λόγω πανδημία το συντομότερο».

Προβλέψεις-Απολογισμός

Για την τουριστική σεζόν 2021 ο Θεόδωρος Κόντες επισημαίνει:

«Μόλις τελείωσε η τουριστική περίοδος στη χώρα μας και σύντομα με το τέλος του φετινού έτους, θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα για το 2021 σε προσεγγίσεις πλοίων και σε αριθμό επισκεπτών.

Τα αποτελέσματα που αναμένουμε θα είναι ενθαρρυντικά και πιστεύουμε ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις, μια που η Ελλάδα ήταν ίσως η πρώτη χώρα που άνοιξε τα σύνορά της για την Κρουαζιέρα και αρκετά νωρίς, υποδεχόμενη ικανοποιητικό αριθμό κρουαζιερόπλοιων σε πολλούς προορισμούς της χώρας.

Βέβαια η πλήρης εφαρμογή πρωτοκόλλων υγιεινής την περίοδο της πανδημίας από εταιρείες, πλοία, προορισμούς, ήταν κάτι που βοήθησε να έχουμε μια ασφαλή περίοδο στον θαλάσσιο τουρισμό.

Φυσικά υπήρξαν ολιγάριθμα κρούσματα σε πλοία, αλλά με την εφαρμογή των μέτρων και την απομόνωση των κρουσμάτων αποφεύχθηκαν δυσάρεστες καταστάσεις».

Στον ελλαδικό χώρο το 2021 υπολογίζονται περίπου 2.180 προσεγγίσεις και 1,85 εκατομμύρια επιβατοαφίξεις για 2020, έναντι 247 προσεγγίσεων και 267.000 επιβατοαφίξεων του έτους 2020.

«Βέβαια οι προβλέψεις για το 2022 φαίνεται να είναι αρκετά αισιόδοξες, ειδικά στους κύριους προορισμούς που συμπεριλαμβάνουν τον Πειραιά, τη Σαντορίνη, την Μύκονο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Ηράκλειο Κρήτης, το Κατάκολο, κ.λπ.» επισημαίνει ο Θεόδωρος Κόντες:

«Η αρχική πρόβλεψη λοιπόν για το έτος 2022, μας οδηγεί στο να ελπίζουμε ότι θα επιφέρει μια περαιτέρω βελτίωση κατά περίπου 30% συγκριτικά με το 2021, πλησιάζοντας τις 2840 προσεγγίσεις και 2,8 εκατομμύρια επιβατο-αφίξεις.

Από την άλλη, η πλήρης επαναφορά στα επίπεδα του 2019 αναμένεται για το έτος 2024, ίσως και το 2025».

Παρακολουθώντας καθημερινά τα γεγονότα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις συνεχείς μεταλλάξεις που αντιμετωπίζουμε, κάτι που επιφέρει συνεχείς περιορισμούς στις μετακινήσεις και γενικότερα στην ανάπτυξη, έχουμε πάντα τις αμφιβολίες μας για τους στόχους που επιδιώκουμε.

Μέτρα

Όπως υπογραμμίζει ο τέως πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ «βάσει των καθημερινών εξελίξεων της πανδημίας, καθώς επίσης και των εισηγήσεων της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, είναι βέβαιο ότι επιβάλλεται να εφαρμόζονται οι ακόλουθες τακτικές για να συντομεύσουμε την ανοσία που αναμένουμε:

– Πρωταρχικά οι εμβολιασμοί στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιτευχθεί παγκοσμίως σε ολόκληρο τον πλανήτη για να αποφεύγονται τα πισωγυρίσματα της πανδημίας με τις μεταλλάξεις λόγω ταξιδιών.

– Αποφυγή συνωστισμού σε οποιονδήποτε χώρο συμπεριλαμβανομένων πρωτίστως στα πλοία κλπ

– Να ακολουθούνται συνεχώς όλες οι υγειονομικές οδηγίες σε όλους τους χώρους,

– Να γίνονται οι ανάλογοι απαιτούμενοι έλεγχοι και τα tests στο ανθρώπινο δυναμικό,

– Να ελπίζουμε ότι τα εμβόλια θα καλύψουν πλήρως τις διάφορες μεταλλάξεις που εμφανίζονται στην ανθρωπότητα, αλλά να υπάρξουν και τα ανάλογα φάρμακα ίασης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για έγκρισή τους.

Αυτές είναι όπως γνωρίζομε οι βασικότερες εφαρμογές για το πλήρες και ασφαλές come back στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Αυτό βέβαια, όπως προαναφέραμε, είναι κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί παγκοσμίως για πλήρη απαλλαγή από την πανδημία και επαναφορά στην κανονικότητα.

Με την ελπίδα ότι τα προαναφερόμενα θα εφαρμοστούν σταδιακά, έχουν γίνει οι ανάλογες προβλέψεις για την πλήρη επανεκκίνηση του κλάδου της Κρουαζιέρας που τόσο πολύ καταδικάστηκε από την πανδημία».

 

Πηγή:newmoney

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text