Αρχική | Ειδήσεις | Επιστήμη - Πολιτισμός | Μετάλλαξη Όμικρον: Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οι απαντήσεις για τα εμβόλια

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οι απαντήσεις για τα εμβόλια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μετάλλαξη Όμικρον: Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες οι απαντήσεις για τα εμβόλια

Ο ΠΟΥ συντονίζει επείγουσα παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου της προστασίας από τα υπάρχοντα σκευάσματα

Μια παγκόσμια προσπάθεια με συντονισμένες έρευνες επείγοντος χαρακτήρα θα μας επιτρέψουν μέσα στις επόμενες ημέρες να γνωρίζουμε κατά πόσον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και την παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσε αρμόδια επιστήμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ περί τους 450 επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε άμεση διαδικασία απομόνωσης του εκτεταμένα μεταλλαγμένου στελέχους από ασθενείς, αναπτύσσοντάς το στα εργαστήρια, επαληθεύοντας τη γενετική του δομή και εντοπίζοντας τρόπους για δοκιμή του σε δείγματα πλάσματος αίματος, δήλωσε η Άνα-Μαρία Ενάο-Ρεστρέπο, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για την έρευνα και την ανάπτυξη σε εμβόλια και καινοτομίες κατά τη διάρκεια επιδημιών.

«Ευελπιστούν ότι αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές ημέρες, αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να τους πιέσουμε να το κάνουν μέσα σε τρεις μέρες. Ας πούμε ότι θα γίνει εντός δύο εβδομάδων», δήλωσε από τη Γενεύη την Τετάρτη.

Η κατεπείγουσα μελέτη των επιστημόνων αφορά στον έλεγχο πλάσματος προερχόμενο από άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν ανοσία χάρη σε διάφορα εμβόλια, ώστε να εκτιμήσουν την απαιτούμενη συγκέντρωση αντισώματα για την εξουδετέρωση ή έστω παρεμπόδιση του νέου στελέχους.

Τα αποτελέσματα πρόκειται να βοηθήσουν στο συμπέρασμα κατά πόσον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να προστατεύουν από την παραλλαγή Όμικρον.

«Εκτιμώ ότι θα έχουμε στοιχεία προς δημοσίευση σε λιγότερο από δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Σέιν Κρότι, καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Λοιμώξεων και Εμβολίων στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας Λα Τζόλα, στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, που συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια.

Οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή στη σύσταση των εμβολίων θα απαιτήσει πολλή προσοχή, ιδιαιτέρως λόγω του ότι η Δέλτα παραμένει ακόμη το κυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας και τα υπάρχοντα σκευάσματα προσφέρουν αποτελεσματική προστασία για την ινδική μετάλλαξη, τόνισε η κα Ενάο-Ρεστρέπο. Παρά ταύτα οι ορισμένοι παραγωγοί εμβολίων έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία τροποποιημένων εμβολίων.

«Αυτό για μας είναι καλοδεχούμενο γιατί μας βοηθά να προετοιμαστούμε», είπε. «Ο ΠΟΥ είναι σε επαφή με καθένα παραγωγό εμβολίων και τους ζητά πληροφορίες για τα σχέδιά τους περί τροποποίησης των εμβολίων τους, εάν έχουν κάποια προκαταρκτικά στοιχεία, και ποιο χρονοδιάγραμμα μπορεί να έχουν για την εφαρμογή και αναπαραγωγή των τροποποιήσεων», εξήγησε.
Ο ΠΟΥ προσβλέπει στο να παίξει συντονιστικό ρόλο, όπως ακριβώς κάνει και με τα εμβόλια κατά της γρίπης, ώστε να εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε αποφαση για την αλλαγή στα σκευάσματα βασίζεται στις συστάσεις των ειδικών παγκοσμίως, των παραγωγών εμβολίων και των ρυθμιστικών αρχών, πρόσθεσε η κα Ενάο-Ρεστρέπο.

«Προς το συμφέρον όλων στον πλανήτη, το καλύτερο είναι μια συντονισμένη προσέγγιση στη διαδικάσία λήψης αποφάσεων», τόνισε.


Πηγή : kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text