Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 235 | Κατασκευαστικές εταιρίες: Ανεκτέλεστο υπόλοιπο € 6,28 δισεκατομμυρίων

Κατασκευαστικές εταιρίες: Ανεκτέλεστο υπόλοιπο € 6,28 δισεκατομμυρίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο € 6,28 δισεκατομμυρίων

Στα € 6.280 εκατομμύρια ανέρχεται το ανεκτέλεστο των 4 μεγαλύτερων, κατασκευαστικών εταιριών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, AVA και ΙΝΤΡΑΚΑΤ), μέγεθος που θα μπορούσε να υπερβεί τα € 10 δισεκατομμύρια, εάν ληφθούν υπόψη έργα τα οποία δεν έχουν ακόμη υπογραφεί οριστικά. Το μέγεθος αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και δίνει μία άλλη διάσταση στον κατασκευαστικό τομέα των τεσσάρων μεγάλων ομίλων, για τα επόμενα χρόνια.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί σήμερα επενδύσεις αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ και διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων 2,4 δισ. ευρώ που, δυνητικά, φτάνει στα 4,5 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν τα προς υπογραφή έργα.
Ο Όμιλος, για το 9μηνο εμφάνισε κύκλο εργασιών € 700,7 εκατομμυρίων (+6,4%), από τα οποία, ποσό € 261,3 εκατ. αφορούν στο γ’ τρίμηνο του 2021. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν κατά 18,5% και έφτασαν στα € 113,3 εκατομμύρια.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εμφανίζει ανεκτέλεστο ύψους 2 δισ. ευρώ. Κατά το γ’ τρίμηνο, εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 8 εκατ. ευρώ, διακόπτοντας μία σειρά 6 τριμήνων με αρνητικά αποτελέσματα. Όμως, σε επίπεδο 9μήνου, τα μεγέθη παραμένουν αρνητικά, αφού η εταιρία εμφανίζει κύκλο εργασιών € 638 εκατομμύρια (-4,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και ζημιές που φτάνουν στα € -56,1 εκατομμύρια.
Η σύμβαση του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, αρχικού προϋπολογισμού της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ, η οποία βαίνει προς κατακύρωση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ κοινοπρακτικά με την AVAX, θα είναι ένα από τα έργα που πρόκειται να τροφοδοτήσει τα μεγέθη της εταιρείας.
Στις παραχωρήσεις, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 9,3%, σε 166 εκατ. ευρώ, με την άνοδο να σχετίζεται με τη σταδιακή ομαλοποίηση της κυκλοφορίας (Αττική Οδός +12% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020).|
Στις κατασκευές τα έσοδα, κατά το εννεάμηνο, υποχώρησαν κατά 15,2%, σε 317,4 εκατ., κυρίως λόγω μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας, με τον όμιλο να έχει αποφασίσει να εστιάσει γεωγραφικά στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Η AVAX, μετά την ανάληψη του έργου της γραμμής 4 του Μετρό, εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο € 1,46 δισεκατομμύρια, το οποίο όμως διαμορφώνεται σε € 1,68 δισεκατομμύρια, εάν ληφθούν υπόψη τα προς υπογραφή έργα.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο € 419 εκατομμυρίων, ενώ έχει μειοδοτήσει για νέα έργα ύψους € 382 εκατομμυρίων, για τα οποία δεν έχουν ακόμη υπογραφεί οριστικές συμβάσεις.

 

 


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text